De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHoog Soeren (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Wandeling bestaat niet meer!

De bossen van Kroondomein Het Loo behoren tot de mooiste van Nederland. Het is net een oerbos, een woud waar de natuur z’n gang mag gaan, met alle afgestorven en omgevallen bomen die daarbij horen. Prachtige wandeltocht, ook door de bijzondere paadjes die de routier heeft weten op te sporen.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

Update: deze Groene Wissel bestaat niet meer!

Deze wandeling is uit de collectie Groene Wissels verdwenen. Jammer, het was een hele mooie. Een alternatief is de kortere wandelroute van IVN, die ook heel mooi is. Benieuwd naar deze wandeling?

IVN-wandeling Hoog Soeren >>

 

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Immens heideveld

Op een van die mooie paadjes loop je een paar kilometer op de grens tussen bossen en een immens heideveld.

De wandeling

Vanaf de start bij restaurant De Echoput loop je direct de bossen van Kroondomein Het Loo in. En het zijn prachtige bossen met vele gezichten. Loop je het ene moment nog onder hoge beuken, het volgende moment trek je door dichte eikenbossen volop bosbessenstruiken of lichte bossen waarin berken de boventoon voeren.

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Lekker stille wandelpaden

Ook hier weer hebben de Groene Wisselaars de leukste paadjes geselecteerd: stille boswegen, statige beukenlanen, een oud jagerspaadje langs een wildraster, slingerpaadjes door eikenbossen en een zandpaadje langs een prachtig heideveld. Lekker stille paden ook, zelfs op deze zonnige zondag begin juli.

Appeltaart met slagroom

Een paar kilometer na de start en halverwege kom je door het dromerige Hoog Soeren, met een paar aangename terrassen (attentie attentie: walgelijk lekkere appeltaart met slagroom!).

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Michelinster, Napoleon, Koningin Wilhelmina

De wandeling start bij vijfsterrenrestaurant De Echoput (bekijk de website). Ooit bevond zich hier de put waar Lodewijk Napoleon (het kleine broertje van...) zijn water uit haalde. Later stond er een theehuis waar Koningin Wilhelmina tot de stamgasten behoorde. De Echoput zelf is in 2008 verkozen tot ‘beste nieuwe luxe restaurant ter wereld’ en als klap op de vuurpijl in 2011 bekroond met een Michelinster. Petje af

Peter Klosse = dr. Smaakstijlenconcept

Lees nog even blootshoofd verder. Want ook met eigenaar Peter Klosse is iets bijzonders aan het handje: doktor Peter Klosse is namelijk gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op zijn ‘Smaakstijlenconcept’, is oprichter van De Academie voor Gastronomie en lector gastronomie aan Stenden University. Lust je nog peultjes?

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Oldtimers

Toen wij er waren was er juist de start van een toertocht met prijzige maar prachtige oldtimers. De oudjes tuften de weg op, wij doken direct het dichte bos in.

Kroondomeinen

Kroondomein Het Loo is met ruim tienduizend hectare het grootste landgoed van Nederland. Uitgestrekte bos- en heidegebieden bepalen het beeld. Het gebied kent een grote biologische diversiteit en behoort tot de stilste gebieden van Nederland. Dat laatste heeft te maken met de weinige bebouwing en het geringe aantal wegen dat het landgoed doorkruist. Misschien dat het daarom afgeladen is met edelherten en wilde zwijnen (die zich voor ons helaas en masse schuilhielden).

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Klok- & Trechterbekervolk

Leuk is ook dat het gebied een rijke historie kent, die al start in de nieuwe Steentijd. Talloze prehistorische grafheuvels herinneren aan die tijd. Bij archeologische opgravingen zijn urnen van zowel het Klokbekervolk als het Trechterbekervolk aangetroffen. Recenter, in de Middeleeuwen, werd op de Veluwe ijzer gewonnen. Omdat voor het smelten van het erts veel hout nodig was, verdwenen delen van het bos om plaats te maken voor heide.

Paleis Het Loo

Opvallend is het al sinds drie eeuwen bestaande huwelijk tussen het landgoed en de Oranjes. In 1684 kocht stadhouder Willem II Het Loo aan. In de 17de eeuw werd dat huwelijk bekroond met het prachtige Paleis Het Loo. Inmiddels is het landgoed in bezit van de Staat der Nederlanden, maar de Oranjes hebben wel gebruiksrecht.

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Je hebt bos en BOS

Het ene bos is het andere niet. Je hebt bossen die zo aardedonker zijn dat je na een middagje dolen met sterk verwijde pupillen snel aan een lichtkuur moet om het leven weer een beetje zonnig tegemoet te kunnen zien (ok, ik overdrijf een tikje).

Gevarieerde bossen rond Hoog Soeren

De bossen rond Hoog Soeren zijn anders. Ik ken niet veel wandelingen die zo’n gevarieerd landschap aan bossen en bomen bieden. Je loopt door hoge beukenbossen, gemengde loofbossen waar eiken het voor het zeggen hebben, door percelen met donkere Douglassparren, die zich openen voor lichte en vrolijke berkenbossen.

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Hoogste boom van Nederland

Je komt er niet langs, maar toch leuk om te weten: in het park van Paleis Het Loo staat de hoogste boom van Nederland, een Douglasspar (Pseudotsuga menziesii) van exact 49,75 meter hoog. Even leuk om te weten: hij is gemeten door Jeroen Snaaier en Leo Goudzwaard, door in de boom te klimmen met een meetband en een meetstok. Douglas bleef er verder heel gewoon onder.

Hoog Soeren

Hoog Soeren is stralend middelpunt van deze wandeling: de Wissel trekt er in een wijde cirkel omheen, waarbij je het Gelderse dorp twee keer aandoet. Het is een rustig, plezierig, landerig dorp. Beetje bezadigd misschien, onder de 245 inwoners schijnen de 65-plussers en de hoge inkomens buitengewoon goed vertegenwoordigd te zijn.

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Geweldige terrassen

Je hebt er in ieder geval geen last van hangjeugd op knetterende brommertjes. En je hebt er het enorme gemak van veel en ook luxe horeca met geweldige terrassen.

Hoeksteen van Nederland

Uit eigen ervaring raden we alvast Berg en Dal aan, waar de hoeksteen van Nederland op zondagmiddag een taartje komt eten, waarna ze ongetwijfeld in hun oldtimer naar de aanpalende golfclub afreizen om aldaar op de green een paar holes-in-one te slaan, onderwijl nadenkend over de besteding van hun vette bonus. Jaloers? Ik? Tips: de appeltaart met slagroom en de wafel met aardbeien zijn meer dan uitstekend.

Groene Wissel Hoog Soeren (nr. 304) | Kroondomein Het Loo

Bevrijdingsboom & De Roode Pan

Let in het dorp ook even op het geinige kerkje, en op de ‘Bevrijdingsboom’ die geplant is voor de Canadezen die het dorp op 17 april 1945 van de Duitsers bevrijdden. En wees niet al te jaloers op alle prachtige huizen waar je langskomt, waaronder het machtig mooie rijksmonument De Roode Pan.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Veluwe, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>