Avervoorderpad: Klompenpad vanuit De Vecht Avervoorderpad: Klompenpad vanuit De Vecht
Gelderland – Klompenpad – 14km

Avervoorderpad: Klompenpad vanuit De Vecht

Avervoorderpad: Klompenpad vanuit De Vecht Avervoorderpad: Klompenpad vanuit De Vecht
Gelderland – Klompenpad – 14km

Avervoorderpad: Klompenpad vanuit De Vecht

Rustzoekers vinden deze zondag weinig van hun gading op het Avervoorderpad, een aardig Klompenpad boven Apeldoorn. De sportvliegtuigjes en parachutisten van vliegveldje Teuge zorgen voor flink wat reuring. Vele overstapjes, trajecten door weilanden en langs watergangen geven je wel het echte Klompenpad-gevoel.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Dwars door weilanden
  • Klompenpad-gevoel
  • Huis Avervoorde
  • ‎International Airport Teuge
  • Fries foppaard
  • Kan druk en lawaaiig zijn
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vlug en Lenig

Langs de lijn van sportvereniging Vlug en Lenig genieten we even van het heren- en damesvoetbal op deze mooie zondag. Al snel laten we het sportgedruis achter ons en kiezen we een paadje langs weilanden en een zogeheten zoenkruis uit 1571. Dat heeft verder niets met zoenen te maken, wel met verzoenen: moordenaars of hun familie plaatsten dit soort kruizen als blijk van respect voor de slachtoffers en in de hoop aan wraak te ontkomen.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Huis Avervoorde

Langs het pad krijgen we mooi zicht op Huis Avervoorde, de naamgever van dit Klompenpad. Het is een restant van een vroegere havezathe of herenboerderij die hier al rond 1500 stond en is aangemerkt als rijksmonument.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Groote Wetering

Geschiedenis hebben ze hier volop, want even verder wandelen we langs de Groote Wetering, een watergang die al in de middeleeuwen is gegraven, bedoeld voor de ontginning van dit gebied. Een prachtig traject door boerenland langs eindeloze rijen knotwilgen.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Veel overstapjes

De vele overstapjes zetten een rem op ons wandeltempo maar bezorgen ons wel dat echte boerenlandgevoel waar Klompenpaden een abonnement op hebben. Trajecten door weilanden en langs nog meer weteringen wisselen af met idyllische zandpaden met zicht op ingezaaide akkers en oude boerderijen in de verte.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Laarzenpad

Wandelaars waarschuwen op Klompenpaden.nl trouwens voor slecht begaanbare paden. Zo schrijft Gerrit: “Ondanks het mooie weer van de afgelopen dagen is de route op sommige plekken nauwelijks begaanbaar. De benaming ‘laarzenpad’ zou hier beter op z’n plaats zijn. Klompen zijn hier absoluut te laag, de modder zou je klompen in lopen.” En Jolanda voegt daar aan toe: “Nog nooit zoveel modder gezien en zo vaak door plassen gewaad.”

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

‎International Airport Teuge

We kunnen ons voorstellen dat dat na flinke regen een probleem kan zijn, want ondanks een hele rits droge dagen zijn sommige paden nog steeds modderig. Modder is trouwens niet het enige unique selling point van deze route. Dit is het enige Klompenpad dat een vliegveld heeft opgenomen in z’n route. Een kleintje weliswaar, ook al luistert het naar de naam ‎International Airport Teuge.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Felgekleurde parachuutjes

Om de haverklap stijgen sportvliegtuigjes op die even verder hun waardevolle lading droppen in de vorm van wolkjes parachutisten. Best een vrolijk gezicht, al die felgekleurde parachuutjes tegen een blauwe lucht. Een reclamevliegtuigje feliciteert intussen lieve Kitty, en opeens zie ik nieuwe mogelijkheden om Frankwandelt te promoten.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Zweefvliegen en skydiven

Verderop staat een wagen waarmee ze zweefvliegtuigen tot grote hoogten ‘oplieren’. Vrijwel verticaal zien we ze hemel bestormen, om daarna vrij als een vogel boven de aarde te cirkelen. Als je een echte dare devil bent, ga je natuurlijk skydiven. Je springt dan uit een vliegtuig en snelt in een vrije val naar beneden, waarbij je je parachute pas op het allerlaatste moment opent.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Prinses Beatrix

Dat biedt de nodige reuring aan het firmament, maar voor rustzoekers is dit in ieder geval op zondagen een no go area. Vliegveld Teuge is trouwens bekend omdat op 2 augustus 1945 het toen zevenjarige prinsesje Beatrix hier met haar moeder Juliana en haar zusjes landde nadat ze de oorlogsjaren in Canada had doorgebracht.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Tussen schok en plons

Natuurgebied Kraaigraaf met natte graslanden en poelen biedt nog meer afwisseling en zompige paden. Via een kronkelige watergang doorkruisen we een gebied dat in de middeleeuwen is ontgonnen. Soms wordt het wandelen een balanceeract over een uiterst smal paadje tussen wetering en schrikdraad. Wie struikelt, moet kiezen tussen schok of plons. Ja ja, wij zijn ook dare devil.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Fries foppaard

In de verte zien we een pracht van een zwarte hengst in de wei. Even later komen we erachter dat we flink gefopt zijn: het Friese paard is gemaakt van oud ijzer door kunstenaar Patrick Visser. We zien een immens paardenlijf van roestige tandwielen en ander schroot, met manen van fietskettingen.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

Aanrader

Op een kronkelpaadje door een houtwal zien we het dorpje De Vecht weer opdoemen in de verte. Het Avervoorderpad is misschien niet het rustigste Klompenpad, maar vanwege de variatie wel een aanrader.

Avervoorderpad | Klompenpad vanuit De Vecht

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
avervoorderpad-klompenpad-10
avervoorderpad-klompenpad-11
avervoorderpad-klompenpad-12
avervoorderpad-klompenpad-13
avervoorderpad-klompenpad-14
avervoorderpad-klompenpad-15
avervoorderpad-klompenpad-16
avervoorderpad-klompenpad-17
avervoorderpad-klompenpad-18
avervoorderpad-klompenpad-19
avervoorderpad-klompenpad-20
avervoorderpad-klompenpad-21
avervoorderpad-klompenpad-22
avervoorderpad-klompenpad-23
avervoorderpad-klompenpad-24
avervoorderpad-klompenpad-25
avervoorderpad-klompenpad-26
avervoorderpad-klompenpad-27
avervoorderpad-klompenpad-28
avervoorderpad-klompenpad-29
avervoorderpad-klompenpad-30
avervoorderpad-klompenpad-31
avervoorderpad-klompenpad-32
avervoorderpad-klompenpad-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy