Dijkenpad Arnhem | Langs kolken & wielen

Aan de wandel?
17 km
Rondwandeling
Arnhem (centraal station)
Frankwandelt-rating: 73/100

De Rozet: beste gebouw van NL
Voordat we de bijzondere fietsbrug over de Rijn oversteken, passeren we 2 hoogtepunten aan deze zijde van de rivier. Eerst bewonderen we de bijzondere architectuur van De Rozet, in 2014 nog uitgeroepen tot ‘Beste gebouw van Nederland’.
Feestaardvarken
Vlak daarna lachen we hartelijk om het enorme liggend Feestaardvarken, dat zich wentelt in een winterzonnetje. Het is een omvangrijk cadeau van de 100-jarige dierentuin Burgers’ Zoo aan de stad Arnhem. Een kunstwerk waar kinderen (en volwassenen) naar hartenlust op mogen klimmen en klauteren.

Nelson Mandela-brug
Wij klimmen intussen de Nelson Mandela-brug op, een bijzondere fiets/wandel-brug. Vergeefs zoeken we naar het portret van Nelson Mandela dat op een van de pilaren geschilderd zou zijn. En precies halverwege komt doodgemoedereerd een enorme zwaan ons al waggelend tegemoet. Terwijl fietsers afstappen om hem lachend te fotograferen, waggelt hij verder alsof dit z’n dagelijkse sportmomentje is.

De Praets
Aan gene zijde van de Rijn stuiten we op het onooglijke wijkje ‘De Praets’, een van de oudste plekken van Arnhem. Hier verbond al in 1294 een veerverbinding beide oevers met elkaar. Nu zien we dat een van de Praetsers net Abraham heeft gezien.

Meinerswijk & Maarten van Rossum
Dan trekken we uiterwaardenpark Meinerswijk binnen. Het gebied dankt z’n naam aan de heerlijkheid Meinerswijk. ‘t Huys Meinerswijk, ook wel ‘het kasteel van Arnhem’ genoemd, was in vroeger tijden het centrale punt van deze heerlijkheid. Met als bekendste inwoner Maarten van Rossum. Niet die van De Slimste Mens, maar de ridder uit de 16de eeuw, die tegenwoordig een eigen langeafstandspad heeft.
Theetuin & Romeins Castellum
In de 19de eeuw flaneerden hier de rijke Arnhemmers rond de theetuin bij ‘t Huys. Nu flaneren wij arme sloebers hier. We passeren een imposante oude steenfabriek en een voor ons onzichtbaar Romeins Castellum. Onze neuzen steken we even naar binnen bij pannenkoekenboerderij De Steenen Camer, maar het uitbundige kindergegil doet ons direct weer op de vlucht slaan.

Dikste boom van Arnhem
We zoeken de rust van de Meinerswijk weer op. Hoewel rust: dit is blijkbaar een geliefde plek voor Arnhemmers om een zondags ommetje te maken. We passeren het GelreDome plus de dikste boom van Arnhem, een gigantische Oosterse Plataan met een stamomtrek van 756 centimeter.
Wielen & waalen & weelen & waaien
Kilometerslang slijten we onze zolen aan het asfalt van de Huissense Dijk. Die nergens echt spannend wordt, maar wel aangenaam is om te bewandelen. Links en rechts zien we kolken, overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken. Ze worden ook wel wielen, waalen, waaien of weelen genoemd. Waarom weet ik niet. En of de wielewaal hier iets mee van doen heeft, moet je ook maar zelf opzoeken.

Dijkdoorbraken
Ze zijn in ieder geval tekenen van de eeuwige strijd van de Nederlanders tegen het water. Een van de ergste dijkdoorbraken vond plaats in 1433, toen het land tot ver in de Betuwe onder water verdween.
Mooie vergezichten over de Rijn
Dan komt de Rijn weer in zicht, en volgen we een slingerend pad met aan beide zijden water. Mooie vergezichten krijgen we, over de rivier en de Arnhemse binnenstad die langzaam opdoemt.

Haventje van Coers
Vlak voor we de Nelson Mandela-brug opnieuw bestijgen, komen we nog langs het leuke ‘Haventje van Coers’, waar rond 1900 een houtzagerij en scheepstimmerwerf waren gevestigd. Deze enclave langs de Rijn stond nog niet lang geleden bekend als vrijstaat en drugshol. Nu heerst er de gemoedelijke sfeer van een rivierdorpje.
Stadsblokkenwerf
Even verderop komen we langs de Stadsblokkenwerf: een kleinschalige scheepswerf op de plek waar vroeger de gigantische ASM-werf lag. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden hier schepen gebouwd. De werf was een van de grootste werkgevers van Arnhem.

Zomerpaviljoen
Hier vind je in de zomermaanden ook een prachtig paviljoen. Een veerpontje brengt Arnhemmers vanuit de binnenstad naar deze mooie plek, om te genieten van een hapje, een drankje en het uitzicht over de Rijn. Aangename ‘mooi-weer-tocht’: veel beschutting vind je onderweg niet.
Wandelgids: 'Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem'
De mooiste wandelingen in de buurt
- Rosandepad vanuit Oosterbeek | Lengte: 13km | Frankwandelt-rating: 87/100
- OV-stapper Westerbouwing vanuit Arnhem | Lengte: 17km | Frankwandelt-rating: 85/100
- NS-wandeling Hemelse Berg vanuit Oosterbeek | Lengte: 17km | Frankwandelt-rating: 84/100
- NS-wandeling Warnsborn vanuit Arnhem | Lengte: 18km | Frankwandelt-rating: 80/100
- Parkenpad Arnhem | Lengte: 17km | Frankwandelt-rating: 78/100
Mooiste huisjes middenin de natuur
Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!
Foto’s van deze wandeling
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: rondwandelingen, 15-20 km