Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 14 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingOosterbeek (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Wandeling bestaat niet meer!

Boswandelen op een koude winterdag, is dat een goed idee? Wel bij deze Groene Wissel. Ook zonder blaadjes aan de bomen zijn de bossen rond Oosterbeek ‘hors categorie’. Zeg maar schitterend in het kwadraat. En de idyllisch kronkelende Wolfhezerbeek steelt de show. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Update: deze Groene Wissel bestaat niet meer!

Deze wandeling is uit de collectie Groene Wissels verdwenen. Jammer, het was een hele mooie. Een alternatief is er gelukkig wel: Groene Wissel Oosterbeek (nr. 66), die nóg mooier is. Benieuwd naar deze wandeling?

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 66) >> 

Indrukwekkende Airborne begraafplaats

Pal na de start vanaf station Oosterbeek tapt deze Groene Wissel eerst uit een ander vaatje: we komen langs de Airborne begraafplaats. Misschien al 10 keer namen we een kijkje, en elke keer is het weer indrukwekkend. Honderden graven van jonge mannen van rond de 20. Uit een ver land kwamen ze, en ze gaven hier hun leven voor onze vrijheid.

Operatie Market Garden

Dat was ten tijde van operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Arnhem in september 1944, bedoeld om de Duitsers te verslaan, liep uit op een faliekante mislukking. Wegens onverwacht hevige Duitse tegenstand en gebrekkige radioverbindingen moesten de geallieerden zich na 7 dagen ‘s nachts in bootjes terugtrekken over de Rijn. Ruim 1700 gesneuvelde militairen bleven achter.

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Landgoed Lichtenberg

Met genoeg stof tot nadenken wandelen we volkomen vrij en steeds blijer door de bossen van landgoed Lichtenberg naar het Missionarissenbos. Onderweg klimmen en dalen we door het mooie bos, dat zich af en toe opent voor prachtige vergezichten over de omgeving.

Mariakapelletje

Middenin het bos treffen we een verstild Mariakapelletje, aan het einde van een lange boslaan. Hier komen vast missionarissen uit het nabijgelegen klooster Koningsoord om te bidden of zich te bezinnen. Opeens heb ik een déjà vu: vele jaren geleden heb ik in dit klooster een retraite gedaan. En toen ben ik ook naar dit kapelletje gewandeld.

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Bang voor het donker?

We passeren het niet al te mooie klooster. Het ligt ingebed in een entourage van glooiende velden, waar het in de lente vast bloem- en insectenrijk is. Dan volgt een stuk langs het spoor en we duiken eronder door via een lang en laag tunneltje. Bang voor het donker moet je niet zijn. En je loopt zeker 50 meter lang krom om je hoofd niet te stoten!

Schuilplaats voor geallieerden

Bij operatie Market Garden werden dit soort ‘duikers’ onder het spoor – bedoeld om regenwater af te voeren – als schuilplaatsen gebruikt door de geallieerden.

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Wolfhezerbeek: schitterend traject

Dan breekt het absolute hoogtepunt van deze Groene Wissel aan. Kilometers wandelen we langs de beddingen van de Wolfhezerbeek, een kronkelende sprengenbeek die grotendeels droog staat. Bijna onvoorstelbaar, maar in de 16de en 17de eeuw stonden hier tal van watermolens waarmee ze papier en koren vermaalden.

Is dit een oerbos?

Gevarieerder bos dan dit heb je niet in Nederland, het lijken wel oerbossen. Enorme woudreuzen die zuchten onder hun ouderdom en gewicht staan langs het aarden paadje, dat een lappendeken van blootliggende wortelstelsels herbergt. Omhoog en omlaag gaat het, met verrassende doorkijkjes langs zij-beekjes die ook al droog staan.

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Mooiste paadje van NL

Het lijkt alsof er geen eind komt aan dit pad, dat ik nomineer voor de wedstrijd ‘Het mooiste paadje van Nederland’, mocht iemand die organiseren. Maar dat doet het tot slot in stijl: bij ‘De Duizendjarige Den’. Die was weliswaar geen 1000 maar toch wel een indrukwekkende 400 jaar oud voor hij in 2006 het loodje legde. Heeft de Tachtigjarige Oorlog nog meegemaakt, vertelt een bordje. Respect!

Aangename horeca

Vlak daarna treffen we horeca op ons pad: Bilderberghotel Wolfheze. Klinkt veel minder leuk dan het is. Ze hebben een aangenaam café waar ze prima taartjes serveren. Alleen niet de heerlijke appeltaart die ik hier vorig jaar at. Waarom niet?

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Italiaanseweg

We vervolgen door het Wodanswoud. Via een stijgend pad komen we op de Zilverberg. En we dalen vervolgens heel relaxt over de befaamde Italiaanseweg: een slingerend, beklinkerd pad met af en toe een heuse haarspeldbocht.

Italiaanse bergwegen

In 1848 liet J.A.P. Baron van Brakell, eigenaar van kasteel Doorwerth, deze weg aanleggen. Die liep van z’n kasteel naar station Wolfheze, dat op zijn initiatief was gebouwd. Vanwege de haarspeldbochten die de baron in Italiaanse bergwegen had gezien, was de naam snel bedacht: Italiaanseweg. Zelf zou ik dat los schrijven: Italiaanse weg, maar ik ben dan ook geen baron.

Groene Wissel Oosterbeek (nr. 291) | Missionarissen- & Sprengenbos

Beuken van 250 jaar oud

De grote beuken die je langs de weg ziet, zijn zo’n 300 jaar oud. We dalen en dalen, terwijl mountainbikers over de hobbelige klinkers langs ons heen naar beneden suizen. Prachtige, afwisselende tocht!

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel oosterbeek-10
groene wissel oosterbeek-11
groene wissel oosterbeek-12
groene wissel oosterbeek-13
groene wissel oosterbeek-14
groene wissel oosterbeek-15
groene wissel oosterbeek-16
groene wissel oosterbeek-17
groene wissel oosterbeek-18
groene wissel oosterbeek-19
groene wissel oosterbeek-20
groene wissel oosterbeek-21
groene wissel oosterbeek-22
groene wissel oosterbeek-23
groene wissel oosterbeek-24
groene wissel oosterbeek-25
groene wissel oosterbeek-26
groene wissel oosterbeek-27
groene wissel oosterbeek-28
groene wissel oosterbeek-29
groene wissel oosterbeek-30
groene wissel oosterbeek-31

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

rondwandelingen, Veluwe, Groene Wissels, 10-15 km

  • Hits: 4726

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy