Groene Wissel Arnhem (nr. 100): juwelen van Arnhem Groene Wissel Arnhem (nr. 100): juwelen van Arnhem
Gelderland – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Arnhem (nr. 100): juwelen van Arnhem

Groene Wissel Arnhem (nr. 100): juwelen van Arnhem Groene Wissel Arnhem (nr. 100): juwelen van Arnhem
Gelderland – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Arnhem (nr. 100): juwelen van Arnhem

Als juwelen aan een kroon sieren prachtige landgoederen en parken de noordkant van Arnhem. Deze topwandeling voert je over maar liefst 10 van die pareltjes, met elk een eigen karakter. Je wandelt door de befaamde Groene Bedstee op landgoed Mariëndaal. Maar ook over minder bekende, en daardoor veel stillere landgoederen. Aanrader in elk seizoen!

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterende landgoederen
  • Groene Bedstee
  • Landhuis Groot Warnsborn
  • Buitenplaats Gulden Bodem
  • Klaterende beekjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Familie Wandel

De beginkilometer vanaf het station loopt parallel aan het drukke spoor. Maar al snel worden we vrolijk vanwege een naambordje op een van de huizen die we passeren. De familie Wandel blijkt hier te wonen. Ze bestieren tevens reclamebureau Idem Dito, en een van hun klanten is... Landgoed Groot Warnsborn, waar we later overheen zullen wandelen. Toeval bestaat.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Groene Bedstee

Met een grote glimlach verlaten we het asfalt en we trekken ons eerste landgoed binnen: Mariëndaal, met als hoogtepunt de Groene Bedstee. Dit is een berceau: een paadje met aan beide zijden beukenheggen die aan de bovenkant met elkaar zijn verbonden, waardoor een groene tunnel ontstaat. De Bedstee heeft een lengte van 400 meter en stamt uit 1865.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Bleke adellijke dames

Destijds was het voor adellijke dames mode om er zo bleek mogelijk uit te zien. Zo konden ze zich onderscheiden van het plebs met z’n ordinaire zongebruinde huid. Dankzij de berceaus konden de dames wandelen en toch uit de zon blijven.

Mooiste Herfstkleuren 2020

De Groene Bedstee ligt schitterend gedrapeerd tegen een golvende heuvel. De beboste hellingen eromheen wedijveren met elkaar om de trofee ‘Mooiste Herfstkleuren 2020’. In de weilanden in het dal staan koeien vredig te grazen. Al met al een adembenemende ansicht waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Druk vanwege de lockdown?

Op deze mooie zaterdag is het op Mariëndaal flink druk. Gezinnen met kinderen, mountainbikers en vele hondenbezitters genieten net als wij van de kleurenpracht eind oktober. Waarschijnlijk is het nog drukker dan anders vanwege de semi-lockdown waar we middenin zitten. Horeca en veel uitjes zijn gesloten en wat kun je dan beter doen dan de natuur intrekken?

Landgoed Boschveld

We wandelen landgoed Boschveld in, dat een heel ander karakter heeft, met veel rustiger paden. Ontelbare herfstbladeren zijn al gevallen de afgelopen weken. Ze dempen onze stappen en verbergen menig prachtige vliegenzwam, die bekende kabouterpaddenstoelen: rood met witte stippen.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Vele tinten geel, oranje en rood

Over smalle lanen met oude, hoge beuken voert de tocht. Tussen de bomen door gloren heuvelachtige weilanden, met in de verte telkens weer die verkleurende bossen. We verbazen ons over de gevarieerde tinten geel, bruin, oranje en rood van de herfstige bosranden. Dat komt vast door de vele soorten loofbomen, die allemaal op hun eigen manier verkleuren.

Landhuis Groot Warnsborn

En zo trekken we over het ene landgoed na het andere. En wanneer even later ook nog een herfstzonnetje tevoorschijn piept, ligt volmaakt geluk op de loer. Dat geluk blijft goed op peil als we landgoed Warnsborn binnenstappen, dat gezegend is met het statige landhuis Groot Warnsborn.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Kraakhelder beekje

Warnsborn is ook Kampioen Leuke Paadjes. Je wandelt over een aaneenschakeling van boomwortelstruikelpaadjes tussen hoge, stokoude beuken en Amerikaanse eiken. Verderop voert de wandeling langs een kraakhelder beekje. Je steekt een houten bruggetje over naar de andere oever en zakt even verder bijna door een krakkemikkig bruggetje dat terug leidt naar de eerste oever.

Oude boerenhoeve

We passeren een schilderachtig tafereeltje van grazende paarden tegen de achtergrond van een oude boerenhoeve met schapenwolkjes boven herfstbomen. Heel vredig wandelen we landgoed Schaarsbergen binnen. Van een volmaakte vliegenzwam kijken we al niet meer op. Een afgestorven boomstronk herbergt een rijk pallet aan paddenstoelen en zwammetjes. Geen mens te bekennen hier trouwens. Of toch, een stel vriendelijk groetende wandelaars.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Gulden Bodem

We betreden de buitenplaats met de allermooiste naam van vandaag, Gulden Bodem, via misschien wel het allermooiste paadje van vandaag. Eiken, beuken en berken omhullen ons met hun zachte herfstkleuren, terwijl felle zonnestralen lange schaduwen over het pad werpen.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Parel in de Veluwezoom

Via Park Zijpendaal met z’n indrukwekkende kasteel wandel je nu het toetje van vandaag binnen: het bekende Park Sonsbeek, ook wel ‘de Parel in de Veluwezoom’ genoemd. Dat is echt een stadspark, en dus weer een stuk drukker. Maar mooi is het wel.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

Landschapsarchitect Zocher

Anders dan andere stadsparken is Sonsbeek flink heuvelachtig, met voor Nederlandse begrippen echt loeisteile stukken. De bekende landschapsarchitect Zocher heeft het park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Fraaie glooiingen, kronkelende paden, bosschages, verrassende zicht-assen, schitterende waterpartijen met fonteinen, pittoreske bruggetjes.

Huize Sonsbeek

De vroegere eigenaar, Baron Van Heeckeren, resideerde in het hooggelegen Huize Sonsbeek, ook wel de Witte Villa genoemd. Je komt er pal langs. Normaal gesproken kun je er prima terecht voor een après wandel, ondertussen genietend van fabuleus uitzichten.

Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem

René Froger...

Terwijl we voorbij de Witte Molen richting het station lopen, speelt het liedje ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ van René Froger door m’n hoofd. “Een eigen huis, een plek onder de zon.” Natuurlijk. “De zon die doorbreekt, een vers kopje thee.” Uiteraard. Maar vooral ook: dit soort wandelingen.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in november 2020. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
>
groene wissel arnhem-10
groene wissel arnhem-11
groene wissel arnhem-12
groene wissel arnhem-13
groene wissel arnhem-14
groene wissel arnhem-15
groene wissel arnhem-16
groene wissel arnhem-17
groene wissel arnhem-18
groene wissel arnhem-19
groene wissel arnhem-20
groene wissel arnhem-21
groene wissel arnhem-22
groene wissel arnhem-23
groene wissel arnhem-24
groene wissel arnhem-25
groene wissel arnhem-26
groene wissel arnhem-27
groene wissel arnhem-28
groene wissel arnhem-29
groene wissel arnhem-30
groene wissel arnhem-31
groene wissel arnhem-32
groene wissel arnhem-33
groene wissel arnhem-34

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy