Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingErmelo (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Bos en heide wisselen elkaar mooi af op deze Groene Wissel vanuit Ermelo. Over kleine paadjes wandel je door de uitgestrekte bossen van de Noord-Veluwe. Halverwege trek je dwars over de Ermelose Heide. Vooral in bloeitijd is dat een genoegen, met weidse vergezichten over de paarse heidevelden.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Oudste Kerk van de Veluwe

Je loopt eerst door het centrum van Ermelo. Daar vind je flink wat horeca en terrassen, mocht je nu al aan koffie toe zijn. Een mooi authentiek dorp is Ermelo niet, maar toch heeft het ook z’n charme. Neem de prachtige Oude Kerk. Dit juweeltje doet z'n naam eer aan, want het is een van de oudste kerken van de Veluwe.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Rust & ruimte

Als je het centrum verlaat, kom je langs een verstild, half overwoekerd begraafplaatsje en vervolgens door een buurt met kapitale villa's. En wat het dorp in overvloed heeft: rust en ruimte op een steenworp afstand. Wat wil een wandelaar nog meer?

Noord-Veluwse bossen

Na een kilometer of twee wandel je de bossen van de Noord-Veluwe in, waarbij naald- en loofbossen elkaar aangenaam afwisselen. De Groene Wissel zoekt vooral de kleine paadjes op. Op een mooie beukenlaan steken eind augustus de eerste paddenstoelen en zwammen al voorzichtig hun kopjes boven het maaiveld.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Ermelose Heide

Ongeveer halverwege verruil je het donkere bos voor de Ermelose Heide, een uitgestrekt heidegebied van ruim 380 hectare. Over smalle voetsporen trek je dwars over de heide. Ongemerkt klim je wat, en heerlijke uitzichten zijn je deel.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Grafheuvels

De wandeling krijgt extra diepgang als je je realiseert dat dit gebied een rijke historie heeft, waarvan de duizenden jaren oude grafheuvels stille getuigen zijn.

Volop bloeiende heide

De laatste tijd heb ik veel door dichte bossen gewandeld. Dat doet iets met je blikveld: je kijkt naar wat dichtbij is – een verborgen paddenstoeltje, lichtval op nabij gebladerte, een moeizaam voortsjokkend kevertje dat je pad kruist. Daarom is het uitgestrekte heidegebied van Ermelo letterlijk en figuurlijk een eye opener. De heide staat nu eind augustus vol in bloei!

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Schaapskooi & bezoekerscentrum

Na al die paarse kilometers is de schaapskooi, midden op de heide, een aangename onderbreking. Hoewel het er in heidebloeitijd flink druk kan zijn. Het aanpalende bezoekerscentrum is spaarzaam geopend voor een bekertje warme choco met een gevulde koek. Extra troef: het centrum heeft een houtvuur. Lekker knus.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Schaapskudde op de heide

De Veluwse heideschapen zijn niet in the house als ik langskom. Ze zijn op pad om te doen waar ze voor aangesteld zijn: de heide begrazen. En verderop staan ze op een heideheuvel, strak bijeengedreven door twee pijlsnelle collies tot een vrijwel volmaakte cirkel. Even later zie ik ze met de herder, die tevreden toekijkt.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Romeins marskamp

De Ermelose Heide maakt deel uit van het stuwwallenmassief van de Veluwe. Het heidegebied telt tientallen grafheuvels die duizenden jaren oud zijn. Je herkent ze al wandelend als lichte verhogingen in het landschap. In de buurt van de Schaapskooi zijn nog resten te zien van een Romeins marskamp.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

Terug naar Ermelo

Na de schaapskooi ga je opnieuw de bossen in, hier en daar afgewisseld met intieme heideveldjes. Een verstild vennetje maakt er een schilderachtig geheel van. Geen topwandeling, maar in heidetijd is het zeker aangenaam wandelen. In Ermelo lonken de terrassen weer.

Groene Wissel Ermelo (nr. 70) | Ermelose Bos & Heide

 

Provinciewandelgids Gelderland Veluwe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Gelderland Veluwe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen over de veelzijdige Veluwe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

groene wissel ermelo-20
groene wissel ermelo-21
groene wissel ermelo-22
groene wissel ermelo-23
groene wissel ermelo-24
groene wissel ermelo-25
groene wissel ermelo-26
groene wissel ermelo-27
groene wissel ermelo-28
groene wissel ermelo-29
groene wissel ermelo-30
groene wissel ermelo-31
groene wissel ermelo-32
groene wissel ermelo-33
groene wissel ermelo-34
groene wissel ermelo-35
groene wissel ermelo-36
groene wissel ermelo-37
groene wissel ermelo-38
groene wissel ermelo-39
groene wissel ermelo-40
groene wissel ermelo-41
groene wissel ermelo-42

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

 

rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

  • Hits: 20960

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy