Sinterklaas bij CameraNU.nl

Groene Wissel Ermelose Bos & Heide | Rondwandeling vanuit Ermelo

Groene Wissel over de Veluwe vanuit Ermelo Bos en heide wisselen elkaar perfect af op deze Groene Wissel vanuit Ermelo. Over kleine paadjes wandel je door de uitgestrekte bossen van de Noord-Veluwe. Halverwege trek je dwars over de Ermelose Heide. Ook buiten bloeitijd is dat een genoegen, met weidse vergezichten over de Veluwe.

Schaapskooi & bezoekerscentrum

Midden op het heideveld staat de schaapskooi. Helaas waren de Veluwse heideschapen niet thuis. Ze waren op pad om te doen waar ze voor aangesteld zijn: de heide begrazen.

Bezoekerscentrum geopend?

Groene Wissel over de Veluwe vanuit Ermelo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingErmelo (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het aanpalende bezoekerscentrum is spaarzaam geopend voor een bekertje warme choco met een gevulde koek (openingstijden in de zomer: iedere middag. In de winter: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tot 16.00 uur). De dames van het centrum zijn erg vriendelijk. Extra troef: het centrum heeft een houtvuur. Lekker knus.

Noord-Veluwse bossen

Je loopt eerst door het levendige centrum van Ermelo. Daarna ga je door de dichte bossen van de Noord-Veluwe: gemengd bos met een aangename afwisseling van naald- en loofbossen.

Ermelose Heide

Ongeveer halverwege duikt de wandeling het donkere bos uit, en beland je op de Ermelose Heide, een uitgestrekt gebied van ruim 380 hectare. Ook daar trek je via smalle voetsporen dwars over de heide. Je klimt ongemerkt wat, en heerlijke uitzichten zijn je deel.

Grafheuvels

De wandeling krijgt extra diepgang als je je realiseert dat dit gebied een rijke historie heeft, waarvan de duizenden jaren oude grafheuvels stille getuigen zijn.

 

Dichte bossen

De laatste tijd heb ik veel door dichte bossen gesjouwd. Dat doet iets met je blikveld: je kijkt naar wat dichtbij is – een verborgen paddenstoeltje, lichtval op nabij gebladerte, een moeizaam voortsjokkend kevertje dat je pad kruist.

Bloeiende heide in augustus

Daarom was het uitgestrekte heidegebied van Ermelo letterlijk en figuurlijk een eye opener. De heide stond er prachtig bij, al was-ie natuurlijk niet in bloei. Wat moet het mooi zijn in augustus!

Romeins marskamp

De Ermelose Heide maakt deel uit van het stuwwallenmassief van de Veluwe. Het heidegebied telt tientallen grafheuvels die duizenden jaren oud zijn. Je herkent ze al wandelend als lichte verhogingen in het landschap. In de buurt van de Schaapskooi zijn nog resten te zien van een Romeins marskamp. Meer informatie: www.schapedrift.nl.

Oudste Kerk van de Veluwe

Heel charmant is Ermelo niet. maar toch heeft dit dorp ook z’n charme. Neem de prachtige Oude Kerk. Dit juweeltje doet z'n naam eer aan, want het is een van de oudste kerken van de Veluwe.

Rust & ruimte

En als je het centrum verlaat, kom je langs een verstild, half overwoekerd begraafplaatsje en vervolgens door een buurtje met prachtige, kapitale villa's. En wat het dorp in overvloed heeft: rust en ruimte op een steenworp afstand. Wat wil een wandelaar nog meer?

Avontuurtje

Op Sparrendaal loop je over militair oefenterrein. Meestal heel rustig, maar nu werd er flink geknald, het leek wel Oud en Nieuw.

Camouflageoefening

Uiteraard was ik in het geheel niet bang, maar voor de zekerheid ben ik maar vlug doorgelopen, indachtig een recensie bij deze wandeling op Wandelzoekpagina.nl van Frank Wilbert: "Eerst had ik nog niets in de gaten, maar ik was midden in een camouflageoefening terechtgekomen inclusief een laag overvliegende helikopter."Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!