Groene Wissel Kruishaarse Heide & Landgoed Oldenaller | Rondwandeling vanuit Nijkerk

Groene Wissel-wandeling over de Kruishaarse Heide en Landgoed Oldenaller

Op de Dag van het Aangespannen Paard zadel ik op voor deze Groene Wissel vanuit Nijkerk. Stapvoets gaat het door het wat saaie Veluwse dorp. Dan draaft deze Groene Wissel door als een Amazone die haar sporen wil verdienen. Via prachtige, boomrijke paadjes galoppeer ik over het boerenland rond Nijkerk. Het parcours vervolgt over klompenpaden, dwars door weilanden waar koeien me nieuwsgierig gadeslaan. Via rustige landwegen keer ik, moe maar tevreden, weer terug naar de stal.

Overspannen paard?

‘Dag van het Aangespannen Paard’, ik had er nog nooit van gehoord. Verstond ook eerst ‘overspannen paard’, toen iemand met lokale tongval de paardendrukte rond Nijkerk verklaarde. Tientallen koetsjes, huifkarretjes en enkelspannen kwamen me tegemoet over de smalle (en leuke!) paadjes. Glanzende paarden, vrolijke mensen, heerlijk weer.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

De wandeling

Groene Wissel-wandeling over de Kruishaarse Heide en Landgoed OldenallerDe wandeling start in Nijkerk, een wat saai dorp op de Veluwe. Het voorspelbare centrum biedt de voorspelbare winkelketens: de Blokker, het Kruidvat, de Schoenenreus. Waarom wordt toch elk dorp in de provincie volgeplempt met uniforme bagger? Of verlang ik te sentimenteel terug naar het tuinpad van m’n vader? Let overigens wel even op het mooie kerkje uit 1756.

De Roode Schuur

In ieder geval: de aanloop gaat me te lang door het Veluwse dorp en z’n nieuwbouw buitenwijken. Maar net als ik chagrijnig denk: dit wordt niks vandaag, schiet ik – na Gasterij De Roode Schuur – een leuk paadje in.

Verwilderde heide

En dan knapt het humeur zienderogen op. Want wat is de omgeving van Nijkerk prachtig! Boerenlandschap is het, zonder veel pretenties maar met des te meer natuurschoon. Je loopt over leuke klompenpaden dwars door weilanden, of over onverharde en weinig betreden weggetjes door open bos afgewisseld met verwilderde heide.

Voormalig spoorlijntje

Het laatste stuk gaat over verharde, maar rustige landwegen. Via het tracé van een voormalig spoorlijntje loop je zo weer het station binnen. Aangename wandeling al met al.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!