Groene Wissel Loenen | Loenense bossen, heide en beken

Groene Wissel Loenen: Loenense bossen, heide en beken Schitterende wandeling door de bossen van de Loenermark, over de prachtige Zilvense Heide en langs de Eerbeekse Beek. Enige nadeel is dat er geen leuke horeca onderweg is. Maar voor de rest: topwandeling.

Café De Loenermark

Bij de start is wel horeca, café De Loenermark, maar die is nog gesloten als ik hier in alle vroegte arriveer. Dus helaas ga ik koffieloos op pad. Het 'vreselijk oubollige interieur' (lees ik op Wandelzoekpagina) had ik dolgraag voor lief genomen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel Loenen: Loenense bossen, heide en beken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingLoenen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na de weiden en akkers rond Loenen wandel ik al snel de bossen in. En potverdorie wat zijn ze mooi. En zo lekker stil. Op deze vrijdag kom ik de eerste uren welgeteld één wandelend stel tegen. Met een dikke smiley op hun gezicht, net als ik. We genieten ons te barsten.

Natuurgebied De Loenermark

Dat gaat kilometerslang zo door, over heerlijke slingerpaadjes. Dan opent het bos zich plotseling en sta ik oog in oog met weidse heide. De Loenermark heet het hier, net als dat 'vreselijk oubollige' café. En het staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Naaldbos, prachtige jeneverbessen, verschillende heidesoorten en stokoude stuifduinen. De prachtige plaatjes buitelen over elkaar heen.

Veluwse heideschapen

De Loenermark is rijk aan herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Die zie ik allemaal niet. Wel een flinke kudde met Veluwse heideschapen, aangevoerd door een heuse herder. Grote kans dat jij die kudde ook ziet, want de herder gaat elke dag op pad. Zijn kudde bestaat uit ongeveer 150 Veluwse heideschapen, plus een paar heidekoeien (ik wist niet eens dat die bestonden).

Bos uit de 10de eeuw

Het bos op de Loenermark is oud. Het werd al in de 10de eeuw genoemd. Het grootste deel van dit oorspronkelijke bos was hakhout. De rest van de Loenermark bestond destijds al uit heide.

Mooie vergezichten

Langs de rand van dat oude bos wandel ik kilometerslang over zacht verende ondergrond terwijl zicht op zachtglooiende heide m'n ogen verwent. Met zo'n typisch oud-Hollandse wolkenlucht erboven. Waanzinnig mooie vergezichten.

 

Zilvense Heide & IJkbasis

Op de Zilvense Heide wandel ik inmiddels. En de tocht wordt mooier en mooier. Dan moet ik je nog iets heel saais vertellen. Hier, midden op de Zilvense Heide, ligt namelijk de IJkbasis. Die is onderdeel van het Nederlandse Rijksdriehoekmeetnet en heeft een lengte van 576,09226 meter. Heel intrigerend. Maar wat het precies is en waarvoor het dient? Ik kwam er niet achter. Mocht een van jullie het in 2 zinnen kunnen uitleggen, dan hoor ik het graag.

Oude handelsroute

Leuk om te bedenken dat precies hier over de Zilvense Heide een oude handelsroute naar Duitsland liep. Die stamt uit de 17e eeuw. De paden zijn te herkennen aan de tweesporige geulen in het landschap. Knijp je ogen even dicht en fantaseer grote, door dampende paarden getrokken karren volgeladen met Duitse handelswaar. Denk: Bier, Bratwurst und Lederhosen. Oder so etwas.

Piepkleine stroompjes

Na die overdosis heide trek ik het bos weer in. Nu wandel ik al snel langs een heel stelsel van beekjes. Je kano kun je thuislaten, want het zijn bepaald geen wildwaterrivieren. Piepkleine stroompjes zijn het, sommige staan vandaag droog, waarschijnlijk omdat het weinig geregend heeft de laatste tijd.

Coldenhovense & Eerbeekse Beek

Maar zalig is het wel, wandelen langs de oevers van zo'n stroompje. Eerst volg ik de Coldenhovense en Eerbeekse Beek. Later stap ik over op de Molenbeek. Hoge bomen, meest stokoude beuken, flankeren de heldere beekjes.

Water uit de IJssel

Die Eerbeekse Beek is van oorsprong trouwens een natuurlijke beek. Z'n water krijgt hij uit een oude zijarm van de IJssel. De bovenloop heet de Coldenhovense Beek en is grotendeels gegraven.

Kruip-door-sluip-door

Nog wat stille bospaden volg ik nu. Plus een kruip-door-sluip-door-paadje waarop brutale boomtakken de smiley van m'n gezicht proberen te zwiepen. Dan loop ik over rustige landwegen en graspaden terug naar Loenen. Hé verdomd, nu is café De Loenermark wel open. Maar potverdorie, daar heb je net de bus. Dat 'vreselijk oubollige interieur' hou ik tegoed voor de volgende keer, want ik kom hier zeker terug. Zó mooi!


B&B Villa Sonnevanck in ApeldoornMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: B&B Villa Sonnevanck in Apeldoorn. Krijgt van 45 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4.

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!