ANWB-wandeling Wageningen: vrede tussen de uiterwaarden ANWB-wandeling Wageningen: vrede tussen de uiterwaarden
Gelderland – ANWB-wandeling – 13km

ANWB-wandeling Wageningen: vrede tussen de uiterwaarden

ANWB-wandeling Wageningen: vrede tussen de uiterwaarden ANWB-wandeling Wageningen: vrede tussen de uiterwaarden
Gelderland – ANWB-wandeling – 13km

ANWB-wandeling Wageningen: vrede tussen de uiterwaarden

De ruige uiterwaarden van de Nederrijn, weidse uitzichten vanaf de Wageningse Berg, de botanische tuinen van Belmonte, gevarieerde bossen en ook nog historie. Deze ANWB-wandeling biedt het allemaal.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Uiterwaarden van de Nederrijn
  • Uitzichten Wageningse Berg
  • Hotel De Wereld
  • Wijngaard Wagenings Wijngoed
  • Arboretum Belmonte
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oranje Nassau’s Oord

Officieel begint deze ANWB-wandeling in Wageningen bij Hotel De Wereld. Maar wie met de auto komt, start beter bij het rustig gelegen verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, voorheen bekend als ‘Sanatorium voor longlijders’. Daar duik je direct de dichte bossen in van het gelijknamige landgoed. En je wandelt over statige beukenlanen.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Wijngaard Wagenings Wijngoed

Al snel laat je die bossen achter je en wandel je langs de biologische wijngaard Wagenings Wijngoed. Die ligt er nu in de winter kaal bij, maar de laatste twintig jaar kwam hier menig goed Nederlands wijntje van de ranken. Ze telen hier zonder pesticiden of kunstmest. Resultaat: mooie wijnen met een EKO-keurmerk. Vrijwilligers zetten zich in om de wijngaard te behouden.

Arboretum Belmonte

De rommelige rafelranden van Wageningen leiden je naar iets bijzonder moois: arboretum Belmonte, onderdeel van de botanische tuinen van de Universiteit Wageningen. Belmonte heeft een indrukwekkende collectie bomen en planten, zoals sierkersen, magnolia's en appels. En eind april kun je genieten van een bloemenfestijn: de ruim 800 verschillende soorten rododendrons zorgen dan voor een kleurexplosie die z’n weerga niet kent.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Uitzichten over rivierenland

Langs de rand van het hooggelegen Belmonte treft je nog iets anders: fenomenale uitzichten over de Nederrijn en z’n uiterwaarden. Onbegrijpelijk dat deze ANWB-wandeling het uitzichtpunt van Belmonte overslaat. Dus loop daar zeker zelf even heen, zie de blauwe pijl in mijn kaartje voor een kleine ‘detour’ naar dat uitzichtpunt.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Het Schip van Blaauw

De route vervolgt over het Bergpad, met af en toe ook mooie vergezichten over de rivier in het dal. Kijk vooral ook af en toe de andere kant op: langs het pad vind je mooie villa’s, waaronder ‘Het Schip van Blaauw’, een voormalig laboratorium voor plantenfysiologisch onderzoek. De fraaie villa is gebouwd rond 1920 in Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van Cornelis Jouke Blaauw en heeft inderdaad wel iets weg van een schip.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Hotel De Wereld

In Wageningen kom je nu langs het eigenlijke startpunt: Hotel De Wereld. Ook een prachtig pand dat opvalt door z’n zonnige luifels. Nóg mooier is de geschiedenis: op 5 mei 1945 werd in Wageningen de capitulatie van de Duitse bezetter een feit. In de ‘Grote Capitulatiezaal’ van Hotel De Wereld om precies te zijn. Ook een lekkere plek voor koffie.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Glibberen door de uiterwaarden

Daarna ben je helemaal klaar voor de uiterwaarden van de Rijn, waar je nu naar afdaalt. Die heb ik eerder belopen, in een droge zomer. Nu, na heftige herfstdagen, is het een volledig ander verhaal. Glibberend en glijdend modder ik letterlijk en figuurlijk voort over paadjes waar het flink soppen is. Mooi zijn de ruig begroeide uiterwaarden wel, maar hou rekening met flink ‘schoenen poetsen’ als je weer thuis bent.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Over een hekje

Bang om over een hekje te klimmen moet je ook niet zijn, want onverwachts kom ik dat tegen bij het meest westelijke punt van de plas. Half wegglijdend klim ik een dijkje op, dat gelukkig beter begaanbaar is.

Langs de Nederrijn

Dan gaat de tocht pal langs de Nederrijn. Pijlsnelle roeiers scheren over het water, hoog in de lucht geeft een troep ganzen het v-teken, een enorm binnenschip tuft langs. Vanaf een aangenaam bankje aan het water kun je het allemaal aanschouwen. Overigens is ‘Nederrijn’ de benaming van dat deel van de Rijn dat door Nederland stroomt. Weet je dat ook weer.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Baksteenfabriek De Bovenste Polder

De tocht vervolgt over het dijkje richting de hoge stenen schoorsteen van de voormalige baksteenfabriek De Bovenste Polder uit 1923. De vette klei uit de uiterwaarden bleek zeer geschikt om harde straatstenen te bakken. Gelukkig is het markante gebouw meerdere keren gered van de sloophamer. Nu biedt het onderdak aan kunstenaars, muzikanten en de Wageningse Kano Vereniging.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Schitterend paadje

De uiterwaarden laat je achter je. Via een rustig weggetje wandel je erlangs, met zicht op een kudde koeien op zeer modderige weilanden. Dan klim je de stuwwal weer op. Het traject gaat nu over een schitterend aarden paadje met de toepasselijke naam Bergpad. Je komt langs beuken die zich angstvallig vastklampen aan de steile helling.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

Hotel De Wageningsche Berg

Riante uitzichten over het eindeloze rivierenlandschap tussen de hoge bomen verhogen de wandelvreugde. En je komt ook nog langs het mooi gelegen hotel De Wageningsche Berg met een terras waar het heerlijk toeven is. Oranje Nassau’s Oord is nu nabij.

ANWB-wandeling Wageningen | Vrede tussen de uiterwaarden

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
anwb wandeling wageningen-10
anwb wandeling wageningen-11
anwb wandeling wageningen-12
anwb wandeling wageningen-13
anwb wandeling wageningen-14
anwb wandeling wageningen-15
anwb wandeling wageningen-16
anwb wandeling wageningen-17
anwb wandeling wageningen-18
anwb wandeling wageningen-19
anwb wandeling wageningen-20
anwb wandeling wageningen-21
anwb wandeling wageningen-22
anwb wandeling wageningen-23
anwb wandeling wageningen-24
anwb wandeling wageningen-25
anwb wandeling wageningen-26
anwb wandeling wageningen-27
anwb wandeling wageningen-28
anwb wandeling wageningen-29
anwb wandeling wageningen-30
anwb wandeling wageningen-31
anwb wandeling wageningen-32
anwb wandeling wageningen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy