De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Landgoed Oldenaller

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Oldenaller

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingNijkerk (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Groene Wissel vanuit Nijkerk, een wat saai Veluwse dorp. Maar al snel wordt het mooier en mooier. Via prachtige, boomrijke paadjes wandel je over het boerenland rond Nijkerk. En over klompenpaden ga je dwars door de weilanden. Rustige landwegen brengen je weer terug naar Nijkerk.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi kerkje

De wandeling start in Nijkerk, een wat saai dorp op de Veluwe. Het voorspelbare centrum biedt de voorspelbare winkelketens: de Blokker, het Kruidvat, de Schoenenreus. Waarom wordt toch elk dorp in de provincie volgeplempt met uniforme bagger? Of verlang ik te sentimenteel terug naar het tuinpad van m’n vader? Let overigens wel even op het mooie kerkje uit 1756.

De Roode Schuur

In ieder geval: de aanloop gaat me te lang door het Veluwse dorp en z’n nieuwbouw buitenwijken. Maar net als ik chagrijnig denk: dit wordt niks vandaag, schiet ik – na Gasterij De Roode Schuur – een leuk paadje in.

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Oldenaller

Verwilderde heide

En dan knapt het humeur zienderogen op. Want wat is de omgeving van Nijkerk prachtig! Boerenlandschap is het, zonder veel pretenties maar met des te meer natuurschoon. Je loopt over leuke klompenpaden dwars door weilanden, of over onverharde en weinig betreden weggetjes door open bos afgewisseld met verwilderde heide.

Voormalig spoorlijntje

Het laatste stuk gaat over verharde, maar rustige landwegen. Via het tracé van een voormalig spoorlijntje loop je zo weer het station binnen. Aangename wandeling al met al.

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Oldenaller

Landgoed Oldenaller

Landgoed Oldenaller, waar een groot deel van de wandeling overheen voert, biedt een afwisseling van bos, natte heidevelden, boerderijen en landbouwgronden. Mooie houtwallen omzoomen de weilanden en akkers, die doorsneden worden door beekjes en sloten.

Bunzing, hermelijn & das

Het is er ontzettend sfeervol en erg rustig. De natuur is wat minder uitbundig dan in andere delen van de Veluwe, en de bossen zijn hier niet zo uitgestrekt. Maar toch: het wemelt er van de insecten en vogels. Ook zoogdieren als bunzing, hermelijn en das scharrelen er rond (al zag ik ze niet). Langs de beken groeit goudveil. Op de hogere voedselarme grond komen moeraswolfsklauw, snavelbies en klokjesgentiaan voor.

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Oldenaller

Kasteel uit 1655

Zoals elk landgoed van betekenis kent ook Oldenaller een heus kasteel, dat dateert uit 1655 en is ontworpen door Jacob van Kampen (die van het Paleis op de Dam in Amsterdam, Paleis Noordeinde in Den Haag en Huis ten Bosch in Maarssen). Helaas voert de wandeling daar niet langs. Want het is zacht gezegd een fraai stulpje, omgeven door een mooi kasteelpark in landschapsstijl, ontworpen door K.G. Zocher. Op de omliggende boerderij Klein Oldenaller boeren ze biologisch.

Grote Vos

Toen ik er was, vielen de vele vlinders op, die zich hier blijkbaar erg thuis voelen. Wat blijkt? Op Oldenaller werd in het voorjaar een wel heel bijzondere vondst gedaan: Harm Werners, vrijwilliger van Natuurmonumenten, zag een Grote Vos.

Deze bijzondere vlinder heeft zich al tien jaar niet aantoonbaar voortgeplant in Nederland. Soms wordt hij ergens gespot, maar dan gaan de kenners ervan uit dat het om zwervers uit het buitenland gaat. Nu is de hamvraag: is dit een zwervertje of is hij hier geboren en getogen?

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Oldenaller

Klompenpaden

Groene Wissels trekken soms een stukje samen op met zogeheten klompenpaden: rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap van de provincies Utrecht en Gelderland. Ook op deze Wissel kom je over zo’n klompenpad: het Kruishaarderpad van 15 kilometer, dat eveneens start in Nijkerk.

Historisch tracé

De klompenpaden gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving.

Groene Wissel Nijkerk (nr. 103) | Kruishaarse Heide & Oldenaller

Stoute klompen

De stukjes klompenpad die ik heb gelopen, smaken beslist naar meer. Ik trek binnenkort maar eens de stoute klompen aan, denk ik. Kijk voor meer informatie over klompenpaden op de website van de klompenpaden.

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>