De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling21 km (extended version)

Wat voor soort wandeling?Boswachterspad

Startplaats of station van deze wandelingNieuw-Milligen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Lange en gevarieerde wandeling met stuifzand in de hoofdrol. Maar je wandelt hier in het hartje van de Veluwe vooral ook door uitgestrekte eikenbossen. Op het zand tref je jeneverbessen, in het voorjaar spot je wilde zwijnen en in de winter ontmoet je de zeldzame klapekster. Ondanks snelweg A1 die je twee keer kruist: een aanrader.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Grillige eiken, schilderachtige berkjes

Een beetje geluk met het weer moet je wel hebben. En geluk heb ik vandaag: het is een stralende winterdag. De zon schiet z’n stralen door grillige eiken en schilderachtige berkjes en laat het uitgestrekte stuifzand goudgeel oplichten. Als ik niet oppas word ik nog vrolijk.

Kootwijkerveen

Op de eerste kilometers kom ik langs prachtige langgerekte vennen: het Kootwijkerveen. Hier heb je vanaf de droge zandgrond mooi zicht op de watervogels, waaronder de dodaars, een grappig watervogeltje met een donzig kontje. Helaas laat is hij vandaag elders met z’n lekkere kontje.

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Kraaiheide

De wandeling voert vooral door de bossen, maar soms opent het bos zich voor velden met kraaiheide, die er op deze winterdag bijzonder dor bij staat. Kraaiheide bloeit in het voorjaar, dus dat is misschien wel het beste jaargetijde om deze wandeling op je menu te zetten.

Snelweg A1: woeste zee

De eerste kilometers is de snelweg A1 in de verte flink hoorbaar. Als het geraas van de zee die steeds iets woester wordt. Heel storend is het niet, maar verwacht hier geen oorverdovende stilte.

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Heerlijk uitgestorven

Als ik verderop de snelweg heb gepasseerd, wordt het stiller en stiller. En dan valt op hoe uitgestorven dit gebied is op deze vrijdag. Af en toe een fanatieke mountainbiker in het bos, in de verte een eenzame wandelcollega. Maar er zijn ook uren waarin ik de schitterende natuur voor mezelf heb.

Edelherten & wilde zwijnen

In de Veluwse bossen rond Kootwijk kun je edelherten en wilde zwijnen treffen. Overdag houden ze zich schuil, je ziet ze vooral in de vroege ochtend of aan het eind van de dag als het gaat schemeren. Grootste kans op een ‘close encounter’ heb je in voorjaar en zomer.

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Klapeksters in de winter

De wintertijd is juist bij uitstek geschikt om de klapekster te spotten. Deze zeer zeldzame vogel heeft een opvallend wit-zwart verenkleed, met zo’n mooi roversmaskertje bij z’n ogen. Heel gezellige vogels zijn het niet: ze spietsen hun prooien aan stekels en aan prikkeldraad, om zo een voorraadje aan te leggen voor de lekkere trek.

Doe de ‘extended version’

Het boswachterspad voert vooral door bossen pal langs de stuifzandvlaktes. Verlaat dus zeker af en toe het pad om van het weidse uitzicht over het zand te genieten, anders mis je heel wat. En doe net als ik de ‘extended version’ langs uitkijktoren De Zandloper. Dat is bij elkaar bijna 2 kilometer extra aanpoten, maar de beloning is groot.

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Sahara van de Lage Landen

Het uitzicht vanaf de 13.5 meter hoge toren is namelijk adembenemend. Hier zie je pas echt goed dat het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa is. Het gebied van 700 hectare wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Uitgestrekte zandduinen wisselen af met heidevelden bespikkeld met vliegendennen. Echt genieten.

Fun facts

De nerd in mij komt ook aan z’n trekken, want over uitzichttoren De Zandloper leer ik van het bordje dat erbij staat een aantal interessante fun facts. Zo weegt hij 17.000 kilo en bestaat hij uit 3100 onderdelen, waaronder 1335 bouten en moeren. De ‘genisten van Defensie’ hebben hem gebouwd. Weet je dat ook weer.

Boswachterspad Kootwijk | Zandverstuiving Kootwijkerzand

Heide met jeneverbessen

In een weidse boog wandel ik terug naar het noorden, over kronkelpaadjes en rustige zandwegen. Het stuifzand hebben we nu achter ons gelaten, hier vind je met name bossen en heidevelden met jeneverbessen. Stil blijft het tot ik via een ecoduct de snelweg A1 weer kruis.

Groene Wissel: nóg mooier

Mooie wandeling al met al, maar hij haalt het niet bij de Groene Wissel in dit gebied. Die is mooier (en zwaarder) omdat hij ook dwars over de zandverstuiving voert.

Groene Wissel Veluwse Woestijnen >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, 20-25 km, Boswachterspaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>