Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 21 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingElspeet (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Veluws Bont heet deze Groene Wissel vanwege het rijke palet aan landschappen. Je ziet achtereenvolgens uitgestrekte heidevelden, stille bossen, kronkelende beekjes, romantische landgoederen, een mooi kasteel plus een landbouwenclave. Aanrader voor stevige stappers (21 kilometer).

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

SGP: 62 procent

Elspeet, wat was daar ook al weer mee? O ja: het is een zéér christelijk dorp. 90 procent van de inwoners stemde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op een christelijke partij, van wie 62 procent op de SGP. Elspeet telt een Hervormde gemeente, een Hersteld Hervormde gemeente, een Gereformeerde Gemeente, een Oud Gereformeerde Gemeente en een ‘Gereformeerde Gemeente in Nederland’.
God zag dat dit goed was en schiep hier een schitterend landschap.

Elspeter heide

Deze tocht over de Noord-Veluwe start in het centrum van Elspeet. Al snel loop je het dorp uit, de Elspeter Heide op. Niet zo indrukwekkend als de heide bij de Posbank, maar toch altijd nog wel goed voor prachtige vergezichten.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Leuvenumse Bos

Het Leuvenemse Bos waar je je wandeling vervolgt, is werkelijk prachtig. Het wandelgenot wordt flink verhoogd door de leuke kleine slingerpaadjes waar de Groene Wissels het patent op hebben, en de al evenzeer slingerende beekjes waar je langsloopt.

Mooi landgoed

Na een mooi landgoed met dito kasteel (houd je camera in de aanslag!) wandel je door meer open gebied: eerst weer over een heideveld en vervolgens over landbouwgronden terug naar Elspeet.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Kleine Kolonie

Overigens vond ik het laatste kwart van de wandeling beduidend minder. Het blijft wel prettig stappen, maar je gaat vaker over asfalt en je hoort een vrij drukke weg. Hier is wel weer leuk dat je door de landbouwenclave ‘Kleine Kolonie’ wandelt, met oude, typisch Veluwse boerderijen.

Enorme rust

De bossen op de Veluwe zijn in elk jaargetijde prachtig. De afwisseling van loof- en naaldbomen, de hoogteverschillen en de rijke flora zorgen voor een aangename omgeving om al wandelend te vertoeven. In vergelijking met andere delen van de Veluwe is hier de enorme rust opvallend. Op een jogger en een medewandelaar na trof ik in de bossen enkel vogels.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Zwijnen, herten, dassen, marters

Achter het dichte bladerdek is het hier overigens een drukte van belang: het schijnt er te wemelen van de wilde zwijnen, reeën, edelherten, dassen, vossen en boommarters. Niks van gemerkt. Jammer.

Fijne paadjes

Ook bij deze Groene Wissel valt weer op dat de paden met zorg gekozen zijn: je loopt over bospaadjes, graspaden, heidepaden en zelfs een prachtig stuk over een ruiterpad (houd je oren gespitst op hoefgetrappel). De Groene Wisselaars hebben echt een neus voor leuke paadjes.

Over neuzen gesproken: houd niet alleen ogen en oren gespitst maar laat je ook betoveren door de geuren van het bos. In dit jaargetijde stijgt er bij tijd en wijle de heerlijk zoete geur van hars op. Een traktatie voor je reukorgaan.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Beekjes

Opvallend zijn hier de vele beekjes. De Veluwe grossiert daar sowieso in, maar hier voeren ze vanaf ongeveer halverwege de boventoon. Leuk is dat je de beekjes soms kilometerslang volgt en daarbij kunt genieten van de rijke begroeiing van de oevers met varens, zwarte elsen en wilgen plus vele bloemensoorten.

Leuvenumse Beek

De Leuvenumse Beek waar je een stuk mee oploopt, staat bekend als een van de mooiste en schoonste beken van Nederland. De beek kan over de hoge zandgronden van de Veluwe stromen dankzij een kleilaag in de ondergrond die is afgezet tijdens de voorlaatste ijstijd. De beek is een van de laatste natuurlijk kronkelende beken in Nederland. Reden om er extra van te genieten, niet dan?

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

IJsvogel, zucht...

Langs de Leuvenumse Beek wordt soms de IJsvogel gesignaleerd, die gecharmeerd is van het heldere water en de steile oevers. Die IJsvogel, die zou ik nou zo graag een keertje ‘live’ willen spotten. Sowieso is dit bos rijk aan vogels: er broeden maar liefst 65 verschillende soorten.

Glooiende heide plus vennetjes

De Elspeter Heide is een glooiend heideveld met wat vennetjes. Het is een restant van de immense heidevlakte die dit deel van de Veluwe ooit bedekte. Archeologisch is het van grote waarde, vanwege de aanwezigheid van oude eikenhakhoutbosjes en nog veel oudere grafheuvels.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Prachtige wolkenluchten

Stel je verwachtingen niet te hoog: de heide is hier absoluut niet van het kaliber van een Kampina of een Posbank. Maar ze heeft niets om zich voor te schamen. Toen ik er was stonden er prachtige wolkenluchten boven, en dan is dit uitgestrekte heidegebied plezierig voor de ogen.

Kasteel Staverden

Na de overvloed aan dichte bossen en uitgestrekte heide voelt landgoed Staverden opeens heel intiem. Het romantische landgoed ligt in het gelijknamige plaatsje Staverden, met 40 inwoners de kleinste stad van de Benelux (met stadsrechten sinds 1298). Het heeft een prachtig kasteel, dat zich ijdel spiegelt in de omringende slotgracht.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Romantische kasteeltuinen

Het kasteel stamt uit 1905 en is al het vierde exemplaar op deze plek. Het omringende landgoed – met 17de eeuwse kasteeltuinen, een oranjerie en een koetshuis – ademt rust en ruimte.

Geanimeerde receptie

Tegenwoordig vertoeven in Staverden geen trotse kasteelheren, strijdvaardige ridders of maagdelijke jonkvrouwen. Het kasteel wordt aan alle kanten commercieel uitgebaat. Je kunt het afhuren voor recepties, diners, buffetten en vergaderingen tot 300 personen.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Toen ik, dorstig als een paard, een drankje wilde nuttigen in de oranjerie was daar juist een geanimeerde receptie gaande. Enkele niet-christelijke krachttermen mompelend galoppeerde ik richting Elspeet op weg naar mijn welverdiende colaatje.

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

gw elspeet 001
gw elspeet 008
gw elspeet 009
gw elspeet 010
gw elspeet 011
gw elspeet 018
gw elspeet 020
gw elspeet 023
gw elspeet 024
gw elspeet 026
gw elspeet 029
gw elspeet 030
gw elspeet 035
gw elspeet 037
gw elspeet 041
gw elspeet 042
gw elspeet 053
gw elspeet 056
gw elspeet 058
gw elspeet 068
gw elspeet 070
gw elspeet 074
gw elspeet 075
gw elspeet 081
gw elspeet 087
gw elspeet 090
gw elspeet 092
gw elspeet 093
gw elspeet 094
gw elspeet 104
gw elspeet 110
gw elspeet 111
gw elspeet 114
gw elspeet 115
gw elspeet 117
gw elspeet 118
gw elspeet 129
gw elspeet 131
gw elspeet 134
gw elspeet 136
gw elspeet 139
gw elspeet 143
gw elspeet 146
gw elspeet 148
gw elspeet 149
gw elspeet 150
gw elspeet 154
gw elspeet 157
gw elspeet 159
gw elspeet 161
gw elspeet 164
gw elspeet 165
gw elspeet 167
gw elspeet 168

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

rondwandelingen, Groene Wissels, 20-25 km, heidewandelingen

  • Hits: 20843

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy