De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling21 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingElspeet (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk de wandelgids

Veluws Bont heet deze Groene Wissel vanwege het rijke palet aan landschappen. Je ziet achtereenvolgens uitgestrekte heidevelden, stille bossen, kronkelende beekjes, romantische landgoederen, een mooi kasteel plus een landbouwenclave. Aanrader voor stevige stappers (21 kilometer).

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

SGP: 62 procent

Elspeet, wat was daar ook al weer mee? O ja: het is een zéér christelijk dorp. 90 procent van de inwoners stemde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op een christelijke partij, van wie 62 procent op de SGP. Elspeet telt een Hervormde gemeente, een Hersteld Hervormde gemeente, een Gereformeerde Gemeente, een Oud Gereformeerde Gemeente en een ‘Gereformeerde Gemeente in Nederland’.
God zag dat dit goed was en schiep hier een schitterend landschap.

Elspeter heide

Deze tocht over de Noord-Veluwe start in het centrum van Elspeet. Al snel loop je het dorp uit, de Elspeter Heide op. Niet zo indrukwekkend als de heide bij de Posbank, maar toch altijd nog wel goed voor prachtige vergezichten.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Leuvenumse Bos

Het Leuvenemse Bos waar je je wandeling vervolgt, is werkelijk prachtig. Het wandelgenot wordt flink verhoogd door de leuke kleine slingerpaadjes waar de Groene Wissels het patent op hebben, en de al evenzeer slingerende beekjes waar je langsloopt.

Mooi landgoed

Na een mooi landgoed met dito kasteel (houd je camera in de aanslag!) wandel je door meer open gebied: eerst weer over een heideveld en vervolgens over landbouwgronden terug naar Elspeet.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Kleine Kolonie

Overigens vond ik het laatste kwart van de wandeling beduidend minder. Het blijft wel prettig stappen, maar je gaat vaker over asfalt en je hoort een vrij drukke weg. Hier is wel weer leuk dat je door de landbouwenclave ‘Kleine Kolonie’ wandelt, met oude, typisch Veluwse boerderijen.

Enorme rust

De bossen op de Veluwe zijn in elk jaargetijde prachtig. De afwisseling van loof- en naaldbomen, de hoogteverschillen en de rijke flora zorgen voor een aangename omgeving om al wandelend te vertoeven. In vergelijking met andere delen van de Veluwe is hier de enorme rust opvallend. Op een jogger en een medewandelaar na trof ik in de bossen enkel vogels.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Zwijnen, herten, dassen, marters

Achter het dichte bladerdek is het hier overigens een drukte van belang: het schijnt er te wemelen van de wilde zwijnen, reeën, edelherten, dassen, vossen en boommarters. Niks van gemerkt. Jammer.

Fijne paadjes

Ook bij deze Groene Wissel valt weer op dat de paden met zorg gekozen zijn: je loopt over bospaadjes, graspaden, heidepaden en zelfs een prachtig stuk over een ruiterpad (houd je oren gespitst op hoefgetrappel). De Groene Wisselaars hebben echt een neus voor leuke paadjes.

Over neuzen gesproken: houd niet alleen ogen en oren gespitst maar laat je ook betoveren door de geuren van het bos. In dit jaargetijde stijgt er bij tijd en wijle de heerlijk zoete geur van hars op. Een traktatie voor je reukorgaan.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Beekjes

Opvallend zijn hier de vele beekjes. De Veluwe grossiert daar sowieso in, maar hier voeren ze vanaf ongeveer halverwege de boventoon. Leuk is dat je de beekjes soms kilometerslang volgt en daarbij kunt genieten van de rijke begroeiing van de oevers met varens, zwarte elsen en wilgen plus vele bloemensoorten.

Leuvenumse Beek

De Leuvenumse Beek waar je een stuk mee oploopt, staat bekend als een van de mooiste en schoonste beken van Nederland. De beek kan over de hoge zandgronden van de Veluwe stromen dankzij een kleilaag in de ondergrond die is afgezet tijdens de voorlaatste ijstijd. De beek is een van de laatste natuurlijk kronkelende beken in Nederland. Reden om er extra van te genieten, niet dan?

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

IJsvogel, zucht...

Langs de Leuvenumse Beek wordt soms de IJsvogel gesignaleerd, die gecharmeerd is van het heldere water en de steile oevers. Die IJsvogel, die zou ik nou zo graag een keertje ‘live’ willen spotten. Sowieso is dit bos rijk aan vogels: er broeden maar liefst 65 verschillende soorten.

Glooiende heide plus vennetjes

De Elspeter Heide is een glooiend heideveld met wat vennetjes. Het is een restant van de immense heidevlakte die dit deel van de Veluwe ooit bedekte. Archeologisch is het van grote waarde, vanwege de aanwezigheid van oude eikenhakhoutbosjes en nog veel oudere grafheuvels.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Prachtige wolkenluchten

Stel je verwachtingen niet te hoog: de heide is hier absoluut niet van het kaliber van een Kampina of een Posbank. Maar ze heeft niets om zich voor te schamen. Toen ik er was stonden er prachtige wolkenluchten boven, en dan is dit uitgestrekte heidegebied plezierig voor de ogen.

Kasteel Staverden

Na de overvloed aan dichte bossen en uitgestrekte heide voelt landgoed Staverden opeens heel intiem. Het romantische landgoed ligt in het gelijknamige plaatsje Staverden, met 40 inwoners de kleinste stad van de Benelux (met stadsrechten sinds 1298). Het heeft een prachtig kasteel, dat zich ijdel spiegelt in de omringende slotgracht.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Romantische kasteeltuinen

Het kasteel stamt uit 1905 en is al het vierde exemplaar op deze plek. Het omringende landgoed – met 17de eeuwse kasteeltuinen, een oranjerie en een koetshuis – ademt rust en ruimte.

Geanimeerde receptie

Tegenwoordig vertoeven in Staverden geen trotse kasteelheren, strijdvaardige ridders of maagdelijke jonkvrouwen. Het kasteel wordt aan alle kanten commercieel uitgebaat. Je kunt het afhuren voor recepties, diners, buffetten en vergaderingen tot 300 personen.

Groene Wissel Elspeet (nr. 303) | Veluws Bont

Toen ik, dorstig als een paard, een drankje wilde nuttigen in de oranjerie was daar juist een geanimeerde receptie gaande. Enkele niet-christelijke krachttermen mompelend galoppeerde ik richting Elspeet op weg naar mijn welverdiende colaatje.

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 20-25 km, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>