Groene Wissel over zes Veluwse bergen | Rondwandeling vanuit Dieren

Groene Wissel-wandeling vanuit Dieren over de Veluwezoom

De Veluwezoom heeft zich gehuld in nevel. Het maakt deze Groene Wissel-wandeling vanuit Dieren alleen nog maar romantischer. De bossen zijn hier uitgestrekt en sprookjesachtig. Via onverharde boswegen en kleine paadjes maak ik een ongehoord stille wandeling. De Mariahoeve biedt wat vertier in de vorm van de befaamde pannenkoek 'Lappendeken'. Onderweg tref ik alleen wat joggers en een verdwaald ouder echtpaar.

NS-wandeling Veluwezoom

Je moet van bos houden om deze wandeling op waarde te kunnen schatten (en gelukkig doe ik dat). Vlak na Dieren duik je dichte bossen in om er na zeventien kilometer weer uit op te duiken. Ik vind het niet de allermooiste wandeling vanuit Dieren. Dat is en blijft NS-wandeling Veluwezoom, die veel meer variatie aan boord heeft.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  gw dieren veluwe watisleuk 250px
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling17 km
  Soort wandeling?Groene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingStation Dieren
  ratingFrankwandelt-rating: 75/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het glooiende Nationaal Park De Veluwezoom is enorm bosrijk, en de bossen zijn bijzonder afwisselend. Nu, op het snijvlak van herfst en winter, zijn de bomen vrijwel bladerloos. In combinatie met deze sombere mist maakt dat een wat troosteloze indruk. Maar het is ook sfeervol. Hier en daar geven beschut staande boompjes met vasthoudende herfstbladeren het bos wat blos op de grauwe wangen.

Zes bergen & veertien bospaden

Gelukkig ben ik dol op klimmen ;-) Deze wandelroute voert namelijk over maar liefst zes Veluwse bergen. Van de My Ladyberg in het begin tot de Carolinaberg aan het eind. Die laatste is genoemd naar de dochter van stadhouder Willem IV. De Carolinaberg biedt nóg iets leuks: er komen veertien bospaden bijeen (bekijk mijn filmpje voor het bewijs). Fascinerend gezicht en mooi voorbeeld van de geometrische landschapsinrichting die in de 17e en 18e eeuw in zwang was. Lekker plekkie om even uit te puffen op de ronde bank met de rode beuk in het midden.

De Carolinahoeve

Op éénderde van de wandeling kom ik bij uitspanning De Carolinahoeve (genoemd naar diezelfde dochter...). Mooie oude boerderij uit 1851 met Hans en Grietje-luikjes voor de ramen. Beroemd is de Carolinahoeve om z’n specialiteit: pannenkoek 'Lappendeken'. Ik plof neer in deze gezellige uitspanning, met aardige bediening en in de zomer een dijk van een terras. De café latte raad ik niet aan, een nieuwe espressomachine is geen overbodige luxe. Maar warm en sfeervol is het er wel. Een pittig oud vrouwtje met nordic walking-stokken knipoogt vriendelijk naar me (of had ik sjans?).


Villa Veertien in DierenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Villa Veertien in Dieren

Villa Veertien in Dieren Gevestigd in een gerenoveerde, 19e-eeuwse villa. Elegant ingerichte kamers en suites. Landschapstuin kijkt uit op de IJssel. Krijgt van 170 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: "Hele fijne accommodatie op een toplocatie. Prachtig uitzicht, lekker bed, veel ruimte en sfeer. Authentiek vriendelijk personeel."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!