De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBeesd (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

“Wat is dit léúk!” hoor ik mezelf telkens roepen bij deze wandeling over Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ja, ik praat tegen mezelf als ik alleen wandel. En ik moet mezelf gelijk geven: het is een schitterende wandeling over dit oude landgoed, gelegen in een oksel van de Linge bij Beesd. Helemaal heerlijk is het hier als de fruitbomen bloeien. En dat doen ze vandaag. Snel gaan hoor!

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Heerlijkheid Mariënwaerdt

Deze topwandeling van de ANWB komt vrijwel geheel overeen met Groene Wissel Heerlijkheid Mariënwaerdt vanuit Beesd. Ik weet niet wie van wie heeft afgekeken, maar wij wandelaars zijn in ieder geval spekkoper.

Bekijk Groene Wissel Beesd >>

Mooi, mooi, mooi

Dit is zo'n route die mooi begint, mooi doorgaat en mooi eindigt. Mooi tot de derde macht zal ik maar zeggen. Als de fruitbomen in bloei staan (april-mei) komt het landgoed extra tot z'n recht. Maar ook buiten dat seizoen is het hier superzalig. Ga bijvoorbeeld walnoten rapen in oktober langs de Notendijk.

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Walnotentaartje van de Barones

Over walnoten gesproken: vlak na de start kom ik langs restaurant De Stapelbakker voor 'een verkeerde koffie' (zegt de ober) met het 'fameuze walnotentaartje van de Barones' (zegt de kaart). Die barones kan lekker bakken, dat kan ik je wel vertellen. Ze serveren ook appeltaart met appels uit eigen boomgaard en een hele batterij pannenkoeken.

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Biologische landgoedwinkel

De bijbehorende landgoedwinkel met biologische producten afkomstig van het landgoed is ook een bezoekje waard. Maar genoeg over eten, ik kwam hier om te wandelen toch?

Appelboomgaarden

En dus slenter ik over onverharde paadjes langs appelboomgaarden die nu in bloei komen. Slenter zeg ik, want veel snelheid zit er niet in vandaag. Het is hier zo prachtig en er is zoveel te genieten dat ik de naam Heerlijkheid Mariënwaerdt helemaal kan volgen. “Wat is dit léúk!”

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Dromerige stemming

Kilometerslang wandel ik over een romantisch paadje - omhuld door hoge eiken, dicht struikgewas en gevarieerd vogelgezang. Door de bomen kijk ik uit over net ingezaaide akkers waar een eenzaam tractortje overheen strompelt. Kikkers duiken kwakend in overwoekerde slootjes, ooievaars staan parmantig in bloemrijke weilanden, een haastige haas snelt over de velden. Langzaamaan raak ik in een dromerige stemming.

Zoemende hommel

En dan vind ik mezelf terug, liggend in het bedauwde gras, terwijl ik een zoemende hommel probeer te fotograferen die z'n snufferd wellustig in bloemkelkjes steekt. Mooi beestje. De wereld van alledag lijkt opeens bijzonder ver weg.

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Appeldijk

Je loopt hier in het hart van de Betuwe. De eerste helft merk je daar af en toe iets van: fruitboompje hier, boomgaardje daar. Maar over de helft, vlakbij de Linge, wandel je opeens over de lommerrijke Appeldijk langs de Linge. Aan beide zijden rijen oude, bemoste appelbomen. Bloesemknoppen staan op springen. Vanaf begin mei is de bloesempracht in volle hevigheid te bewonderen.

Abdij van de norbertijnen

De Linge was bepalend voor de ontwikkeling van Landgoed Mariënwaerdt. De rivier zette langs z’n oevers een wal van zand en klei af. De zandgronden vormden een aantrekkelijke woonplek. In 1129 bouwden de norbertijnen hier hun abdij die ze 'het Mariënwaerdt' noemden: het eiland van Maria. De abdij werd omgeven door akkers en boomgaarden, lekker dicht bij huis. Verderop bevonden zich de weide- en hooilanden.

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Landschap van weleer

De gronden dicht bij de abdij werden bewerkt door de norbertijnen zelf. In de middeleeuwen zijn de gebouwen diverse keren geplunderd en verwoest, de laatste keer in 1567. Het landschap met hoge akkers en lage velden, met fruitteelt en gemengd bedrijf, met eigen werkkrachten en pachters, is sinds de tijd van de norbertijner monniken niet wezenlijk veranderd. Je voelt het tijdens het wandelen: je loopt door een landschap van weleer.

Druk in het weekend

Op deze halfbewolkte vrijdag is het hier langs de Linge heel rustig. Slechts af en toe kom ik een medewandelaar tegen. Maar op een mooie zaterdag- of zondagmiddag in de bloesemtijd kan het hier druk zijn. Je bent immers niet de enige die dan van al die bloeiende boomgaarden wil genieten.

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Felrode flits & zwartkopmees

“Hé Frank!” Een felrode flits zoeft me voorbij. Mijn ex-collega Martijn, op zijn sportfiets met de camera in z'n hand. Met Martijn wandelde ik twee weken geleden de geweldige Trage Tocht Doorn (bekijk deze route op Frankwandelt.nl). Samen wandelen we verder, Martijn met zijn fiets aan de hand. Van nabij zien we een grappig zwartkopmeesje, met z'n pikzwarte koppie boven een muisgrijs lijfje.

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Walnoten rapen

Al snel wandelen we over het traject van de bekende NS-wandeling Mariënwaerdt (bekijk deze route op Frankwandelt.nl). Een heerlijk aarden paadje leidt ons langs de brede graslanden bij de Linge, die vol paardenbloemen en speenkruid staan. Intiem landschap. Via de Notenlaan, waar je in oktober struikelt over de walnotenrapers, wandelen we naar De Stapelbakker voor een Icetea op het zalige terras. “Wat is dit léúk!”

ANWB-wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt | Rondwandeling Beesd

Vakantie vieren op Mariënwaerdt

Wil je logeren in het hart van het prachtige landgoed Mariënwaerdt? Dat kan: er zijn twee vakantiehuizen, beide voor 8 personen. Huisjes met een hoge wauw-factor op bijzonder mooie plekken. Ze zijn te boeken via Belvilla, waar ze door gasten gewaardeerd worden met een 9. Of bekijk onderaan dit artikel mijn supertip voor een mooi hotelletje in de buurt.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van GelderlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, bloesemwandelingen, 10-15 km, landgoedwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>