Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | A. Vogel Tuinen

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 10 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandeling‘t Harde (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Klazien uut Zalk zou er jaloers op worden: de A. Vogel-tuinen. 14 hectare maar liefst, rijk aan geneeskrachtige kruiden en vrolijk zoemende bijen. Velden vol Rode Zonnehoed en goudgele zonnebloemen vind je op deze schitterende wandeling. Franse sferen op de Veluwe.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Trage Tocht 't Harde-Elburg: nog mooier

Wil je een nóg mooiere (en langere) route lopen die ook door de dr. A. Vogel-tuinen gaat? Trage Tocht 't Harde-Elburg loopt over heerlijke kleine paadjes door naar het prachtige vestingstadje Elburg.

Bekijk Trage Tocht 't Harde-Elburg >>

Landgoed Zwaluwenburg

De aanloop van deze wandeling vanuit 't Harde is niet al te idyllisch. We worstelen ons langs de puinhoop rondom snelwegen die ze hier al jaren aan het vertimmeren zijn. Maar in de stille bossen van landgoed Zwaluwenburg zijn we dat snel vergeten. Heerlijk is het hier.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Zonnebloemen & zonnehoed

Al gauw komen we langs akkers die geel kleuren van de zonnebloemen en paars van de rode zonnehoed. Die laatste vormt het belangrijkste ingrediënt van een aantal veelgekochte kruidenpreparaten, en is beter bekend onder z'n Latijnse naam Echinacea purpurea.

Weg voorjaarsmoeheid

We lopen hier een groot risico om vrolijk te worden. Zijn het de zalige kruidengeuren die onze neusvleugels doen trillen? De vlinders die om ons hoofd fladderen? Of de zoemende bijen volgeladen met nectar? In ieder geval pept ons humeur er flink van op. Hebben we niet eens dr. A. Vogels 'Hyperiforce forte' voor nodig, dat voorjaarsmoeheid, zomerdips en winterblues de das om schijnt te doen.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Huis Zwaluwenburg

Over kronkelpaadjes doorkruisen we de bossen van het landgoed, dat ze hier volledig ecologisch beheren. We komen langs een sfeervol heideveldje en even later langs het verstilde Huis Zwaluwenburg uit 1782. Het is een van de best bewaarde en fraaiste 18e eeuwse landhuizen van Gelderland. In de 13e eeuw pronkte op deze plek een kasteel.

Prachtige beukenlanen

Dan krijgen we een afwisseling van gevarieerde bossen, met soms prachtige beukenlanen, en open boerenland. De gewassen beginnen al flink hoog op te schieten. Langs velden met manshoog mais wandelen we. En langs onafzienbare rijen aardappels-in-wording.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Baal hooi

We struinen verder over het weelderige landgoed. Met gelukkige koeien in frisgroene weiden. En met zomaar een enorme baal hooi langs het pad (wat ruikt dat lekker!). Onze paadjes zijn geplaveid met bloemenpracht. Aan alles merk je dat het goed toeven is op landgoed Zwaluwenburg.

Waanzinnig mooie tuinen

Dan stappen we het hoogtepunt van deze wandeling binnen: de dr. A. Vogeltuinen. En die zijn niet minder dan waanzinnig mooi. Houd er rekening mee bij de planning. Het is echt zonde om hier in sneltreinvaart doorheen te jakkeren om – vóór het fluitsignaal! – je sprinter binnen te springen.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Wie was dr. A. Vogel?

Grondlegger van het merk A. Vogel is de Zwitser Alfred Vogel (1902-1996). Al op jonge leeftijd was hij 'begeistert' door het effect van planten en kruiden op de gezondheid. In zijn hoofdwerk De Kleine Dokter uit 1952 doet hij z'n natuurfilosofie uit de doeken; ruim twee miljoen exemplaren gingen over de toonbank.

Natuurgeneeskunde

Zijn hele leven heeft dr. Vogel zich ingezet voor de erkenning van de natuurgeneeskunde. In 1963 richtte hij het bedrijf Bioforce op, tegenwoordig een wereldwijd werkend bedrijf voor natuurgeneesmiddelen.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Vechten tegen Buffalo Bill

Vogel vloog de wereld rond en bezocht vele natuurvolken. Dat echinacea purpurea geneeskrachtige eigenschappen heeft, hoorde hij in Amerika van het Sioux-opperhoofd Ben Black Elk. Over deze ontmoeting schrijft hij: "Tocht met vrouw en dochter met de nieuwe Oldsmobile naar de Black Mountains en ontmoeting met een oud opperhoofd van de Sioux-indianen. Zijn grootvader vocht nog tegen Buffalo Bill.”

Gezondste plek van Nederland

De kruidentuinen profileren zich als ‘Gezondste plek van Nederland’. Jaarlijks oogsten ze hier 60.000 kilo planten die dienen als grondstof voor de middeltjes van A. Vogel. Je kunt naar hartenlust rondstruinen door de uitgestrekte tuinen.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Depressies, winderigheid & aambeien

Dat doen we. En leerzaam dat het is! We zien dat Sint Janskruid goed werkt tegen onze hardnekkige depressies. Dat er druppeltjes bestaan die onze knetterende winderigheid in toom houden. En dat er zelfs een kruidenspray in de handel is om de irritante jeuk aan onze aambeien te verlichten.

Kruidentheehofje & blotenvoetenpad

Ze hebben ook wat leuke dingen voor gezinnen bedacht in de tuinen. Zo kun je in het Kruidentheehofje je eigen kruiden bij elkaar plukken voor een weldadige kop thee. Of je kunt je wandelschoenen aan de wilgen hangen en over het blotevoetenpad verder lopen.

Groene Wissel 't Harde (nr. 135) | Dr. Alfred Vogel Tuinen

Lekker modderbad

Wij zien een vader met z'n zoontje blootsvoets over hoog gras, keien en een modderig pad banjeren. Superdikke pret. Tot ze plompverloren het modderbad binnenstappen. Het jochie verdwijnt tot z'n middel in het zwarte goedje. Kinderpret verandert even in kinderleed. Maar een duik in het heldere bad dat ernaast staat, spoelt z'n tranen snel weg.

Leukste uitje van Nederland

De tuinen zijn op hun mooist tussen juni en september. Ook daarbuiten zijn ze zeer de moeite waard (de Trage Tocht liep ik in oktober). De ANWB heeft de tuinen genomineerd voor 'Het leukste uitje van Nederland'. Bezoek is gratis.

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

groene wissel t harde dr a vogeltuinen-10
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-11
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-12
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-13
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-14
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-15
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-16
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-17
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-18
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-19
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-20
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-21
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-22
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-23
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-24
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-25
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-26
groene wissel t harde dr a vogeltuinen-27

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

rondwandelingen, Veluwe, Groene Wissels, 10-15 km, 5-10 km

  • Hits: 9793

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy