Groene Wissel Speulder- en Sprielderbos | Rondwandeling vanuit Garderen

Groene Wissel-wandeling door het Speulder- en Sprielderbos

Vanuit Garderen loop je zo het dichte bos van de Noord-Veluwe in om daar pas uren later weer uit op te duiken. Voor wie een bos-allergie heeft, is deze wandeling een crime. Alle anderen zullen volop genieten van deze Groene Wissel door het sfeervolle Speulder- en Sprielderbos, dat bekend staat om z’n ‘dansende bomen’.

Eindeloze bossen & wilde zwijnen

De wandeling kent niet de variatie in landschap die andere Veluwe-tochten kenmerken. Geen uitgestrekte heide, geen sprankelende beekjes, weinig open landschap. Toch vind ik ‘m minstens even mooi: de eindeloze bossen (3300 ha) geven het gevoel dat elk moment een wild zwijn, een wolf of een edelhert je pad kan kruisen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

De wandeling

Groene Wissel-wandeling door het Speulder- en SprielderbosDirect vanaf de bushalte is het al genieten: je ziet een prachtig laantje naar het fotogenieke kerkje van Garderen. Je loopt een stukje door Garderen, een leuk-toeristisch plaatsje met een overvloed aan aangename terrassen.

Reeën in het Speulder- en Spriedelbos

Na een paadje langs akkerland betreed je het sfeervolle Speulder- en Sprielderbos. Hier kan het op zonnige weekenddagen vrij druk zijn. Toch zag ik juist hier een paar reeën schielijk het pad oversteken.

Koudhoornse Heide

Middenin het dichte bos tref je opeens een open plek: het mysterieuze Solse Gat, ontstaan in de IJstijd (of door duivels uitgegraven, wie zal het zeggen?). Over fraaie boswegen loop je vervolgens naar het verstilde agrarisch buurtschap Koudhoorn. Van daar af gaat het over akkers, door de stille bossen van de Koudhoornse Heide (met onderweg een handvol grafheuvels) en door kleinschalig boerenlandschap weer naar Garderen.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!