De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

Groene Wissel Ooijpolder & Duivelsberg | Rondwandeling vanuit Nijmegen

Groene Wissel-wandeling Ooijpolder & Duivelsberg

De weidse Ooijpolder bij Nijmegen combineren met de beboste heuvels rond de Duivelsberg klinkt briljant. Is het ook, al is de wandeling iets minder mooi dan ik gehoopt had op deze prachtige pré-lentedag. Wat te veel asfalt naar mijn smaak. En aan de overkant van de mooie wetering Het Meer lawaaipapegaait een drukke weg een paar kilometer lang. Maar als je dat op de koop toeneemt, heb je een superleuke wandeling bomvol variatie.

Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen, waar de wandeling doorheen voert, is een schitterend en zeer geliefd wandelgebied. Dat valt te merken: het barst letterlijk uit z'n voegen van de wandelroutes. Maar zelfs op deze drukke zondag is het grotendeels stil tijdens mijn wandeling, en dat is een keisterk punt van deze wandeling.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel-wandeling Ooijpolder & Duivelsberg
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling22 km
  Wat voor soort wandeling?Groene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingCentraal Station Nijmegen
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanaf het station loop je door het mooie Kronenburgerpark (wat me altijd aan dat liedje van Frank Boeijen doet denken). Je kuiert door een handvol schilderachtige straatjes en loopt een rondje om de prachtige St. Stevenskerk uit 1273. Dan breekt de stad open naar de oevers van de Waal, een levendige rivier waar je een stuk langsloopt.

Ooijpolder

Langs de mooie wetering Het Meer loop je kilometers langs het randje van de Ooijpolder. Jammer alleen van die lawaaiweg aan de overkant. Desalniettemin maken de weidse wolkenluchten, de uiterwaarden en de dijken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. Boten op de Waal tuffen traag voorbij terwijl groepen vogels vleugel aan vleugel overvliegen. Aan de einder lonkt het kerktorentje van Persingen, waarvan de geschiedenis al teruggaat tot 1240. Een bezoekje waard, er is altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar (m/v).

Binnendijks liggen de Groenlanden in de zon te bakken: een ruig gebied volgestampt met woest struikgewas en met riet omzoomde kleiputten. Alle konikpaarden en gallowayrunderen trekken hierheen als ze uit de uiterwaarden weg moeten tijdens periodes van hoogwater.

Duivelsberg

Na al die openheid klim je via een kuitenbijtertje van jewelste de beboste heuvels rond De Duivelsberg op. Tot 1949 was die berg Duits bezit, maar na grenscorrecties viel hij in Hollandse handen. Het Duitse T-Mobile wil daar nog niet aan, want de provider sms't op de top doodleuk dat ik in Duitsland ben!

De naam Duivelsberg: op de top lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant aldaar waar ik even moet bekomen van de klim van – hou je vast – 75 meter en 90 centimeter.

Tafereel uit de oorlog

Even van het pad af, bij punt 7 van de routebeschrijving, sta je plots bij een metalen kijkdoos op een sokkel. Kijk er eens in: je ziet een tafereeltje van paarden, een boerenkar, een man en een kind. En een vliegtuig dat crasht. Precies op deze plek stortte in december 1944 een Duits jachtvliegtuig neer. Een 13-jarig jongetje was ooggetuige en deed verslag. Indrukwekkend.

Nijmegen

Nijmegen is natuurlijk een fantastische stad. Daar krijg je wat van mee bij de start van deze wandeling. Jammer dat deze Groene Wissel niet een wat Koninklijker finish wist te vinden. NS-wandeling Mookerhei bijvoorbeeld volgt een leuker pad de stad in. Maar mocht je na 22 kilometer nog puf in de poten hebben: er is ook een aardige Groene Stadswissel (6 km) door Nijmegen die wel alle highlights aandoet: 't Oude Weeshuis, de kapel van het Glashuis, de middeleeuwse Sint-Nicolaaskapel, de Barbarossa-ruïne en de gezellige Grote Markt met de Waag.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!