Hartensepad: Klompenpad vanuit Renkum Hartensepad: Klompenpad vanuit Renkum
Gelderland – Klompenpad – 14km

Hartensepad: Klompenpad vanuit Renkum

Hartensepad: Klompenpad vanuit Renkum Hartensepad: Klompenpad vanuit Renkum
Gelderland – Klompenpad – 14km

Hartensepad: Klompenpad vanuit Renkum

Mijn allereerste bosuil ooit spot ik vandaag op het Hartensepad. Dit schitterende Klompenpad loopt door het Renkumse beekdal, een waar natuurparadijsje. Over onverharde, soms modderige, paden wandel je langs beekjes en sprengen. Landgoederen De Beken en De Keijenberg vind je op je pad. En zelfs de uiterwaarden van de Nederrijn. Topwandeling!

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Renkums Beekdal
  • Klaterende beekjes
  • Fraaie landgoederen
  • Uiterwaarden van de Nederrijn
  • Veel vogels
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Op weg naar de uil

“Bent u op weg naar de uil?” vraagt een tegemoetkomende wandelaar, een man van een jaar of zestig met een jongensachtige glans in z’n ogen. Hij is zichtbaar opgetogen door de aanblik van een bosuil even verderop. En hij loopt met plezier met me mee terug, jaloers kijkend naar mijn camera. De zijne heeft hij helaas thuis laten liggen, vertelt hij.

Een uiltje knappen

“Daar!” Mijn collega-wandelaar wijst enthousiast omhoog naar de top van een dode boom. En verdraaid, een meter of tien hoger schuilt een bosuil in een boomholte. Het bekende spreekwoord neemt hij heel letterlijk: hij is een uiltje aan het knappen. Van het driftige geklik van mijn camera trekt hij zich niets aan. Blijkbaar is hij gewend om bewonderd te worden. “Hij zit hier al weken en trekt veel bekijks”, weet mijn begeleider.

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Een van de mooiste Klompenpaden

De duttende bosuil is niet de enige reden om het Hartensepad te bewandelen. Het is een van de mooiste Klompenpaden die ik tot nog toe heb gelopen. Mooier nog dan het Molenbeeksepad, dat ditzelfde Renkums beekdal doorkruist.

Mijn blog over het Molenbeeksepad >>

De Beken & Everwijnsgoed

Het Hartensepad is vernoemd naar de oude buurtschap Harten, die sinds de 6de eeuw langs de randen van het Renkumse beekdal lag. Harten bestond tot in de 17de eeuw uit vijf boerderijen en een kapel. Twee daarvan stonden op de plaats waar later de ‘De Beken’ en ‘Everwijnsgoed’ (foto hieronder) zijn gebouwd. Prachtige boerderijen, je komt er langs op dit Klompenpad.

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

Dwars door Renkums beekdal

Het Hartensepad leidt je dwars door het Renkumse beekdal. Je wandelt over kronkelpaadjes die soms zo modderig zijn dat je hoge schoenen nodig hebt om geen water te maken. De pret mag dat niet drukken. Sterker nog: dat ís de pret.

Lieflijke weides

Het pad biedt voortdurend schitterende doorkijkjes door oude eiken en knotwilgen op het uitgestrekte beekdal, met weilanden, bosranden en glasheldere beekjes. Die weilanden zijn overblijfselen van de akkers uit de bloeitijd van buurtschap Harten. Nu begrazen koeien en vooral heel veel paarden de lieflijke weides die in de lente kleurrijke bloemenzeeën vormen.

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

Het Paradijs

In het topje van het Hartensepad arriveer je bij ‘Het Paradijs’. Dat heeft z’n naam niet voor niets gekregen: hier tref je het beekdal op z’n fraaist. Zacht glooiende hooilanden, de diep ingegraven Paradijsbeek, oeroude bomen en hier en daar een dromerige grazer. De zevenster gedijt hier, een zeldzame plant met – inderdaad – zeven kelkblaadjes. In de zomer kun je hier ook de ringslang vinden, zonnend op de beekoever.

Tureluur & grote zilverreiger

Vogels vind je in het Renkumse beekdal volop. Uiteraard voelt de vissende ijsvogel zich hier thuis. Maar ook de buizerd, de watersnip, de tureluur, de grote zilverreiger en de mandarijneend. Ze profiteren van de beschutte bosranden, natte weides, oude bossen met ondergroei en natuurlijk: overvloedig stromend water. Bijzonder zijn ook de broedende raven op Oranje Nassau’s Oord.

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

Uiterwaarden van de Nederrijn

Nog veel meer watervogels kom je tegen in het zuidelijk deel van het Hartensepad. Hier krijgt de wandeling opeens een ander karakter. Na twee minder fraaie kilometers langs de bebouwde kom van Renkum en een drukke weg, beland je via een overstapje opeens in de uiterwaarden van de Nederrijn. Verderop vliegen grote groepen ganzen op. De rivier zie je nét niet, maar de grote schepen wel. Zodat het net lijkt of ze dwars door de weilanden varen. Merkwaardig gezicht.

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

Kletsnatte blubber

Hier wandel je dwars door de weilanden, in het pootspoor van vele koeien. Omdat die rond de 800 kilo wegen, is je pad volkomen kapot getrapt. En loop je dus echt door de kletsnatte blubber. Maar goed, het is dan ook geen lakschoenenwandeling maar een Klompenpad...

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

Startpunten van het Hartensepad

Dit Klompenpad heeft verschillende startpunten, met voldoende parkeerplekken. Ik startte bij restaurant Campman, Hartenseweg 23 in Renkum. Mijn GPS-track loopt ook vanaf dat punt, met een korte aanlooproute naar het Hartensepad. Klompenpad en aanlooproutes zijn prima gemarkeerd.

Koffie To Go

In coronatijden een actuele vraag: zijn er ook gezellige Koffie To Go's langs het pad? Gelukkig zijn die er. Bij mijn startpunt heb je er eentje: restaurant Campman. En bij de Beeldentuin van Quadenoord zag ik een gezellig kraampje: Bassie bij de Beelden. Met een koffietje van Baas Bassie de Afrikaanse beelden bewonderen is een uitje op zich.

Klompenpad Hartensepad | Rondwandeling vanuit Renkum

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
klompenpad hartensepad-10
klompenpad hartensepad-11
klompenpad hartensepad-12
klompenpad hartensepad-13
klompenpad hartensepad-14
klompenpad hartensepad-15
klompenpad hartensepad-16
klompenpad hartensepad-17
klompenpad hartensepad-18
klompenpad hartensepad-19
klompenpad hartensepad-20
klompenpad hartensepad-21
klompenpad hartensepad-22
klompenpad hartensepad-23
klompenpad hartensepad-24
klompenpad hartensepad-25
klompenpad hartensepad-26
klompenpad hartensepad-27
klompenpad hartensepad-28
klompenpad hartensepad-29
klompenpad hartensepad-30
klompenpad hartensepad-31
klompenpad hartensepad-32
klompenpad hartensepad-33
klompenpad hartensepad-34
klompenpad hartensepad-35

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy