Errekomsepad: Klompenpad rond Erichem & Buren Errekomsepad: Klompenpad rond Erichem & Buren
Gelderland – Klompenpad – 18km

Errekomsepad: Klompenpad rond Erichem & Buren

Errekomsepad: Klompenpad rond Erichem & Buren Errekomsepad: Klompenpad rond Erichem & Buren
Gelderland – Klompenpad – 18km

Errekomsepad: Klompenpad rond Erichem & Buren

Vanuit het pittoreske dorpje Erichem – gelegen tussen de fruitboomgaarden – maak je van april tot juni een mooie bloesemwandeling. Maar dit Klompenpad biedt meer: leuke paadjes over boerenland, een wijngaard en als klap op de vuurpijl Oranjestad Buren. Taaie stukken over asfalt dempen de wandelvreugde.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bloeiende fruitbomen
  • Oranjestad Buren
  • Leuke boerenlandpaadjes
  • Fraai natuurgebied
  • Ook taaie kilometers over asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Dorps gevoel

Het dorpshuis van Erichem en de 16de eeuwse Sint Joriskerk met pastorie zorgen bij de start van dit Klompenpad voor het gevoel dat je in vroeger tijden bent beland. “Dat dorpshuis was vroeger onze dorpsschool”, vertelt een plaatselijke bewoner die hier zestig jaar geleden op de houten schoolbanken zat.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Te vroeg voor fruitbloesem

De geboren en getogen Erichemer vertelt me ook iets teleurstellends: ik ben te vroeg voor de fruitbloesem. Al komen de peer en de pruim begin april 2022 aarzelend in bloei, de echte fruitbloesempracht verwacht hij pas vanaf half april. En hij kan het weten: zijn zoon was hier fruitteler.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Tussen de fruitboomgaarden

Het Klompenpad verlaat het dorp over een asfaltweggetje. Over je schouder kijkend zie je het dorpskerkje pittoresk tussen de fruitboomgaarden oppiepen. De eerste kilometers gaan over lommerrijke slingerweggetjes door boerenland. Je passeert oude riviergeulen, waar archeologische vondsten erop duiden dat hier al in de achtste eeuw mensen woonden. En steeds zie je aan de einder nóg een intrigerend kerkje: Buren is niet ver meer.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Oranjestad Buren

Na een uurtje wandel je Oranjestad Buren binnen, en de entree is koninklijk: je krijgt schitterend zicht op de ‘skyline’ van dit kleine stadje, met op de voorgrond rivier De Korne, de oude stadswal, bloeiende perenbomen en volkstuintjes. Bezoek voor je het stadje binnenloopt nog even het bezienswaardige Koninklijk weeshuis uit 1613, even van de route af.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Buren en de Oranjes

Het weeshuis is een van de tekenen van de innige band van de Oranjes met het stadje. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Daardoor zijn prinses Beatrix en koning Willem-Alexander gravin en graaf van Buren. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Zo reed Willem-Alexander de Elfstedentocht van 1986 onder de naam W.A. van Buren.

Grote schoonheid

Als ik het stadje binnenloop, overvalt me een weldadige rust. Maar dat heeft er vast mee te maken dat er vandaag een bitterkoude wind staat. Op zomerse vakantiedagen kan het stadje uitpuilen van de toeristen. Het is dan ook van een grote schoonheid, met z’n fraaie kerkje, z’n pittoreske straatjes en z’n stadspoorten. Leuk om even door de straten te dwalen en je te vergapen aan de vele monumentale panden.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

De Tichelgaten van Buren

Door een oude stadspoort wandel je Buren weer uit, en nu sta je voor de keuze: de route al dan niet verlengen met 4 kilometer (tot in totaal 18 kilometer). Die verlenging is zeker de moeite waard: je wandelt door open boerenland en over kleine graspaadjes door het waterrijk natuurgebied ‘De Tichelgaten van Buren’, dat ze ook wel de Put van Buren noemen.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Oude steenfabriek

In vroeger eeuwen heeft een steenfabriek hier klei gewonnen voor de productie van stenen. Onder de klei lagen zandgronden die nu de voedingsbodem vormen voor allerlei bijzondere planten, zoals moeraswespenorchissen, duizendguldenkruid en vierzadige wikke. Een stil gebied dat vandaag wordt opgeluisterd door uitbundig bloeiende sleedoorn en felgeel koolzaad langs de slootjes. In lente en zomer gonst het hier van de libellen, waterjuffers en vlinders.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Desolaat gebied

Het extra rondje leidt weer naar Buren, waar je een plak asfalt oppikt die je voorlopig niet meer verlaat. Je volgt een drukke weg met voortrazende auto’s die je de berm indrukken. Een bedrijventerrein dat lelijk en fotogeniek tegelijk is, neemt het stokje over. En het weer past zich vandaag naadloos aan bij het desolate landschap: donkere wolken zijn voor de zon geschoven.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Hoogstambomen & biologische wijngaard

Gelukkig klaart het landschap op. Wat kilometers verder schiet je een onverhard paadje in dat langs een boerencamping leidt. En later langs hoogstam fruitgaarden met paarden tussen de schilderachtige bomen. Tractoren ploegen over braakliggende akkers, achtervolgd door meeuwen en ooievaars die op de vrijgekomen wormen azen. Een flinke wijngaard waar ze biologisch druiven telen, geeft de wandeling cachet.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

Fruitbloesem vanaf half april

Langs een golvend landweggetje koerst het Klompenpad weer af op het pittoreske kerkje van Erichem. Verheug je vanaf half april op meer fruitbloesem dan ik voor m’n camera kreeg.

Errekomsepad | Klompenpad rond Erichem & Buren

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
klompenpad-errekomsepad-10
klompenpad-errekomsepad-11
klompenpad-errekomsepad-12
klompenpad-errekomsepad-13
klompenpad-errekomsepad-14
klompenpad-errekomsepad-15
klompenpad-errekomsepad-16
klompenpad-errekomsepad-17
klompenpad-errekomsepad-18
klompenpad-errekomsepad-19
klompenpad-errekomsepad-20
klompenpad-errekomsepad-21
klompenpad-errekomsepad-22
klompenpad-errekomsepad-23
klompenpad-errekomsepad-24
klompenpad-errekomsepad-25
klompenpad-errekomsepad-26
klompenpad-errekomsepad-27
klompenpad-errekomsepad-28
klompenpad-errekomsepad-29
klompenpad-errekomsepad-30
klompenpad-errekomsepad-31
klompenpad-errekomsepad-32
klompenpad-errekomsepad-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy