Veluws Bont heet deze Groene Wissel vanwege het rijke palet aan landschappen. Je ziet achtereenvolgens uitgestrekte heidevelden, stille bossen, kronkelende beekjes, romantische landgoederen, een mooi kasteel plus een landbouwenclave. Aanrader voor stevige stappers (21 kilometer).
Elspeet, wat was daar ook al weer mee? O ja: het is een zéér christelijk dorp. 90 procent van de inwoners stemde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op een christelijke partij, van wie 62 procent op de SGP. Elspeet telt een Hervormde gemeente, een Hersteld Hervormde gemeente, een Gereformeerde Gemeente, een Oud Gereformeerde Gemeente en een ‘Gereformeerde Gemeente in Nederland’.
God zag dat dit goed was en schiep hier een schitterend landschap.
Deze tocht over de Noord-Veluwe start in het centrum van Elspeet. Al snel loop je het dorp uit, de Elspeter Heide op. Niet zo indrukwekkend als de heide bij de Posbank, maar toch altijd nog wel goed voor prachtige vergezichten.
Het Leuvenemse Bos waar je je wandeling vervolgt, is werkelijk prachtig. Het wandelgenot wordt flink verhoogd door de leuke kleine slingerpaadjes waar de Groene Wissels het patent op hebben, en de al evenzeer slingerende beekjes waar je langsloopt.
Na een mooi landgoed met dito kasteel (houd je camera in de aanslag!) wandel je door meer open gebied: eerst weer over een heideveld en vervolgens over landbouwgronden terug naar Elspeet.
Overigens vond ik het laatste kwart van de wandeling beduidend minder. Het blijft wel prettig stappen, maar je gaat vaker over asfalt en je hoort een vrij drukke weg. Hier is wel weer leuk dat je door de landbouwenclave ‘Kleine Kolonie’ wandelt, met oude, typisch Veluwse boerderijen.
De bossen op de Veluwe zijn in elk jaargetijde prachtig. De afwisseling van loof- en naaldbomen, de hoogteverschillen en de rijke flora zorgen voor een aangename omgeving om al wandelend te vertoeven. In vergelijking met andere delen van de Veluwe is hier de enorme rust opvallend. Op een jogger en een medewandelaar na trof ik in de bossen enkel vogels.
Achter het dichte bladerdek is het hier overigens een drukte van belang: het schijnt er te wemelen van de wilde zwijnen, reeën, edelherten, dassen, vossen en boommarters. Niks van gemerkt. Jammer.
Ook bij deze Groene Wissel valt weer op dat de paden met zorg gekozen zijn: je loopt over bospaadjes, graspaden, heidepaden en zelfs een prachtig stuk over een ruiterpad (houd je oren gespitst op hoefgetrappel). De Groene Wisselaars hebben echt een neus voor leuke paadjes.
Over neuzen gesproken: houd niet alleen ogen en oren gespitst maar laat je ook betoveren door de geuren van het bos. In dit jaargetijde stijgt er bij tijd en wijle de heerlijk zoete geur van hars op. Een traktatie voor je reukorgaan.
Opvallend zijn hier de vele beekjes. De Veluwe grossiert daar sowieso in, maar hier voeren ze vanaf ongeveer halverwege de boventoon. Leuk is dat je de beekjes soms kilometerslang volgt en daarbij kunt genieten van de rijke begroeiing van de oevers met varens, zwarte elsen en wilgen plus vele bloemensoorten.
De Leuvenumse Beek waar je een stuk mee oploopt, staat bekend als een van de mooiste en schoonste beken van Nederland. De beek kan over de hoge zandgronden van de Veluwe stromen dankzij een kleilaag in de ondergrond die is afgezet tijdens de voorlaatste ijstijd. De beek is een van de laatste natuurlijk kronkelende beken in Nederland. Reden om er extra van te genieten, niet dan?
Langs de Leuvenumse Beek wordt soms de IJsvogel gesignaleerd, die gecharmeerd is van het heldere water en de steile oevers. Die IJsvogel, die zou ik nou zo graag een keertje ‘live’ willen spotten. Sowieso is dit bos rijk aan vogels: er broeden maar liefst 65 verschillende soorten.
De Elspeter Heide is een glooiend heideveld met wat vennetjes. Het is een restant van de immense heidevlakte die dit deel van de Veluwe ooit bedekte. Archeologisch is het van grote waarde, vanwege de aanwezigheid van oude eikenhakhoutbosjes en nog veel oudere grafheuvels.
Stel je verwachtingen niet te hoog: de heide is hier absoluut niet van het kaliber van een Kampina of een Posbank. Maar ze heeft niets om zich voor te schamen. Toen ik er was stonden er prachtige wolkenluchten boven, en dan is dit uitgestrekte heidegebied plezierig voor de ogen.
Na de overvloed aan dichte bossen en uitgestrekte heide voelt landgoed Staverden opeens heel intiem. Het romantische landgoed ligt in het gelijknamige plaatsje Staverden, met 40 inwoners de kleinste stad van de Benelux (met stadsrechten sinds 1298). Het heeft een prachtig kasteel, dat zich ijdel spiegelt in de omringende slotgracht.
Het kasteel stamt uit 1905 en is al het vierde exemplaar op deze plek. Het omringende landgoed – met 17de eeuwse kasteeltuinen, een oranjerie en een koetshuis – ademt rust en ruimte.
Tegenwoordig vertoeven in Staverden geen trotse kasteelheren, strijdvaardige ridders of maagdelijke jonkvrouwen. Het kasteel wordt aan alle kanten commercieel uitgebaat. Je kunt het afhuren voor recepties, diners, buffetten en vergaderingen tot 300 personen.
Toen ik, dorstig als een paard, een drankje wilde nuttigen in de oranjerie was daar juist een geanimeerde receptie gaande. Enkele niet-christelijke krachttermen mompelend galoppeerde ik richting Elspeet op weg naar mijn welverdiende colaatje.
Deze wandeling hebben we gedaan in mei 2012. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!