natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Ooijpolder & Duivelsberg | Nijmegen

Groene Wissel-wandeling Ooijpolder & Duivelsberg De weidse Ooijpolder bij Nijmegen combineren met de beboste heuvels rond de Duivelsberg klinkt briljant. Is het ook, al is de wandeling iets minder mooi dan ik gehoopt had. Wat te veel asfalt naar mijn smaak. Maar toch: superleuke wandeling bomvol variatie.

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen, waar de wandeling doorheen voert, is een schitterend en zeer geliefd wandelgebied. Dat valt te merken: het barst letterlijk uit z'n voegen van de wandelroutes. Maar zelfs op deze drukke zondag is het grotendeels stil tijdens mijn wandeling, en dat is een keisterk punt van deze wandeling.

Groene Wissel-wandeling Ooijpolder & Duivelsberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling22 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingNijmegen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Frankboeijen

Vanaf het station loop je door het mooie Kronenburgerpark, wat me altijd aan dat liedje van Frank Boeijen doet denken. Dat liedje uit 1985 luidt 'Kronenburg Park'. Direct richtte een groep Nijmegenaren het actiecomité 'Popster ken uw Stad' op. Want de juiste naam van het park is al sinds jaar en dag: Kronenburgerpark. Foei Frankboeijen! Overigens was in die tijd Kronenburgerpark een hangplek voor prostituees en drugsverslaafden. Niet gezellie dus. Dat is het nu wel.

Schilderachtige straatjes

Je kuiert door een handvol schilderachtige straatjes en loopt een rondje om de prachtige St. Stevenskerk uit 1273. Dan breekt de stad open naar de oevers van de Waal, een levendige rivier waar je een stuk langsloopt.

Ooijpolder

Langs de mooie wetering Het Meer loop je kilometers langs het randje van de Ooijpolder. Jammer alleen van die lawaaiweg aan de overkant. Desalniettemin maken de weidse wolkenluchten, de uiterwaarden en de dijken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. Boten op de Waal tuffen traag voorbij terwijl groepen vogels vleugel aan vleugel overvliegen. Aan de einder lonkt het kerktorentje van Persingen, waarvan de geschiedenis al teruggaat tot 1240. Een bezoekje waard, er is altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar (m/v).

Binnendijks liggen de Groenlanden in de zon te bakken: een ruig gebied volgestampt met woest struikgewas en met riet omzoomde kleiputten. Alle konikpaarden en gallowayrunderen trekken hierheen als ze uit de uiterwaarden weg moeten tijdens periodes van hoogwater.

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Duivelsberg

Na al die openheid klim je via een kuitenbijtertje van jewelste de beboste heuvels rond De Duivelsberg op. Tot 1949 was die berg Duits bezit, maar na grenscorrecties viel hij in Hollandse handen. Het Duitse T-Mobile wil daar nog niet aan, want de provider sms't op de top doodleuk dat ik in Duitsland ben!

De naam Duivelsberg: op de top lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant aldaar waar ik even moet bekomen van de klim van – hou je vast – 75 meter en 90 centimeter.

Tafereel uit de oorlog

Even van het pad af, bij punt 7 van de routebeschrijving, sta je plots bij een metalen kijkdoos op een sokkel. Kijk er eens in: je ziet een tafereeltje van paarden, een boerenkar, een man en een kind. En een vliegtuig dat crasht. Precies op deze plek stortte in december 1944 een Duits jachtvliegtuig neer. Een 13-jarig jongetje was ooggetuige en deed verslag. Indrukwekkend.

Nijmegen

Nijmegen is natuurlijk een fantastische stad. Daar krijg je wat van mee bij de start van deze wandeling. Jammer dat deze Groene Wissel niet een wat Koninklijker finish wist te vinden. NS-wandeling Mookerhei bijvoorbeeld volgt een leuker pad de stad in. Maar mocht je na 22 kilometer nog puf in de poten hebben: er is ook een aardige Groene Stadswissel (6 km) door Nijmegen die wel alle highlights aandoet: 't Oude Weeshuis, de kapel van het Glashuis, de middeleeuwse Sint-Nicolaaskapel, de Barbarossa-ruïne en de gezellige Grote Markt met de Waag.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>