Groene Wissel Westeindse Heide & Hulshorsterzand | Rondwandeling vanuit Nunspeet

Groene Wissel-wandeling over Westeindse Heide en Hulshorsterzand

Wacht op een mooie dag in augustus of september om deze prachtige tocht te maken. Dan staat de heerlijke heide in bloei. Maar elk jaargetijde is deze afwisselende wandeling de moeite waard. Na heide en bos wacht je nog een van de laatste grote zandverstuivingen van Europa: het Hulshorsterzand.

Reeën en wilde zwijnen

De bossen waar je doorheen komt zijn lekker stil. Reeën en wilde zwijnen schijnen je in het snotje te houden, maar ik had daar verder geen last van. De heide die volgt heeft weer een heel ander karakter dan bijvoorbeeld die van Kampina of Posbank. Kleiner, minder protserig, intiemer, introvert bijna. Of kun je dat van heide niet zeggen?

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel-wandeling over Westeindse Heide en Hulshorsterzand
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling15 km
  Wat voor soort wandeling?Groene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingStation Nunspeet
  rating Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het plensde pijpenstelen toen ik op de heide arriveerde. Schuilend onder een gastvrije berk liet ik mij betoveren door de paarse gloed van de heide. Het leek bijna of de zon toch scheen. Denk dat het ook door de regen zo stil was. Geen kip te bekennen. Welke idioot gaat ook in de gietende regen lopen wandelen? Ik zei de gek.

Hulsthorsterzand

Na de heide kom je via een pittig klimmetje bij het Hulshorsterzand. Geen dode woestijn, maar ‘levend zand’: er wonen nogal wat bijzondere dieren en planten die als gemene deler hebben dat ze warmlopen voor zand. Een bijzonder diertje is bijvoorbeeld de mierenleeuw: de larve wacht stilletjes onder het zand tot er een mier in zijn vangkuiltje dondert. Brrrr.

Boomvalk en boomleeuwerik

Natuurmonumenten doet er alles aan om het gebied open te houden. Zo kan het zand lekker stuiven, of zoals de lokale bevolking zegt: ‘roken’. En ik moet zeggen, zo’n enorme zandbak is een bijzonder gezicht. Vooral als de boomvalk, ook al een zandminner, zijn luchtacrobatiek beoefent. Ook de zeer zeldzame boomleeuwerik schijnt hier te broeden.


Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Elburg

Intiem hotel gevestigd in een gebouw uit 1765. Ligt middenin het historische centrum van het vestingstadje Elburg aan het Veluwemeer. Schilderachtig uitzicht. Krijgt van 294 gasten op Trivago.nl een 8: “We hebben genoten, leuke plek middenin centrum.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!