Groene Wissel Nijmegen (nr. 211): Ooijpolder & Duivelsberg Groene Wissel Nijmegen (nr. 211): Ooijpolder & Duivelsberg
Gelderland – Groene Wissel – 22km

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211): Ooijpolder & Duivelsberg

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211): Ooijpolder & Duivelsberg Groene Wissel Nijmegen (nr. 211): Ooijpolder & Duivelsberg
Gelderland – Groene Wissel – 22km

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211): Ooijpolder & Duivelsberg

De weidse Ooijpolder bij Nijmegen combineren met de beboste heuvels rond de Duivelsberg klinkt briljant. Is het ook, al is de wandeling iets minder mooi dan ik gehoopt had. Wat te veel asfalt naar mijn smaak. Maar toch: superleuke wandeling bomvol variatie.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Rijk van Nijmegen
  • Uitzichten over de Ooijpolder
  • St. Stevenskerk in Nijmegen
  • Duivelsberg
  • Te veel asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen, waar de wandeling doorheen voert, is een schitterend en zeer geliefd wandelgebied. Dat valt te merken: het barst letterlijk uit z'n voegen van de wandelroutes. Maar zelfs op deze drukke zondag is het grotendeels stil tijdens mijn wandeling, en dat is een keisterk punt van deze wandeling.

Frankboeijen

Vanaf het station loop je door het mooie Kronenburgerpark, wat me altijd aan dat liedje van Frank Boeijen doet denken. Dat liedje uit 1985 luidt 'Kronenburg Park'. Direct richtte een groep Nijmegenaren het actiecomité 'Popster ken uw Stad' op. Want de juiste naam van het park is al sinds jaar en dag: Kronenburgerpark. Foei Frankboeijen! Overigens was in die tijd Kronenburgerpark een hangplek voor prostituees en drugsverslaafden. Niet gezellie dus. Dat is het nu wel.

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211) | Ooijpolder & Duivelsberg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Schilderachtige straatjes

Je kuiert door een handvol schilderachtige straatjes en loopt een rondje om de prachtige St. Stevenskerk uit 1273. Dan breekt de stad open naar de oevers van de Waal, een levendige rivier waar je een stuk langsloopt.

Ooijpolder

Langs de mooie wetering Het Meer loop je kilometers langs het randje van de Ooijpolder. Jammer alleen van die lawaaiweg aan de overkant. Desalniettemin maken de weidse wolkenluchten, de uiterwaarden en de dijken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. Boten op de Waal tuffen traag voorbij terwijl groepen vogels vleugel aan vleugel overvliegen. Aan de einder lonkt het kerktorentje van Persingen, waarvan de geschiedenis al teruggaat tot 1240. Een bezoekje waard, er is altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar (m/v).

Binnendijks liggen de Groenlanden in de zon te bakken: een ruig gebied volgestampt met woest struikgewas en met riet omzoomde kleiputten. Alle konikpaarden en gallowayrunderen trekken hierheen als ze uit de uiterwaarden weg moeten tijdens periodes van hoogwater.

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211) | Ooijpolder & Duivelsberg

Duivelsberg

Na al die openheid klim je via een kuitenbijtertje van jewelste de beboste heuvels rond De Duivelsberg op. Tot 1949 was die berg Duits bezit, maar na grenscorrecties viel hij in Hollandse handen. Het Duitse T-Mobile wil daar nog niet aan, want de provider sms't op de top doodleuk dat ik in Duitsland ben!

De naam Duivelsberg: op de top lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant aldaar waar ik even moet bekomen van de klim van – hou je vast – 75 meter en 90 centimeter.

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211) | Ooijpolder & Duivelsberg

Tafereel uit de oorlog

Even van het pad af, bij punt 7 van de routebeschrijving, sta je plots bij een metalen kijkdoos op een sokkel. Kijk er eens in: je ziet een tafereeltje van paarden, een boerenkar, een man en een kind. En een vliegtuig dat crasht. Precies op deze plek stortte in december 1944 een Duits jachtvliegtuig neer. Een 13-jarig jongetje was ooggetuige en deed verslag:

“We lijken wel gek, bieten rooien op zo'n plek. We zitten hier middenin de vuurlinie, de granaatscherven vliegen ons om de oren! Daar komt een toestel over. Het is van de Duitsers. Oei, het is geraakt door het afweergeschut, het gaat neer. Vlakbij! Geen parachutes. Pas op pa, hou de paarden in toom. Volladen die kar en wegwezen! We mogen blij zijn als we het er levend vanaf brengen.” Indrukwekkend.

Groene Wissel Nijmegen (nr. 211) | Ooijpolder & Duivelsberg

Nijmegen

Nijmegen is natuurlijk een fantastische stad. Daar krijg je wat van mee bij de start van deze wandeling. Jammer dat deze Groene Wissel niet een wat Koninklijker finish wist te vinden. NS-wandeling Mookerhei bijvoorbeeld volgt een leuker pad de stad in. Maar mocht je na 22 kilometer nog puf in de poten hebben: er is ook een aardige Groene Stadswissel (6 km) door Nijmegen die wel alle highlights aandoet: 't Oude Weeshuis, de kapel van het Glashuis, de middeleeuwse Sint-Nicolaaskapel, de Barbarossa-ruïne en de gezellige Grote Markt met de Waag.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in maart 2014. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

gw nijmegen 1179 bewerkt-10001
gw nijmegen 1186 bewerkt-10002
gw nijmegen 1188 bewerkt-10003
gw nijmegen 1198 bewerkt-10004
gw nijmegen 1206 bewerkt-10005
gw nijmegen 1209 bewerkt-10006
gw nijmegen 1212 bewerkt-10007
gw nijmegen 1217 bewerkt-10008
gw nijmegen 1218 bewerkt-10009
gw nijmegen 1221 bewerkt-10010
gw nijmegen 1226 bewerkt-10011
gw nijmegen 1241 bewerkt-10012
gw nijmegen 1242 bewerkt-10013
gw nijmegen 1243 bewerkt-10014
gw nijmegen 1250 bewerkt-10015
gw nijmegen 1254 bewerkt-10016
gw nijmegen 1258 bewerkt-10017
gw nijmegen 1264 bewerkt-20018
gw nijmegen 1272 bewerkt-10019
gw nijmegen 1298 bewerkt-20020
gw nijmegen 1302 bewerkt-10021

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy