Het Eeskooterpad is een Klompenpad met twee gezichten. Op de eerste helft krijgt je heerlijke uitzichten over zandverstuivingen en beloop je spannende bospaadjes met veel hoogteverschil. Daarna trekt de wandeling over boerenland, en dat is minder fraai. Toch al met al een aanrader.
De wandeling start in het esdorp Otterlo – een van de oudste dorpen op de Veluwe, waar nu het toerisme hoogtij viert. Na een kleine kilometer wandelen we het dorp uit en langs een bosrand belopen we een oude holle weg. Prachtig paadje, met een dubbele houtwal, die vroeger diende om vee en wilde zwijnen buiten de akkers te houden.
Na de 19de eeuwse boerderij De Houtkamp, een zogeheten hallenhuisboerderij, komen we vlak langs de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe. De hoge hekken van het park zullen we vaker tegenkomen op dit Klompenpad. Aan gene zijde van het hekwerk vermoeden we hordes edelherten en roedels wilde zwijnen.
Zien doen we de twee hooggewaardeerde leden van genootschap Big Five niet. Maar gelukkig krijgen we wel fraaie zichten. Verwilderde heidevelden met vliegdennen zorgen voor schilderachtige plaatjes. Het vals stijgende zandpad bezorgt ons zweetdruppels.
We stijgen plots nog veel harder: via boomwortelstruikelpaadjes beklimmen we de randwal van het Otterlose Bos, een van de oudste en – voor flora en fauna – meest waardevolle bossen van de Veluwe. De wal is in de laatste 1000 jaar ontstaan door opgewaaid stuifzand.
Langs de kam van de heuvel voert de tocht, over kronkelende paadjes. De zanderige grond zorgt voor nogal wat erosie. Op veel plekken klampen de hoge bomen zich met hun vrijliggende wortels angstvallig vast aan de heuvelflank, een sprookjesachtig gezicht.
Vonden we hiervoor de uitzichten al fraai, hier zijn ze fenomenaal. Door openingen in de hooggelegen bosrand kijken we de diepte in, over zandverstuivingen. Een koppel speelgoedmountainbikers in de verte geeft goed de schaal aan van dit uitgestrekte gebied.
Veel sneller dan ons lief is dalen we af. Over een prachtige laan met bemoste Amerikaanse eiken wandelen we het bos uit langs een gebied met de leuke naam De Wije Werelt. Hier kwamen in de jaren zestig van de vorige eeuw ‘bleekneusjes’ uit Rotterdam om aan te sterken. Nu is het een flink uit de kluiten gewassen camping.
Samen met vier andere Klompenpaders nemen we na de camping een verkeerde afslag. We wandelen over een akkerrand waar de boer net langs is geweest met z'n mestkar: een authentieke strontlucht stijgt op uit het land en hecht zich stilletjes aan onze schoenzolen. Met een echt Klompenpadgevoel springen we verderop over een droog slootje naar het juiste spoor.
Halverwege keert het tij, helaas niet ten gunste van het Eeskooterpad. Het boerenland waar we overheen wandelen, is aanvankelijk zoals het hoort te zijn: wankele overstapjes, paarden in de wei, koekoekgeroep vanuit verre bomenrijen, weidse zichten over landerijen, intens blauwe korenbloemen en kleurige formaties vingerhoedskruid langs de paden.
Dan wordt het landschap al snel een tikkeltje saai. We passeren boomkwekerijen, een vervallen rododendron-kwekerij die wat unheimisch aandoet, nog meer boomkwekerijen. En net als we in een wandelslaap dreigen te sukkelen, houdt het verkeer op de N304 ons alert. Veel van de resterende kilometers gaan over verharde paden of wegen.
Het Eeskooterpad is ook een beetje door z’n highlights heen. De Klompenpad-app doet nog z’n best, met informatie over kampeerboerderij Peppelenburg. Zeker leuk om te weten dat Otterlo halverwege de 20ste eeuw het toerisme ontdekte. De lokale bewoners verhuurden massaal hun huizen aan toeristen. Zelf bivakkeerden ze dan in verbouwde kippenhokken of bakhuizen. Peppelenburg is hier een uitvloeisel van, en vele (mini)campings pikken een graantje mee. Peppelenburg heeft overigens niets te maken met Peppie en Kokkie, hoewel die ook centjes wilden verdienen.
Fraai is nog wel schaapskooi ‘Eeskooten op de Veluwe’ waar de route langsvoert. Een rijksmonument uit 1850, met een rieten schilddak en houten wanden. De herders zwierven vroeger met hun kuddes over de heidevelden in de omgeving. De schaapskooi is uit die tijd overgebleven.
Dan wandelen we Otterlo weer binnen met een dubbel gevoel. Misschien is het beter om de route tegen de klok in te lopen, zoals een wandelaar op Klompenpad.nl suggereert, want dan eindig je met de mooiste delen. Veel wandelaars vinden het Eeskooterpad overigens een 100% prachtroute, zo blijkt uit de reacties. Zijn we te streng?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!