Klarenbeeksepad: Klompenpad vanuit Klarenbeek Klarenbeeksepad: Klompenpad vanuit Klarenbeek
Gelderland – Klompenpad – 15km

Klarenbeeksepad: Klompenpad vanuit Klarenbeek

Klarenbeeksepad: Klompenpad vanuit Klarenbeek Klarenbeeksepad: Klompenpad vanuit Klarenbeek
Gelderland – Klompenpad – 15km

Klarenbeeksepad: Klompenpad vanuit Klarenbeek

Leuke wandeling over het boerenland rond Klarenbeek, een dorp onder de rook van Apeldoorn. Je wandelt langs en over weilanden en landgoederen, door stukjes bos en langs kronkelende beken. Het mooiste traject volgt de Loenensche Hooilanden, met idyllisch wuivende rietpluimen en bloemrijke slootjes.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
 • Dwars door weilanden
 • Bloemrijke Loenensche Hooilanden
 • Mooie beekjes
 • Lekker stil wandelen
 • Horizonvervuiling
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Onverharde paden

Het Klarenbeeksepad is grotendeels onverhard. Graspaden voeren de boventoon, en soms struin je een stuk dwars door de weilanden en moet je wat hekjes over. De uitzichten zijn weliswaar weids, maar de einder is niet zo eindeloos als je zou wensen. Rommelige nieuwbouw in de verte, een niet al te fraaie boerderij en brutale elektriciteitsmasten geven wat horizonvervuiling.

Lekker rustig

Toch is het lekker rustig op deze zonnige zondag. Op sommige stukken komen we geen mens tegen. Maar zittend op een bankje tellen we toch aardig wat collega-Klompenpadders. Op doordeweekse dagen zal het veel rustiger zijn. En schijn je ook rennende reeën te kunnen spotten.

Klarenbeeksepad | Klompenpad vanuit Klarenbeek

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Loenensche Hooilanden

De mooiste delen van deze route krijg je in de eerste helft. De Loenensche Hooilanden bijvoorbeeld. Die zijn echt idyllisch. Met drassige weiden voorzien van loerende reigers, veel wuivend riet, aardig wat bloemrijke slootjes en plukjes kromme oude eiken.

Verloren Beekje

Op landgoed Klarenbeek kom je langs het Verloren Beekje, die naam alleen al. Hier stond in de 18de eeuw een kopermolen, waar ze koperen platen ‘sloegen’. Die platen gebruikten ze voor het maken van munten, voor de scheepsbouw en voor brouwketels. Nu klinkt alleen het geluid van onze klepperende klompen op het pad.

Klarenbeeksepad | Klompenpad vanuit Klarenbeek

Beekbergse Beek

Verderop stappen we langs de Beekbergse Beek. Een mooie, brede, kronkelende beek. Niet gegraven maar van natuurlijke oorsprong. Over een grassig paadje langs de oevers gaan we, beschaduwd door hoge bomen. Wat dieper in de lente moet het hier barsten van de bloemen en de vlinders.

Laatste oerbos van NL

Dan komen we langs ‘Het Woud’. Merkwaardige naam, want veel bos is hier niet. Gebruik even je fantasie, want tot 1871 lag hier een moerasgebied dat het laatste oerbos van Nederland huisvestte. Stokoude eiken en beuken op de droge delen. En op de natte veenlagen mysterieus moerasbos met zware zwarte elsen en essen.

Klarenbeeksepad | Klompenpad vanuit Klarenbeek

Sprookjesachtige wildernis

Helaas kwam de bijl eraan te pas: het bos werd geveld en na drooglegging veranderde het oerbos in weiden. Alsof daar nog niet genoeg van zijn in dit gebied. Gelukkig is Natuurmonumenten druk bezig het oorspronkelijke ‘Beekbergerwoud’ te herstellen. Ze proberen iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Nobel streven, maar ons oerbos krijgen we nooit meer terug natuurlijk.

Klarenbeeksepad | Klompenpad vanuit Klarenbeek

Grenspalen

Na hobbelige stappen door hobbelige weilanden komen we nog iets opvallends tegen: manshoge stenen grenspalen. Dwars door het dorp Klarenbeek loopt namelijk de grens tussen de gemeenten Apeldoorn en Voorst. In 1793 werd de grens gemarkeerd met 162 palen uit Bentheimersteen. Er zijn er nog een paar over.

Klarenbeeksepad | Klompenpad vanuit Klarenbeek

Uitstekend bewegwijzerd

Dit Klompenpad is uitstekend bewegwijzerd. Mislopen is vrijwel onmogelijk. De aanwijzingen beginnen al bij het station. Start je zoals wij bij station Klarenbeek dan is de totale route zo’n 15 kilometer.

Mooie route?

Is het een mooie route? De meeste wandelaars vinden van wel, maar je kunt er ook anders over denken, zo blijkt uit de reacties op Klompenpad.nl. Een greep uit die reacties:

 • Rob van Rijn: “We hebben vandaag heerlijk gewandeld op dit pad. Het was afwisselend. Met name de Loenensche Hooilanden is een erg mooi stuk met veel wuivend riet in bloei, dat door de zon prachtig oplichtte.”
 • Jon en Ellen: “Complimenten voor de bedenkers en uitvoerders van dit klompen pad! Een prachtige route door een afwisselend landschap. Vooral de stukken langs het water waren prachtig.”
 • Vooral genieten: “Heerlijke wandeling... Volledige route van 15 zou ik adviseren. Dan pak je alle hoogtepunten mee.”
 • Like en Bram: Mooie route met vele onverharde paden. In een afwisselend landschap! Kortom een mooie wandeling gemaakt!”
 • Jan-Ernst & Marijke de Planque-Zaayer: “Houd je van rechttoe-rechtaan dan is dít jouw pad! (...) Zoveel weiland heb ik nog nooit bij elkaar gezien met saai gras, geen bloemetje of onkruidje ertussen, geen haas of ree te zien. Heel veel rechte paden en haken slaan naar t volgende rechte stuk door een weiland. Geen vogels in de lucht te zien.”
 • Tjeerd en Jantje de Vries: “We hebben genoten van dit gevarieerde klompenpad, het overtrof onze verwachting.”
 • EvAuMiHa: “Al met al een mooie en redelijk afwisselende wandeling. Het is in elk geval een zeer auto luwte route, hier en daar kruist een fietspad.”
 • Dick en Pien van Norren: “Mooie wandeling met als hoogtepunten de beken en de Loenense hooilanden (Lampenbroek). Iets minder kilometers grasland in het noordelijk deel zou beter zijn.”
 • Trijnie Ebbinge: “In vergelijking met andere klompenpaden vonden wij deze wandeling saai. Teveel weilanden en bankjes te weinig.”
 • Linda Redder: “Een Klompenpad zoals een Klompenpad hoort te zijn, heerlijk die stukjes langs slootjes door de weilanden. Verder ook afgewisseld met een landgoed en bos. Prachtige route!”
 • En dan tot slot wij, Frankwandelt & co: “Mooi wel, lekker veel onverharde paden. Prachtige stukjes langs de hooilanden en de beekjes. Al krijg je wel een overdosis weiland voor je kiezen. En waarom laten ze hier geen gezellige koeien los in die grazige weilanden? Een Klompenpad vinden we pas een Klompenpad als we koeien kunnen knuffelen!”

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
klompenpad klarenbeeksepad-10
klompenpad klarenbeeksepad-11
klompenpad klarenbeeksepad-12
klompenpad klarenbeeksepad-13
klompenpad klarenbeeksepad-14
klompenpad klarenbeeksepad-15
klompenpad klarenbeeksepad-16
klompenpad klarenbeeksepad-17
klompenpad klarenbeeksepad-18
klompenpad klarenbeeksepad-19
klompenpad klarenbeeksepad-20
klompenpad klarenbeeksepad-21
klompenpad klarenbeeksepad-22
klompenpad klarenbeeksepad-23
klompenpad klarenbeeksepad-24
klompenpad klarenbeeksepad-25
klompenpad klarenbeeksepad-26
klompenpad klarenbeeksepad-27
klompenpad klarenbeeksepad-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy