Als juwelen aan een kroon sieren prachtige landgoederen en parken de noordkant van Arnhem. Deze topwandeling voert je over maar liefst 10 van die pareltjes, met elk een eigen karakter. Je wandelt door de befaamde Groene Bedstee op landgoed Mariëndaal. Maar ook over minder bekende, en daardoor veel stillere landgoederen. Aanrader in elk seizoen!
De beginkilometer vanaf het station loopt parallel aan het drukke spoor. Maar al snel worden we vrolijk vanwege een naambordje op een van de huizen die we passeren. De familie Wandel blijkt hier te wonen. Ze bestieren tevens reclamebureau Idem Dito, en een van hun klanten is... Landgoed Groot Warnsborn, waar we later overheen zullen wandelen. Toeval bestaat.
Met een grote glimlach verlaten we het asfalt en we trekken ons eerste landgoed binnen: Mariëndaal, met als hoogtepunt de Groene Bedstee. Dit is een berceau: een paadje met aan beide zijden beukenheggen die aan de bovenkant met elkaar zijn verbonden, waardoor een groene tunnel ontstaat. De Bedstee heeft een lengte van 400 meter en stamt uit 1865.
Destijds was het voor adellijke dames mode om er zo bleek mogelijk uit te zien. Zo konden ze zich onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Dankzij de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven.
De Groene Bedstee ligt schitterend gedrapeerd tegen een golvende heuvel. De beboste hellingen eromheen wedijveren met elkaar om de trofee ‘Mooiste Herfstkleuren 2020’. In de weilanden in het dal staan koeien vredig te grazen. Al met al een adembenemende ansicht waar we geen genoeg van kunnen krijgen.
Op deze mooie zaterdag is het op Mariëndaal flink druk. Gezinnen met kinderen, mountainbikers en vele hondenbezitters genieten net als wij van de kleurenpracht eind oktober. Waarschijnlijk is het nog drukker dan anders vanwege de semi-lockdown waar we middenin zitten. Horeca en veel uitjes zijn gesloten en wat kun je dan beter doen dan de natuur intrekken?
We wandelen landgoed Boschveld in, dat een heel ander karakter heeft, met veel rustiger paden. Ontelbare herfstbladeren zijn al gevallen de afgelopen weken. Ze dempen onze stappen en verbergen menig prachtige vliegenzwam, die bekende kabouterpaddenstoelen: rood met witte stippen.
Over smalle lanen met oude, hoge beuken voert de tocht. Tussen de bomen door gloren heuvelachtige weilanden, met in de verte telkens weer die verkleurende bossen. We verbazen ons over de gevarieerde tinten geel, bruin, oranje en rood van de herfstige bosranden. Dat komt vast door de vele soorten loofbomen, die allemaal op hun eigen manier verkleuren.
En zo trekken we over het ene landgoed na het andere. En wanneer even later ook nog een herfstzonnetje tevoorschijn piept, ligt volmaakt geluk op de loer. Dat geluk blijft goed op peil als we landgoed Warnsborn binnenstappen, dat gezegend is met het statige landhuis Groot Warnsborn.
Warnsborn is ook Kampioen Leuke Paadjes. Je wandelt over een aaneenschakeling van boomwortelstruikelpaadjes tussen hoge, stokoude beuken en Amerikaanse eiken. Verderop voert de wandeling langs een kraakhelder beekje. Je steekt een houten bruggetje over naar de andere oever en zakt even verder bijna door een krakkemikkig bruggetje dat terug leidt naar de eerste oever.
We passeren een schilderachtig tafereeltje van grazende paarden tegen de achtergrond van een oude boerenhoeve met schapenwolkjes boven herfstbomen. Heel vredig wandelen we landgoed Schaarsbergen binnen. Van een volmaakte vliegenzwam kijken we al niet meer op. Een afgestorven boomstronk herbergt een rijk pallet aan paddenstoelen en zwammetjes. Geen mens te bekennen hier trouwens. Of toch, een stel vriendelijk groetende wandelaars.
We betreden de buitenplaats met de allermooiste naam van vandaag, Gulden Bodem, via misschien wel het allermooiste paadje van vandaag. Eiken, beuken en berken omhullen ons met hun zachte herfstkleuren, terwijl felle zonnestralen lange schaduwen over het pad werpen.
Via Park Zijpendaal met z’n indrukwekkende kasteel wandel je nu het toetje van vandaag binnen: het bekende Park Sonsbeek, ook wel ‘de Parel in de Veluwezoom’ genoemd. Dat is echt een stadspark, en dus weer een stuk drukker. Maar mooi is het wel.
Anders dan andere stadsparken is Sonsbeek flink heuvelachtig, met voor Nederlandse begrippen echt loeisteile stukken. De bekende landschapsarchitect Zocher heeft het park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Fraaie glooiingen, kronkelende paden, bosschages, verrassende zicht-assen, schitterende waterpartijen met fonteinen, pittoreske bruggetjes.
De vroegere eigenaar, Baron Van Heeckeren, resideerde in het hooggelegen Huize Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd. Je komt er pal langs. Normaal gesproken kun je er prima terecht voor een après wandel, ondertussen genietend van fabuleus uitzichten.
Terwijl we voorbij de Witte Molen richting het station lopen, speelt het liedje ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ van René Froger door m’n hoofd. “Een eigen huis, een plek onder de zon.” Natuurlijk. “De zon die doorbreekt, een vers kopje thee.” Uiteraard. Maar vooral ook: dit soort wandelingen.
Deze wandeling hebben we gedaan in november 2020. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!