Kasteelwandeling Cannenburch: rond het kasteel van Maarten van Rossum Kasteelwandeling Cannenburch: rond het kasteel van Maarten van Rossum
Gelderland – rondwandeling – 14km

Kasteelwandeling Cannenburch: rond het kasteel van Maarten van Rossum

Kasteelwandeling Cannenburch: rond het kasteel van Maarten van Rossum Kasteelwandeling Cannenburch: rond het kasteel van Maarten van Rossum
Gelderland – rondwandeling – 14km

Kasteelwandeling Cannenburch: rond het kasteel van Maarten van Rossum

Kasteel Cannenburch zou je het kasteel van Maarten van Rossum kunnen noemen. En dan niet het eigenzinnige jurylid van de Slimste Mens (wiens naam ook één letter verschilt), maar de roemruchte veldheer die het kasteel in 1543 kocht. Deze wandeling laat je het kasteel van alle kanten bewonderen en leidt je over het omliggende landgoed dat rijk is aan bos, beekjes en heide.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Statig kasteel Cannenburch
  • Parkbos rond het kasteel
  • Fraaie beuken- en eikenlanen
  • Veel glasheldere beekjes
  • Heidegebied Galgenberg
  • Uitstekende horeca bij het kasteel
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Jachtslot voor de oude dag

Kasteel Cannenburch stamt al uit 1365, maar was vervallen tot een ruïne toen Maarten van Rossum het in 1543 kocht om er een nieuw kasteel te bouwen. De nietsontziende legeraanvoerder was inmiddels 65 jaar en hij wilde op z’n oude dag Cannenburch als jachtslot gebruiken.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Statig slot in renaissancestijl

Maarten bouwde een statig slot, waarbij hij de renaissancestijl in Gelderland introduceerde. Helaas overleed hij in 1555, voor zijn kasteel af was. Zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooide het bouwwerk zoals we het nu kennen. Voor het kasteel zie je een bronzen beeld van Maarten die op een bankje zit. Zelfs een veldheer moet af en toe uitrusten.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Fraai parkbos

Vanaf het kasteel wandel je door het fraaie parkbos. Je passeert fruitbomen vol blozende appels en betreedt de omliggende landerijen over eiken- en beukenlanen. Op deze zonnige herfstdag is dat geen straf. Lage lichtstralen schieten door verkleurende bladeren, terwijl de eikels en beukennootjes knerpen onder onze schoenzolen. Tussen de bomen kijken we uit over braakliggende akkers en weilanden vol paarden. Ondanks de zonnige zondag is het hier lekker rustig wandelen.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Rode en Nieuwe Beek

Al snel kom je midden in het bos bij een kruispunt van de Rode Beek en de Nieuwe Beek. Vele beekjes zullen volgen tijdens deze wandeling. De Rode Beek is een beek die op natuurlijke wijze is ontstaan; de Nieuwe Beek is, net als veel andere beken die je tegenkomt, een sprengenbeek die rond 1698 is gegraven.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Voor molens en wasserijen

Rond het dorp Vaassen is in de loop van de eeuwen een complex stelsel van dit soort beken gegraven. Om koren- en papiermolens aan te drijven en voor wasserijen. In 1725 draaiden liefst 17 molens op de waterkracht van deze beken. Die molens zijn grotendeels verdwenen, maar het bekenstelsel is nog intact. Leuk van deze wandeling is dat je die glasheldere watertjes voortdurend passeert of via bruggetjes oversteekt. Ze maken er een waterrijke, gevarieerde wandeling van.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Beekprik: een modderfiguur

Minder zichtbaar maar wel een aardig weetje: omdat het water een constante temperatuur van 10 graden heeft, zwemt er een zeldzaam palingachtig visje in rond: de beekprik. Die komt alleen voor in water dat schoner dan schoon is. Waarom dat zo is, is een raadsel. Hij houdt zich namelijk eerst 6 jaar als blinde larve schuil in de modder. Om vervolgens nog 6 jaar als volwassen vis ook vooral in de modder te bivakkeren.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Watervallen

Onze route wisselt herfstige bomenlanen af met slingerpaadjes door de bossen, waarbij we van beekje naar beekje lopen. Even verder blijkt dat die minieme stroompjes toch voor een flink verval kunnen zorgen: tussen de bomen zien we diverse watervalletjes bruisen. Een bijzonder leuk paadje scheert vlak langs de beek, waarbij je moet oppassen dat je er niet invalt, zo steil is het pad hier.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Kroondomein Het Loo

Een bordje vertelt dat we Kroondomein Het Loo binnenlopen. Gelukkig niet het gedeelte dat elke herfst wordt afgesloten zodat onze koning zonder pottenkijkers kan jagen. Onder de bomen zien we de eerste paddenstoelen en veel wroetsporen van wilde zwijnen. Dan maakt de route een flinke slinger rond De Galgenberg, een gebied dat is omgeven door prehistorische grafheuvels. Die gaven in de middeleeuwen aanleiding tot tal van verhalen over kabouters, heksen en spoken.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Bungelen aan de galg

Z’n lugubere naam heeft het gebied te danken aan iets nóg onheilspellenders. Op de grafheuvels werden destijds namelijk veroordeelde misdadigers opgehangen. Hun lichamen bleven bungelen aan de galg en moesten reizigers duidelijk maken dat je in deze contreien niet kon spotten met het recht.

Schitterende heide

Gelukkig is het nu bijzonder vredig op de Galgenberg. Via zanderige slingerpaadjes wandel je langs de bosrand over een schitterend heidegebied, bespikkeld met berken en vliegdennen. De heide bloeit begin oktober zelfs nog een beetje. Maar ook buiten bloeitijd is dit traject de omweg meer dan waard.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Kruidentuin en doolhof

Inmiddels nader je het kasteel weer en je wandelt door het parkbos. De slingerende vijvers zijn omzoomd door verkleurende bomen en rododendrons. Een fraaie landschapstuin waar pensionado Maarten van Rossum al een start mee maakte. Hij liet een kruidentuin aanleggen plus een doolhof, waarvoor hij speciale boompjes uit Luxemburg liet komen. Weer eens wat anders dan een plundertocht ondernemen of met kanonnen een stad in puin schieten.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

Rondje om het kasteel

Terug bij de start draait de route nog een ererondje om het kasteel en de fors uitgevallen slotgracht waar driftig in gevist wordt. Inmiddels is het riante terras van het kasteelcafé goed gevuld met dagjesmensen. Wij tippen de cappuccino en de versgebakken appeltaart met échte slagroom.

Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen Kasteelwandeling Cannenburch | Vaassen

 

Wandelgids 'De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland'

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland’ van Rob Wolfs en Wim Huijser. In 12 prachtige rondwandelingen tussen 9 en 17 kilometer rijgen zij de mooiste landgoederen mét kastelen aaneen.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
kasteelwandeling-cannenburch-10
kasteelwandeling-cannenburch-11
kasteelwandeling-cannenburch-12
kasteelwandeling-cannenburch-13
kasteelwandeling-cannenburch-14
kasteelwandeling-cannenburch-15
kasteelwandeling-cannenburch-16
kasteelwandeling-cannenburch-17
kasteelwandeling-cannenburch-18
kasteelwandeling-cannenburch-19
kasteelwandeling-cannenburch-20
kasteelwandeling-cannenburch-21
kasteelwandeling-cannenburch-22
kasteelwandeling-cannenburch-23
kasteelwandeling-cannenburch-24
kasteelwandeling-cannenburch-25
kasteelwandeling-cannenburch-26
kasteelwandeling-cannenburch-27
kasteelwandeling-cannenburch-28
kasteelwandeling-cannenburch-29
kasteelwandeling-cannenburch-31
kasteelwandeling-cannenburch-32
kasteelwandeling-cannenburch-33
kasteelwandeling-cannenburch-34

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy