Groene Wissel Veluwse Woestijnen | Nieuw-Milligen

Groene Wissel Veluwse Woestijnen vanuit Nieuw-Milligen Halverwege ontvouwt zich plots het hoogtepunt van deze prachtige wandeling: een spectaculair uitzicht over het uitgestrekte Kootwijkerzand. Dan begint het avontuur: je trekt er dwars overheen – zonder pad, met alleen een verre bosrand als oriëntatiepunt. Af en toe waan je je in de woestijn, en mist alleen nog de kameel om je last te dragen. Frankwandelt-rating: AAA+.

Stuifduinen & heide

De wandeling telt veel van dergelijke zandvlaktes: stuifduinen, vermengd met lapjes heide en mos. Die landschappelijke openheid wordt op deze wandeling mooi afgewisseld met trajecten door besloten bos.

Groene Wissel Veluwse Woestijnen vanuit Nieuw-Milligen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingNieuw-Milligen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 90/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Avontuurlijke wandeling

Dit is een van de avontuurlijkste wandelingen die ik ken (in Nederland dan). Behalve dat de paadjes vaak niet meer dan een vaag spoor zijn, trek je regelmatig een stukje ‘door het wild’. Bang hoef je niet te zijn, je kunt je uitstekend vastklampen aan de puike routebeschrijving, die je juist op die padloze trajecten stevig bij de hand pakt.

Zandverstuiving Kootwijkerzand

De wandeling voert over de Midden-Veluwse zandverstuivingen Caitwickerzand, Kootwijkerduinen, het enorme Kootwijkerzand en het Nieuw-Milligsezand. Die zandverstuivingen – vaak een combi van zandduin, heide en mos – hebben het karakter van een oergebied. Alsof er elk moment een Neanderthaler met een knuppel vanachter een bemost zandduintje kan opduiken. In hoeverre de routebeschrijving dan nog bescherming biedt, is de vraag.

Immense zandbak

Hoogtepunt van deze wandeling is zonder meer het Kootwijkerzand. Wat een immense zandvlakte en wat leuk om daar, je oriënterend op de zon en de ver weg gelegen bosranden, zonder pad doorheen te struinen. Waar vind je dat nog in Nederland

 

Dikke Bart

Halverwege die zandvlakte, steeds verder stijgend, kom je over een zandplateau, genaamd Dikke Bart. Een naam die gelijk iets gezelligs geeft aan dit gebied.

Kootwijkerveen: uitgestrekt ven

Onverwacht, in het laatste kwart van de wandeling, terwijl je je langzaam laat afrollen naar de finish, kom je langs nóg een prachtig stukje: het Kootwijkerveen. Dit uitgestrekte ven ligt letterlijk en figuurlijk schitterend tussen bos en heide. Je loopt een halve kilometer vlak langs de rietkragen, je ondertussen lavend aan het uitzicht.

Kootwijk: rustiek dorpje

Op een ideale plek, namelijk halverwege, kom je langs horeca in het rustieke dorp Kootwijk. Lekker om even de moede benen te laten rusten in café-restaurant De Brinkhof.

Appeltaart & open haard

Behalve dat de koffie met appeltaart er goed smaken, is dit een dorpse uitspanning zoals je ze te weinig treft: gastvrije ontvangst, correcte bediening, bloemen op tafel, knapperend haardvuurtje met echte, ik herhaal: échte houtblokken.

Zestiende-eeuws kerkje

Maar Kootwijk heeft meer te bieden. Let ook even op het prachtige zestiende-eeuwse kerkje, gelegen aan de Brink en de vele mooie oude boerderijen. Bijna jammer om weer door te moeten.

Uitstekende routebeschrijving

De routebeschrijving draagt flink bij aan het wandelgenot. Omdat de wandeling grotendeels over vage paden gaat, en je soms je weg moet zien te vinden door padloos landschap, is een adequate beschrijving een must. Uitstekend gelukt bij deze wandeling, hulde!

Buiten de gebaande paden

Wat zowel bij deze als bij andere Wisselbeschrijvingen fijn is: je merkt dat de samensteller plezier heeft in het zoeken en vinden van routes buiten gebaande paden. Ook die zorg verhoogt het wandelplezier.Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!