Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHeukelum (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Leuke, afwisselende wandeling die het beste tot z’n recht komt als de fruitbomen in bloei staan (april en mei). Het landschap langs het riviertje de Linge is prachtig en de flora tiert welig op de vele dijkjes waar je overheen wandelt. Heukelum is een idyllisch stadje dat de sfeer van vroeger eeuwen ademt. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Rondwandeling of niet?

Groene Wissels zijn bijna altijd rondwandelingen. Deze is dat niet: je wandelt van Heukelum naar het mooie Leerdam. Eigenwijs als ik ben, heb ik er een rondwandeling vanuit Leerdam van gemaakt. En dat is ook aan te raden.

Koolzaad en bomen in bloei

Vanuit Leerdam wandel je dan over een bijzonder mooi dijkje richting Heukelum. Vandaag ziet die dijk knalgeel van het koolzaad. Dat steekt prachtig af bij het zachte wit van de fruitbomen die hier voorzichtig in bloei komen (5 april 2019).

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Beeldentuin en vervallen gemaal

Dat dijkje wordt steeds charmanter en scheert langs een beeldentuin (die je kunt bezoeken) en een vervallen, fotogeniek gemaal. Daar stap je een oud eikenbos binnen over een golvende bomendijk. Je komt langs het geheimzinnige Kasteel Merckenburg, dat dateert uit begin 16de eeuw.

Pommetje Horlepiep

Het kasteel heeft vaak dienst gedaan als locatie voor films en televisieproducties, zoals Pommetje Horlepiep, De Brug en Wildgroei. De huidige eigenaresse luistert naar de naam Alexandra Adeline Constante barones van Heeckeren van Brandsenburg, vrouwe van Heukelum. Respect!

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Heukelum: een echte stad

Dan wandel je Heukelum binnen. Met z’n prachtige dijkhuisjes en heerlijke klinkerstraatjes schurkt het aan tegen de klotsende zuidoever van de Linge. Het lijkt een piepklein dorpje, maar het is een heuse stad met stadsrechten en overwoekerde stadsmuren. Je komt langs historische panden als het Oude Stadshuis en het Drostehuis. Café De Zwaan is helaas gesloten. Schijnt alleen open te zijn als de eigenaar in een goeie bui is.

Appels & peren

Het traject langs de Linge-oever is prachtig. Er staat van alles uitbundig te bloeien. Vooral perenbomen als je het mij vraagt, maar het kunnen net zo goed appelbomen zijn. Zelf zie ik pas het verschil als wat eruit valt in de schappen ligt bij de Appie. Maar appels met peren vergelijken doe ik dan weer niet.

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Appeldijk & moerasbos

De Groene Wissel meandert mee met de Linge over de Appeldijk (yes: appelbomen!). Trekt soms over kleine paadjes dwars door moerasbos. En komt uit bij een dalend paadje waar, weggemoffeld bij een laag toegangshek, op een verfrommeld A4-tje staat: ‘De trekpont is wegens veiligheidsredenen uit de vaart genomen’.

Pont uit de vaart!

“Verdomd”, denk ik teleurgesteld, “dat is míjn pont!” Want de Groene Wissel had me een tochtje over een zijarm van de Linge met dat pontje beloofd. En daar had ik me dusdanig op verheugd dat ik net doe alsof die mededeling er niet hangt. Dus ik stamp door over de drassige Koornwaard, een ruig natuurgebied tussen De Linge en een grote plas. Ik sjouw over plankenpaden door bijzonder nat moerasbos waar vlinders met de mooie naam ‘Oranjetipje’ rond m’n hoofd fladderen.

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Echt waar!

Even verder zie ik dat het toch echt waar is: het pontje ligt omgekeerd in het water, aan gene zijde van een bijzonder breed water. Ik sjor nog met m’n volle gewicht aan het touw, maar er is geen beweging in te krijgen. Even overweeg ik nog om door het water naar de overkant te waden, maar laat dat uit m’n hoofd want het stikt hier van de krokodillen.

Hoogwater-alternatief

En dus keer ik in arren moede terug langs hetzelfde pad. En vervolg ik het ‘hoogwater-alternatief’ dat de routebeschrijving geeft. Dat is ook best aangenaam, maar veel minder avontuurlijk dan varen over woelige, levensgevaarlijke baren.

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Tiendweg & grasdijkjes

Dan volgen minder spannende stukken. Eerst over een lange, verharde Tiendweg, die gelukkig wel verkeersvrij is. Dan duikt de wandeling opnieuw in ruig, moerassig terrein. Over grasdijkjes struin je langs weidse plassen.

Pad voor avonturiers

In het volgende moerasbos krijg ik een uitdaging te verstouwen. Hier moet ik me een weg banen over een pad dat enorm modderig is. Met kunst- en vliegwerk klauter ik over omgevallen bomen en ik spring over diepe plassen. Op twee plekken zit er niets anders op dan een nat voetje te halen. Echt een pad voor avonturiers. Vanuit een modderpoel kijkt een kikkertje naar me met een blik van: ‘Wat heb je hier ook te zoeken?’

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

Liever droge sokken?

Mocht je hier geen zin in hebben: je kunt ook na het traject langs de grote meren naar de weg lopen die je aan de linkerkant ziet. Minder spannend, maar je houdt wel droge sokken.

Fort Asperen

De Groene Wissel komt voorbij Fort Asperen, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het moest de Linge en de inundatiesluizen beschermen tegen de vijand. Nu is het een stuk gezelliger: er is horeca en je kunt kunstexposities bewonderen. Vanaf het fort zit het avontuur erop en wandel je via een makkelijk maar mooi traject richting Leerdam.

Groene Wissel Heukelum (nr. 663) | Lingeland

 

Provinciewandelgids Gelderland Rivierenland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Rivierenland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door het veelzijdige rivierenland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel heukelum-10
groene wissel heukelum-11
groene wissel heukelum-12
groene wissel heukelum-13
groene wissel heukelum-14
groene wissel heukelum-15
groene wissel heukelum-16
groene wissel heukelum-17
groene wissel heukelum-18
groene wissel heukelum-19
groene wissel heukelum-20
groene wissel heukelum-21
groene wissel heukelum-22
groene wissel heukelum-23
groene wissel heukelum-24a
groene wissel heukelum-24b
groene wissel heukelum-25
groene wissel heukelum-26
groene wissel heukelum-27
groene wissel heukelum-28
groene wissel heukelum-29
groene wissel heukelum-30

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

15-20 km, Groene Wissels, 10-15 km

  • Hits: 3602

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy