Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl
Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen

Groene Wissel Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingWolfheze (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Dit is zo’n wandeling die alles in zich heeft: veel en schitterend bos, heldere sprengebeekjes, heide, een prachtig kasteel. En dan ontmoet je ook nog bomen van een half millennium oud: de Wodanseiken. Geliefd bij romantische landschapsschilders uit de negentiende eeuw. Prachtige tocht!

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Sprookjesachtige sfeer

Misschien door het heuvelachtige landschap, misschien door de stille bossen, maar ik vond de sfeer bepaald sprookjesachtig. Ik zou niet verbaasd zijn geweest als vanachter een van de eeuwenoude eiken opeens tovenaar Gandalf en hobbit Frodo tevoorschijn zouden zijn gekomen, onderweg op hun epische queeste: vernietiging van De Ring.

Afwisselende bossen

Voor liefhebbers van afwisselende bossen en af en toe een stevige klim is deze wandeling het neusje van de zalm. Je maakt een pittige wandeling door het Sprengenbos van Wolfheze, de Bilderbergbossen en over heide. De bossen zijn ook een eldorado voor zangvogels, waaronder ijsvogel, groene specht en appelvink.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Italiaanse weg

Een bijzonder stuk gaat over de Italiaanse weg, een mooi, bijna onnederlands klinkerweggetje met haarspeldbochten. Het werd in 1848 aangelegd door baron van Brakell die zijn kasteel Doorwerth wilde verbinden met station Wolfheze. Hij hield daarbij rekening met de beuken op de helling, waarvan sommige ruim 250 jaar oud zijn, vandaar de slingers in de weg.

Slag om Arnhem

Overigens kom je onderweg nog meer historie tegen: in de Tweede Wereldoorlog is hier de slag om Arnhem uitgevochten.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Kasteel Doorwerth

Echt de moeite van een bezoek waard is Kasteel Doorwerth, ongeveer halverwege de wandeling. Dit kasteel is bijzonder mooi gelegen op een heuvel, met aan de ene kant uitgestrekte bossen en aan de andere kant de uiterwaarden van de Rijn.

Oudste robinia van NL

Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste robinia van Nederland, die volgens de overlevering in 1579 geplant is. Deze boom heeft flink geleden onder granaatvuur in de Tweede Wereldoorlog, maar heeft zich na de oorlog goed hersteld.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Aangename uitspanning

Overigens heeft het kasteel een aangename uitspanning, goed voor een kop koffie of een kleine versnapering.

Sprengen

Het eerste deel van de wandeling gaat door glooiend bos met meanderende sprengen: kleine beekjes, diep ingesleten in het terrein. De sprengen ogen natuurlijk, maar schijn bedriegt: ze zijn aangelegd en werden gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en voor de wasserijen.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Oerbos

Toen ik er was, stonden ze weliswaar droog, maar ze gaven de bossen een sprookjesachtige glans. Dit effect werd nog versterkt door de vele omgevallen en halfverrotte bomen, die de natuurbeheerders van dit gebied blijkbaar (en gelukkig) laten liggen. Je waant je in een echt oud oerbos.

Wodanseiken

De betoverende sfeer die hier in de bossen hangt, is extra sterk voelbaar aan het eind van de wandeling (toen ik er liep, werd het ook nog schemerig). Dan kom je langs de vijf beroemde Wodanseiken die langs de Wolfhezerbeek staan. De oude woudreuzen behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De vijf eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud: zo’n 500 jaar. Voor Nederlandse begrippen is dat zeer oud. In Engeland, Zweden en Duitsland staan eiken van 1000 tot 1200 jaar.

Groene Wissel Wolfheze (nr. 51) | Kasteel Doorwerth & Wodanseiken

Romantische landschapsschilders

De naam Wodanseiken werd rond 1850 bedacht door de landschapschilders Gerard en Johannes Warnardus Bilders. Groepjes kunstenaars hielden ook nachtelijke bijeenkomsten onder de oude eiken. Een zeer romantische schildering van de eiken dateert uit 1849 en is van de Arnhemse schrijver en schilder J.J. Cremer. Het is echt bijzonder even bij deze bomen te verpozen, ze aan te raken, en te beseffen dat ze er al sinds de middeleeuwen staan. Respect!

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Veluwe, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>