Groene Wissel Wolfheze (nr. 51): Kasteel Doorwerth & Wodanseiken Groene Wissel Wolfheze (nr. 51): Kasteel Doorwerth & Wodanseiken
Gelderland – Groene Wissel – 16km

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51): Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51): Kasteel Doorwerth & Wodanseiken Groene Wissel Wolfheze (nr. 51): Kasteel Doorwerth & Wodanseiken
Gelderland – Groene Wissel – 16km

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51): Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Dit is zo’n wandeling die alles in zich heeft: veel en schitterend bos, heldere sprengebeekjes, heide, een prachtig kasteel. En dan ontmoet je ook nog bomen van een half millennium oud: de Wodanseiken. Geliefd bij romantische landschapsschilders uit de negentiende eeuw. Prachtige tocht!

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterende oude bossen
  • Schitterende oude bossen
  • Italiaanse weg met oude beuken
  • Oudste robinia van NL
  • Eiken van 500 jaar
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Sprookjesachtige sfeer

Misschien door het heuvelachtige landschap, misschien door de stille bossen, maar de sfeer in dit gebied is echt sprookjesachtig. Vanachter een van de eeuwenoude eiken zouden zomaar tovenaar Gandalf en hobbit Frodo tevoorschijn kunnen komen, onderweg op hun epische queeste: de vernietiging van De Ring.

Afwisselende bossen

Voor liefhebbers van afwisselende bossen en af en toe een stevige klim is deze wandeling het neusje van de zalm. Je maakt een pittige wandeling door het Sprengenbos van Wolfheze, de Bilderbergbossen en over heide. De bossen zijn ook een eldorado voor zangvogels, waaronder ijsvogel, groene specht en appelvink.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Italiaanse weg

Een bijzonder stuk gaat over de Italiaanse weg, een mooie, bijna onnederlandse klinkerweg met haarspeldbochten. Deze weg werd in 1848 aangelegd door baron van Brakell die zijn kasteel Doorwerth wilde verbinden met station Wolfheze. Hij hield daarbij rekening met de beuken op de helling, waarvan sommige ruim 250 jaar oud zijn. Vandaar die slingers in de weg.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Slag om Arnhem

Overigens kom je onderweg nog meer historie tegen: in de Tweede Wereldoorlog is hier de slag om Arnhem uitgevochten.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Kasteel Doorwerth

Echt de moeite van een bezoek waard is Kasteel Doorwerth, ongeveer halverwege de wandeling. Dit kasteel is bijzonder mooi gelegen op een heuvel, met aan de ene kant uitgestrekte bossen en aan de andere kant de uiterwaarden van de Rijn.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Oudste robinia van NL

Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste robinia van Nederland, die volgens de overlevering in 1579 geplant is. Deze boom heeft flink geleden onder granaatvuur in de Tweede Wereldoorlog, maar heeft zich na de oorlog goed hersteld. Om hem te ondersteunen zijn aan alle kanten metalen palen aangebracht.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Aangename uitspanning

Overigens heeft het kasteel een aangename uitspanning, met in de zomer een groot terras op de binnenplaats. Wij rusten er even uit met een kop koffie met uiteraard het verplichte taartje ;)

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Sprengen

Het eerste deel van de wandeling gaat door glooiend bos met meanderende sprengen: kleine beekjes, diep ingesleten in het terrein. De sprengen ogen natuurlijk, maar schijn bedriegt: ze zijn aangelegd en werden gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en voor de wasserijen.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Oerbos

Vandaag staan die sprengen weliswaar droog, maar ze geven de bossen een sprookjesachtige glans. Dit effect wordt nog versterkt door de vele omgevallen en half verrotte bomen, die de natuurbeheerders van dit gebied blijkbaar (en gelukkig) laten liggen. Je waant je in een echt oud oerbos.

Wodanseiken

De betoverende sfeer die hier in de bossen hangt, is extra sterk voelbaar aan het eind van de wandeling. Dan kom je langs de vijf beroemde Wodanseiken die langs de Wolfhezerbeek staan. De oude woudreuzen behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De vijf eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud: zo’n 500 jaar. Voor Nederlandse begrippen is dat zeer oud. In Engeland, Zweden en Duitsland staan eiken van 1000 tot 1200 jaar.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Romantische landschapsschilders

De naam Wodanseiken werd rond 1850 bedacht door de landschapschilders Gerard en Johannes Warnardus Bilders. Groepjes kunstenaars hielden ook nachtelijke bijeenkomsten onder de oude eiken. Een zeer romantische schildering van de eiken dateert uit 1849 en is van de Arnhemse schrijver en schilder J.J. Cremer. Het is echt bijzonder even bij deze bomen te verpozen, ze aan te raken, en te beseffen dat ze er al sinds de middeleeuwen staan. Respect!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in september 2020. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel wolfheze-10
groene wissel wolfheze-11
groene wissel wolfheze-12
groene wissel wolfheze-13
groene wissel wolfheze-14
groene wissel wolfheze-15
groene wissel wolfheze-16
groene wissel wolfheze-17
groene wissel wolfheze-18
groene wissel wolfheze-19
groene wissel wolfheze-20
groene wissel wolfheze-21
groene wissel wolfheze-22
groene wissel wolfheze-23
groene wissel wolfheze-24
groene wissel wolfheze-25
groene wissel wolfheze-26
groene wissel wolfheze-27
groene wissel wolfheze-28
groene wissel wolfheze-29
groene wissel wolfheze-30
groene wissel wolfheze-31
groene wissel wolfheze-32
groene wissel wolfheze-33
groene wissel wolfheze-34
groene wissel wolfheze-35

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy