Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258): Veluwse Woestijnen Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258): Veluwse Woestijnen
Gelderland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258): Veluwse Woestijnen

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258): Veluwse Woestijnen Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258): Veluwse Woestijnen
Gelderland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258): Veluwse Woestijnen

Avontuurlijk hoogtepunt van deze prachtige wandeling is het uitgestrekte Kootwijkerzand. Je trekt er dwars overheen – zonder pad. Met alleen een verre bosrand als oriëntatiepunt. Af en toe waan je je in de woestijn, en mist alleen nog de kameel om je last te dragen.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Uitgestrekte stuifduinen
  • Avontuurlijke wandeling
  • Prachtig ven
  • Dorpje Kootwijk
  • Leuke horeca halverwege
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Stuifduinen & heide

De wandeling telt veel van dergelijke zandvlaktes: stuifduinen, vermengd met lapjes heide en mos. Die landschappelijke openheid wordt op deze wandeling mooi afgewisseld met trajecten door besloten bos.

Avontuurlijke wandeling

Dit is een van de avontuurlijkste wandelingen die ik ken (in Nederland dan). Behalve dat de paadjes vaak niet meer dan een vaag spoor zijn, trek je regelmatig een stukje ‘door het wild’. Bang hoef je niet te zijn, je kunt je uitstekend vastklampen aan de puike routebeschrijving, die je juist op die padloze trajecten stevig bij de hand pakt.

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258) | Veluwse Woestijnen

Zandverstuiving Kootwijkerzand

De wandeling voert over de Midden-Veluwse zandverstuivingen Caitwickerzand, Kootwijkerduinen, het enorme Kootwijkerzand en het Nieuw-Milligsezand. Die zandverstuivingen – vaak een combi van zandduin, heide en mos – hebben het karakter van een oergebied. Alsof er elk moment een Neanderthaler met een knuppel vanachter een bemost zandduintje kan opduiken. In hoeverre de routebeschrijving dan nog bescherming biedt, is de vraag.

Immense zandbak

Hoogtepunt van deze wandeling is zonder meer het Kootwijkerzand. Wat een immense zandvlakte en wat leuk om daar, je oriënterend op de zon en de ver weg gelegen bosranden, zonder pad doorheen te struinen. Waar vind je dat nog in Nederland

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258) | Veluwse Woestijnen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Dikke Bart

Halverwege die zandvlakte, steeds verder stijgend, kom je over een zandplateau, genaamd Dikke Bart. Een naam die gelijk iets gezelligs geeft aan dit gebied.

Kootwijkerveen: uitgestrekt ven

Onverwacht, in het laatste kwart van de wandeling, terwijl je je langzaam laat afrollen naar de finish, kom je langs nóg een prachtig stukje: het Kootwijkerveen. Dit uitgestrekte ven ligt letterlijk en figuurlijk schitterend tussen bos en heide. Je loopt een halve kilometer vlak langs de rietkragen, je ondertussen lavend aan het uitzicht.

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258) | Veluwse Woestijnen

Kootwijk: rustiek dorpje

Op een ideale plek, namelijk halverwege, kom je langs horeca in het rustieke dorp Kootwijk. Lekker om even de moede benen te laten rusten in café-restaurant De Brinkhof.

Appeltaart & open haard

Behalve dat de koffie met appeltaart er goed smaken, is dit een dorpse uitspanning zoals je ze te weinig treft: gastvrije ontvangst, correcte bediening, bloemen op tafel, knapperend haardvuurtje met echte, ik herhaal: échte houtblokken.

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258) | Veluwse Woestijnen

Zestiende-eeuws kerkje

Maar Kootwijk heeft meer te bieden. Let ook even op het prachtige zestiende-eeuwse kerkje, gelegen aan de Brink en de vele mooie oude boerderijen. Bijna jammer om weer door te moeten.

Uitstekende routebeschrijving

De routebeschrijving draagt flink bij aan het wandelgenot. Omdat de wandeling grotendeels over vage paden gaat, en je soms je weg moet zien te vinden door padloos landschap, is een adequate beschrijving een must. Uitstekend gelukt bij deze wandeling, hulde!

Groene Wissel Nieuw-Milligen (nr. 258) | Veluwse Woestijnen

Buiten de gebaande paden

Wat zowel bij deze als bij andere Wisselbeschrijvingen fijn is: je merkt dat de samensteller plezier heeft in het zoeken en vinden van routes buiten gebaande paden. Ook die zorg verhoogt het wandelplezier.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in december 2012. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

GW Nieuw-Millingen002
GW Nieuw-Millingen008
GW Nieuw-Millingen009
GW Nieuw-Millingen011
GW Nieuw-Millingen012
GW Nieuw-Millingen013
GW Nieuw-Millingen016
GW Nieuw-Millingen017
GW Nieuw-Millingen018
GW Nieuw-Millingen019
GW Nieuw-Millingen021
GW Nieuw-Millingen023
GW Nieuw-Millingen024
GW Nieuw-Millingen026
GW Nieuw-Millingen027
GW Nieuw-Millingen028
GW Nieuw-Millingen029
GW Nieuw-Millingen030
GW Nieuw-Millingen031
GW Nieuw-Millingen033
GW Nieuw-Millingen035
GW Nieuw-Millingen036
GW Nieuw-Millingen037
GW Nieuw-Millingen041
GW Nieuw-Millingen043
GW Nieuw-Millingen046
GW Nieuw-Millingen048
GW Nieuw-Millingen050
GW Nieuw-Millingen051
GW Nieuw-Millingen058
GW Nieuw-Millingen059
GW Nieuw-Millingen062
GW Nieuw-Millingen065
GW Nieuw-Millingen066

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy