De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingNunspeet (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Wacht op een mooie dag in augustus of september om deze prachtige tocht te maken. Dan staat de heerlijke heide in bloei. Maar elk jaargetijde is deze afwisselende wandeling de moeite waard. Na heide en bos wacht je nog een van de laatste grote zandverstuivingen van Europa: het Hulshorsterzand.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Reeën en wilde zwijnen

De bossen waar je doorheen komt zijn lekker stil. Reeën en wilde zwijnen schijnen je in het snotje te houden, maar ik had daar verder geen last van. De heide die volgt heeft weer een heel ander karakter dan bijvoorbeeld die van Kampina of Posbank. Kleiner, minder protserig, intiemer, introvert bijna. Of kun je dat van heide niet zeggen?

Pijpenstelen op de heide

Het plensde pijpenstelen toen ik op de heide arriveerde. Schuilend onder een gastvrije berk liet ik mij betoveren door de paarse gloed van de heide. Het leek bijna of de zon toch scheen. Denk dat het ook door de regen zo stil was. Geen kip te bekennen. Welke idioot gaat ook in de gietende regen lopen wandelen? Ik zei de gek.

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Hulsthorsterzand

Na de heide kom je via een pittig klimmetje bij het Hulshorsterzand. Geen dode woestijn, maar ‘levend zand’: er wonen nogal wat bijzondere dieren en planten die als gemene deler hebben dat ze warmlopen voor zand. Een bijzonder diertje is bijvoorbeeld de mierenleeuw: de larve wacht stilletjes onder het zand tot er een mier in zijn vangkuiltje dondert. Brrrr.

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Boomvalk en boomleeuwerik

Natuurmonumenten doet er alles aan om het gebied open te houden. Zo kan het zand lekker stuiven, of zoals de lokale bevolking zegt: ‘roken’. En ik moet zeggen, zo’n enorme zandbak is een bijzonder gezicht. Vooral als de boomvalk, ook al een zandminner, zijn luchtacrobatiek beoefent. Ook de zeer zeldzame boomleeuwerik schijnt hier te broeden.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Veluwe, 15-20 km, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>