De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingWolfheze (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download mijn GPS-trackDownload mijn GPS-track

Dit is zo’n wandeling die alles in zich heeft: veel en schitterend bos, heldere sprengebeekjes, heide, een prachtig kasteel. En dan ontmoet je ook nog bomen van een half millennium oud: de Wodanseiken. Geliefd bij romantische landschapsschilders uit de negentiende eeuw. Prachtige tocht!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Sprookjesachtige sfeer

Misschien door het heuvelachtige landschap, misschien door de stille bossen, maar de sfeer in dit gebied is echt sprookjesachtig. Vanachter een van de eeuwenoude eiken zouden zomaar tovenaar Gandalf en hobbit Frodo tevoorschijn kunnen komen, onderweg op hun epische queeste: de vernietiging van De Ring.

Afwisselende bossen

Voor liefhebbers van afwisselende bossen en af en toe een stevige klim is deze wandeling het neusje van de zalm. Je maakt een pittige wandeling door het Sprengenbos van Wolfheze, de Bilderbergbossen en over heide. De bossen zijn ook een eldorado voor zangvogels, waaronder ijsvogel, groene specht en appelvink.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Italiaanse weg

Een bijzonder stuk gaat over de Italiaanse weg, een mooie, bijna onnederlandse klinkerweg met haarspeldbochten. Deze weg werd in 1848 aangelegd door baron van Brakell die zijn kasteel Doorwerth wilde verbinden met station Wolfheze. Hij hield daarbij rekening met de beuken op de helling, waarvan sommige ruim 250 jaar oud zijn. Vandaar die slingers in de weg.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Slag om Arnhem

Overigens kom je onderweg nog meer historie tegen: in de Tweede Wereldoorlog is hier de slag om Arnhem uitgevochten.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Kasteel Doorwerth

Echt de moeite van een bezoek waard is Kasteel Doorwerth, ongeveer halverwege de wandeling. Dit kasteel is bijzonder mooi gelegen op een heuvel, met aan de ene kant uitgestrekte bossen en aan de andere kant de uiterwaarden van de Rijn.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Oudste robinia van NL

Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste robinia van Nederland, die volgens de overlevering in 1579 geplant is. Deze boom heeft flink geleden onder granaatvuur in de Tweede Wereldoorlog, maar heeft zich na de oorlog goed hersteld. Om hem te ondersteunen zijn aan alle kanten metalen palen aangebracht.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Aangename uitspanning

Overigens heeft het kasteel een aangename uitspanning, met in de zomer een groot terras op de binnenplaats. Wij rusten er even uit met een kop koffie met uiteraard het verplichte taartje ;)

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Sprengen

Het eerste deel van de wandeling gaat door glooiend bos met meanderende sprengen: kleine beekjes, diep ingesleten in het terrein. De sprengen ogen natuurlijk, maar schijn bedriegt: ze zijn aangelegd en werden gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en voor de wasserijen.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Oerbos

Vandaag staan die sprengen weliswaar droog, maar ze geven de bossen een sprookjesachtige glans. Dit effect wordt nog versterkt door de vele omgevallen en half verrotte bomen, die de natuurbeheerders van dit gebied blijkbaar (en gelukkig) laten liggen. Je waant je in een echt oud oerbos.

Wodanseiken

De betoverende sfeer die hier in de bossen hangt, is extra sterk voelbaar aan het eind van de wandeling. Dan kom je langs de vijf beroemde Wodanseiken die langs de Wolfhezerbeek staan. De oude woudreuzen behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De vijf eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud: zo’n 500 jaar. Voor Nederlandse begrippen is dat zeer oud. In Engeland, Zweden en Duitsland staan eiken van 1000 tot 1200 jaar.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Romantische landschapsschilders

De naam Wodanseiken werd rond 1850 bedacht door de landschapschilders Gerard en Johannes Warnardus Bilders. Groepjes kunstenaars hielden ook nachtelijke bijeenkomsten onder de oude eiken. Een zeer romantische schildering van de eiken dateert uit 1849 en is van de Arnhemse schrijver en schilder J.J. Cremer. Het is echt bijzonder even bij deze bomen te verpozen, ze aan te raken, en te beseffen dat ze er al sinds de middeleeuwen staan. Respect!

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling september 2020

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

Foto’s van deze wandeling december 2012

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Veluwe, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>