De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling21 km (vanaf station)

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingCulemborg (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download GPS-trackDownload de GPS-track

Vandaag lopen ex-collega Martijn en ik het Goilberdingerpad, een Klompenpad door de uiterwaarden van de Lek en over boerenland bij Culemborg. Stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vinden we op ons pad. Weidse zichten over de weilanden. En modder. Heel veel modder. “Gers!”

Natte Lek

Na twee kurkdroge jaren houdt het maar niet op met regenen. De gevolgen daarvan merken Martijn en ik als we vanaf station Culemborg op weg zijn naar het Goilberdingerpad, een kilometer of drie vanaf het station. Want tjonge, wat zijn de uiterwaarden van De Lek kletsnat.

Naar Caatje aan de Lek

We wandelen langs de uiterwaarden over de asfaltweg richting Caatje aan de Lek, het startpunt van dit Klompenpad. Martijn begint te zeuren dat we beter die uiterwaarden in kunnen gaan, “want dat is hartstikke vet”. Maar gelukkig is er nog iemand die z’n verstand gebruikt: die uiterwaarden kun je momenteel alleen betreden met lieslaarzen. Of in je zwembroek.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Werk aan de Spoel

En dus sjokken we verder over het asfalt, waar we vaker dan ons lief is de berm in gedrongen worden door passerende auto’s. Met drie asfaltkilometers in de benen is het bij Caatje aan de Lek goed koffiedrinken. Het café-restaurant schurkt aan tegen Werk aan de Spoel, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Even verder ligt Fort Everdingen, nu onderkomen van speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret, maar dit geheel terzijde.

De polder onder water zetten

Werk aan de Spoel is gebouwd tussen 1816 en 1824: een verzameling ‘bomvrije gebouwen’, aarden wallen en zware artillerie. Doel was om de waaiersluis te beschermen, waarmee ze de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water konden zetten. En zo Holland konden beschermen tegen de vijand. Spanjolen en Fransozen natte voeten bezorgen dus. Gers!

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Gezellige modderpoel

Voor natte voeten hoeven Martijn en ik niet ver te lopen, merken we als we het Klompenpad opgaan door de uiterwaarden van de Lek. Het heeft zo ongelofelijk veel geregend in januari en februari dat de uiterwaarden getransformeerd zijn tot een gezellige modderpoel.

Niet geschikt voor rolstoelen

De uiterwaarden zijn “niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen,” meldt de site Rivierenland.nl met gevoel voor understatement.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Zaagbekken op de stroom

Mooi zijn ze wel, die uiterwaarden, met verre zichten over rivier De Lek, waar net een paartje zaagbekken met de stroom meedrijft. Maar ze zijn ook nogal kaal. “In de lente staan hier kneiterveel bloemen, echt gers,” weet Martijn, die in de buurt is opgegroeid (voor galg en rad).

Kruidenrijke vegetatie & vele vlinders

En inderdaad lees ik in het Lek Magazine dat door begrazing van de uiterwaarden een bijzonder kruidenrijke vegetatie is ontstaan. “Langs de waterkant zie je veel kattenstaart en harig wilgenroosje. Hogerop veel wilde peen, gewone rolklaver, agrimonie, kattendoorn, kruisdistel, heelbaadjes en jacobskruiskruid. Al deze bloemen vormen in lente en zomer een kleurrijk landschap waar ook veel soorten vlinders en andere insecten op af komen.” Ik geef het maar even door.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Fruitboomgaarden

Bij Werk aan de Spoel en ook verderop komen we langs mooie fruitboomgaarden met in grillige vormen gegroeide bomen. Die zullen in april en mei schitterend in bloei staan. Maar nu is er nog geen knop te bekennen, laat staan een bloem.

Armenboomgaard

Grappig is de ‘Armenboomgaard’ waar het Klompenpad langsvoert. Die was ooit eigendom van de Katholieke Kerk. De opbrengst van de boomgaard was bestemd voor armelui uit de Betuwe. Je vindt er oude hoogstamfruitbomen met verschillende soorten appels en peren.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Polder Culemborg: ook al kletsnat

Voort ploegen we door de modder van de uiterwaarden. Bij het dorpje Everdingen – bekend van het gelijknamige knooppunt – zwaaien we De Lek vaarwel en gaan we het binnenland in. Eerst over asfalt, dan slaan we af op een onverhard pad dat even later overgaat in de kletsnatte weilanden van Polder Culemborg. De zuigende modder tracht de schoenen van onze voeten te trekken. Essentieel kenmerk van een polder is toch dat-ie drooggemalen is. Of ben ik nou gek?

Spierwitte reigers

In de modderige weiden staan vele witte reigers stokstijf op onvoorzichtig kikkertjes te wachten. Wij vragen ons af hoe ze zo spierwit kunnen blijven temidden van zoveel zwarte modder.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Klompenpad opgeslokt

Pal langs een meertje met de idyllische naam De Zandput staan we plots stil: het Klompenpad is aan de oeverrand volledig opgeslokt door het meer. Ik waag nog wat stappen op het water, maar merk al snel dat ik geen Jezus-kwaliteiten bezit: het water klotst bijna over m’n hoge schoenranden.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Bosmannen met kettingzagen

Terwijl een verliefd futenpaartje elkaar het hof maakt op De Zandput, zoeken wij het hogerop. We worstelen ons door weerbarstig struikgewas. Verderop stuiten we op stoere bosmannen die met strakke gezichten hoge bomen aan het omhalen zijn met knetterende kettingzagen.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Zwabberbenen door de modder

Verderop hervinden we ons pad dat modderiger is dan ooit en ons nu bijzonder smal langs een brede sloot leidt. Martijns benen zwabberen inmiddels alle kanten op van de glibberige modder. En af en toe grijpt hij zich in doodsnood vast: aan een roestige paal, aan venijnig prikkeldraad, aan een hekwerk of desnoods aan een paar grassprieten. Z’n broek zit tot aan z’n ballen onder de modderspatten, wat in combinatie met die elastieken zwaaibenen enorm op m’n lachspieren werkt.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Foxy Foxtrot

“Hé Foxy Foxtrot, pas je wel op dat je niet in die sloot belandt”, grap ik tegen z’n zwoegende rug. “Vandaag heb ik niet zo’n zin in reddend zwemmen.” Martijn lacht als een boer met kiespijn – “hahaha, leuk hoor” –, terwijl z’n benen een geheel eigen leven leiden en hij een kluitje modder uit een oorschelp vist.

Brutalistische Kogelvanger

Verderop komen we nog langs een opvallende hoge muur middenin een weiland. Het is de Kogelvanger, een overblijfsel van de schietbaan die de Duitsers hier aanlegden in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Martijn heeft het iets ‘Brutalistisch’. Een woord dat hij bijzonder graag bezigt, en waar hij zelfs een blog over heeft geschreven. Onze lieve Heer heeft rare kostgangers.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

En dan gaat het regenen...

Fort Everdingen komt weer in zicht en het begint zachtjes te regenen. Dat voelt eerst nog wel aangenaam op onze verhitte gezichten. Maar als het even later ophoudt met zachtjes regenen en we bij de bushalte zien dat de volgende bus pas over een uur gaat, moet ons goede humeur alle zeilen bijzetten.

Goilberdingerpad | Klompenpad vanuit Culemborg

Kies een mooie lentedag...

Drie lange kilometers sjokken we door de stromende regen terug naar station Culemborg. Niet vet, vindt ook Martijn. Wie nu nog beweert dat het in Nederland te droog is, sla ik met veel liefde op z’n smoel.

Al met al best een gers Klompenpad, maar kies een mooie dag in de lente, als de modder is opgedroogd en de fruitbomen in bloei staan.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, 10-15 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>