De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1

Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingGeldermalsen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 68/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Een wandeling door het hart van de Betuwe, en dat betekent in april en mei: heel veel bloeiende fruitbomen. Deze Groene Wissel is wel voor asfaltliefhebbers: je krijgt nogal wat steen voor je kiezen. Wel een zalig graspad plus de prachtige Oranjestad Buren halverwege.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Laaiend enthousiast

Op Wandelzoekpagina.nl, thuisbasis van alle Groene Wissels, waren bezoekers laaiend enthousiast over deze wandeling. Misschien ben ik een zuurpruim, maar ik vond hem tegenvallen. Niet alleen door het vele asfalt: als de fruitbomen niet bloeien zitten er tergend saaie stukken tussen.

Bloesemwandelingen in de buurt

Twee bloesemwandelingen vond ik een stuk mooier dan deze Groene Wissel: NS-wandeling Mariënwaerdt (22 kilometer) en ANWB-wandeling Parels langs de Linge. Ik heb ze beide beschreven:

ANWB-wandeling vanuit Leerdam >>


NS-wandeling Mariënwaerdt >>

Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1

Bloesem: half april – half mei

Deze wandeltocht doe je natuurlijk voor de bloesem. En als het raak is, van half april tot half mei, zit je hier op de eerste rang. Niet voor niets gaat de jaarlijkse Rode Kruis Bloesemwandeling door dit gebied. Het barst hier gewoon van de fruitbomen. De Rode Kruisers liepen dit jaar op 18 april, ook nog veel te vroeg.

Late bloesem in 2015?

De pruimen zijn het eerst aan de beurt. En toen ik er wandelde, zag je ze al voorzichtig ontluiken. Het gekke is: vorig jaar, op 4 april 2014, liep ik hier ook en toen waren de pruimen en kersenbomen al vol in bloei. Dit jaar, in 2015, loopt de natuur flink achter. Het zal de kou wezen. Of was de bloesem van 2014 gewoon erg vroeg?

Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1

Heerlijke graspaden & vrolijke koeien

Afijn, na een paar kilometer laat je het saaie asfalt achterwege en duik je de graspaden op. Heerlijke graspaden, langs bos, slootjes, akkers en weiden. Ik zag boeren op tractors het land omploegen. En de eerste koeien die, na een winter op de benauwde stal, vrolijk genoten van frisse buitenlucht.

De Tichelgaten van Buren

Dat graspad slingert prachtig door het vlakke, groene land. Ik werd er opeens heel gelukkig van, zo stil was het hier, en zo weids. Over gras loop je ‘De Tichelgaten van Buren’ in, een klein natuurgebied dat ook wel de Put van Buren wordt genoemd. Vóór 1940 heeft een steenfabriek de klei in de grond gebruikt voor de productie van stenen. Onder de klei kwamen zandgronden tevoorschijn die nu een voedingsbodem vormen voor allerlei bijzondere planten, zoals moeraswespenorchissen, brunel, duizendguldenkruid en vierzadige wikke.

Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1

Buren: bijzonder mooi stadje

Dan loop je het mooie Buren binnen. En dat is echt genieten, want het is een bijzonder mooi plaatsje met ruim 100 rijksmonumenten en beschermd dorpsgezicht. Hoe klein Buren ook is, het is een echte stad met al sinds 1395 stadsrechten. Het vestingstadje is nogal eens belegd. De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en een stadspoort: de Culemborgse- of Huizenpoort.

Oranjestad

Buren is ook een Oranjestad. Dit vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond een van de grootste kastelen van Nederland: het Huis Buren. Laatste bewoner was Frederik Hendrik, prins van Oranje.

Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1 Groene Wissel Geldermalsen (nr. 186) | Betuwehart, route 1

Elfstedenspeldje voor W.A. van Buren

Grappig: de Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. En opeens kon ik me dat herinneren van vroeger: bij de Elfstedentocht van 1986 deed Willem-Alexander mee onder de naam W.A. van Buren.

Traag stromende Linge

Met spijt neem ik afscheid van Buren. En weer gaat het over voornamelijk asfalt langs voornamelijk niet bloeiende fruitbomen. Niets aan te doen. Het is best aangenaam en vrij rustig wandelen. De laatste kilometer door Geldermalsen is weer leuk, met nog een mooi traject door een park met heemtuin langs de traag stromende Linge.

Provinciewandelgids Gelderland Rivierenland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Rivierenland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door het veelzijdige rivierenland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, bloesemwandelingen, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>