Groene Wissel Nunspeet (nr. 72): Westeindse Heide & Hulshorsterzand Groene Wissel Nunspeet (nr. 72): Westeindse Heide & Hulshorsterzand
Gelderland – Groene Wissel – 15km

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72): Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72): Westeindse Heide & Hulshorsterzand Groene Wissel Nunspeet (nr. 72): Westeindse Heide & Hulshorsterzand
Gelderland – Groene Wissel – 15km

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72): Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Wacht op een mooie dag in augustus of september om deze prachtige tocht te maken. Dan staat de heerlijke heide in bloei. Maar elk jaargetijde is deze afwisselende wandeling de moeite waard. Na heide en bos wacht je nog een van de laatste grote zandverstuivingen van Europa: het Hulshorsterzand.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Zeer grote zandverstuivingen
  • Heidevelden
  • Stille bossen met onverharde paadjes
  • Kans om wilde zwijnen te spotten
  • Zeldzame boomleeuwerik broedt hier
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Reeën en wilde zwijnen

De bossen waar je doorheen komt zijn lekker stil. Reeën en wilde zwijnen schijnen je in het snotje te houden, maar ik had daar verder geen last van. De heide die volgt heeft weer een heel ander karakter dan bijvoorbeeld die van Kampina of Posbank. Kleiner, minder protserig, intiemer, introvert bijna. Of kun je dat van heide niet zeggen?

Pijpenstelen op de heide

Het plensde pijpenstelen toen ik op de heide arriveerde. Schuilend onder een gastvrije berk liet ik mij betoveren door de paarse gloed van de heide. Het leek bijna of de zon toch scheen. Denk dat het ook door de regen zo stil was. Geen kip te bekennen. Welke idioot gaat ook in de gietende regen lopen wandelen? Ik zei de gek.

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Hulsthorsterzand

Na de heide kom je via een pittig klimmetje bij het Hulshorsterzand. Geen dode woestijn, maar ‘levend zand’: er wonen nogal wat bijzondere dieren en planten die als gemene deler hebben dat ze warmlopen voor zand. Een bijzonder diertje is bijvoorbeeld de mierenleeuw: de larve wacht stilletjes onder het zand tot er een mier in zijn vangkuiltje dondert. Brrrr.

Groene Wissel Nunspeet (nr. 72) | Westeindse Heide & Hulshorsterzand

Boomvalk en boomleeuwerik

Natuurmonumenten doet er alles aan om het gebied open te houden. Zo kan het zand lekker stuiven, of zoals de lokale bevolking zegt: ‘roken’. En ik moet zeggen, zo’n enorme zandbak is een bijzonder gezicht. Vooral als de boomvalk, ook al een zandminner, zijn luchtacrobatiek beoefent. Ook de zeer zeldzame boomleeuwerik schijnt hier te broeden.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in september 2013. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

2013-07-25 gw nunspeet 008
2013-07-25 gw nunspeet 017
2013-07-25 gw nunspeet 080
2013-07-25 gw nunspeet 089
2013-07-25 gw nunspeet 120
2013-07-25 gw nunspeet 150
2013-07-25 gw nunspeet 152
2013-07-25 gw nunspeet 185
2013-07-25 gw nunspeet 198
2013-07-25 gw nunspeet 203

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy