Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide en beken

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingLoenen (Veluwe, bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Schitterende Groene Wissel-wandeling door de uitgestrekte bossen van de Loenermark op de Veluwe. Je komt over de Zilvense Heide (vanaf half augustus in bloei) en langs de Eerbeekse Beek. Enige nadeel is dat er geen leuke horeca onderweg is. Maar voor de rest: topwandeling.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Café De Loenermark

Bij de start is wel horeca, café De Loenermark, maar die is nog gesloten als ik hier in alle vroegte arriveer. Dus helaas ga ik koffieloos op pad. Het 'vreselijk oubollige interieur' (lees ik op Wandelzoekpagina) had ik dolgraag voor lief genomen.

Stille bossen

Na de weiden en akkers rond Loenen wandel ik al snel de bossen in. En potverdorie wat zijn ze mooi. En zo lekker stil. Op deze vrijdag kom ik de eerste uren welgeteld één wandelend stel tegen. Met een gezicht als een smiley. We genieten ons te barsten.

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Natuurgebied De Loenermark

Dat gaat kilometerslang zo door, over heerlijke slingerpaadjes. Dan opent het bos zich plotseling en sta ik oog in oog met weidse heide. De Loenermark heet het hier, net als dat 'vreselijk oubollige' café. En het staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Naaldbos, prachtige jeneverbessen, verschillende heidesoorten en stokoude stuifduinen. De prachtige plaatjes buitelen over elkaar heen.

Veluwse heideschapen

De Loenermark is rijk aan herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Die zie ik allemaal niet. Wel een flinke kudde met Veluwse heideschapen, aangevoerd door een heuse herder. Grote kans dat jij die kudde ook ziet, want de herder gaat elke dag op pad. Zijn kudde bestaat uit ongeveer 150 Veluwse heideschapen, plus een paar heidekoeien (ik wist niet eens dat die bestonden).

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

Bos uit de 10de eeuw

Het bos op de Loenermark is oud. Het werd al in de 10de eeuw genoemd. Het grootste deel van dit oorspronkelijke bos was hakhout. De rest van de Loenermark bestond destijds al uit heide.

Mooie vergezichten

Langs de rand van dat oude bos wandel ik kilometerslang over zacht verende ondergrond terwijl zicht op zachtglooiende heide m'n ogen verwent. Met zo'n typisch oud-Hollandse wolkenlucht erboven. Waanzinnig mooie vergezichten.

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

Zilvense Heide & IJkbasis

Op de Zilvense Heide wandel ik inmiddels. En de tocht wordt mooier en mooier. Dan moet ik je nog iets heel saais vertellen. Hier, midden op de Zilvense Heide, ligt namelijk de IJkbasis. Die is onderdeel van het Nederlandse Rijksdriehoekmeetnet en heeft een lengte van 576,09226 meter. Heel intrigerend. Maar wat het precies is en waarvoor het dient? Ik kwam er niet achter. Mocht een van jullie het in 2 zinnen kunnen uitleggen, dan hoor ik het graag.

Oude handelsroute

Leuk om te bedenken dat precies hier over de Zilvense Heide een oude handelsroute naar Duitsland liep. Die stamt uit de 17e eeuw. De paden zijn te herkennen aan de tweesporige geulen in het landschap. Knijp je ogen even dicht en fantaseer grote, door dampende paarden getrokken karren volgeladen met Duitse handelswaar. Denk: Bier, Bratwurst und Lederhosen. Oder so etwas.

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

Piepkleine stroompjes

Na die overdosis heide trek ik het bos weer in. Nu wandel ik al snel langs een heel stelsel van beekjes. Je kano kun je thuislaten, want het zijn bepaald geen wildwaterrivieren. Piepkleine stroompjes zijn het, sommige staan vandaag droog, waarschijnlijk omdat het weinig geregend heeft de laatste tijd.

Coldenhovense & Eerbeekse Beek

Maar zalig is het wel, wandelen langs de oevers van zo'n stroompje. Eerst volg ik de Coldenhovense en Eerbeekse Beek. Later stap ik over op de Molenbeek. Hoge bomen, meest stokoude beuken, flankeren de heldere beekjes.

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

Water uit de IJssel

Die Eerbeekse Beek is van oorsprong trouwens een natuurlijke beek. Z'n water krijgt hij uit een oude zijarm van de IJssel. De bovenloop heet de Coldenhovense Beek en is grotendeels gegraven.

Groene Wissel Loenen (nr. 313) | Loenense bossen, heide & beken

Kruip-door-sluip-door

Nog wat stille bospaden volg ik nu. Plus een kruip-door-sluip-door-paadje waarop brutale boomtakken de smiley van m'n gezicht proberen te zwiepen. Dan loop ik over rustige landwegen en graspaden terug naar Loenen. Hé verdomd, nu is café De Loenermark wel open. Maar potverdorie, daar heb je net de bus. Dat 'vreselijk oubollige interieur' hou ik tegoed voor de volgende keer, want ik kom hier zeker terug. Zó mooi!

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel loenen-10
groene wissel loenen-11
groene wissel loenen-12
groene wissel loenen-13
groene wissel loenen-14
groene wissel loenen-15
groene wissel loenen-16
groene wissel loenen-17
groene wissel loenen-18
groene wissel loenen-19
groene wissel loenen-20
groene wissel loenen-21
groene wissel loenen-22
groene wissel loenen-23
groene wissel loenen-24
groene wissel loenen-25
groene wissel loenen-26
groene wissel loenen-27
groene wissel loenen-28
groene wissel loenen-29
groene wissel loenen-30
groene wissel loenen-31
groene wissel loenen-32
groene wissel loenen-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, heidewandelingen

  • Hits: 9631

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy