ANWB-wandeling Bennekom: mekka van de biologische wijn ANWB-wandeling Bennekom: mekka van de biologische wijn
Gelderland – ANWB-wandeling – 20km

ANWB-wandeling Bennekom: mekka van de biologische wijn

ANWB-wandeling Bennekom: mekka van de biologische wijn ANWB-wandeling Bennekom: mekka van de biologische wijn
Gelderland – ANWB-wandeling – 20km

ANWB-wandeling Bennekom: mekka van de biologische wijn

De eerste helft van deze ANWB-wandeling is prachtig. Vanaf Kasteel Hoekelum wandel je over statige boslanen, door stille bossen en het idyllische Renkums Beekdal. Na de biologische wijngaard is het helaas gedaan met de idylle: je stampt kilometers over asfalt. In deze contreien zijn mooiere wandelingen te vinden.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Kasteel Hoekelum
  • Renkums Beekdal
  • Stille bossen
  • Rijksmonumenten
  • Te dicht bij snelweg
  • Veel over asfalt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kasteel Hoekelum

De wandelroute start bij Kasteel Hoekelum, gelegen tussen Ede en Bennekom. Hoewel het woord ‘kasteel’ iets meer doet vermoeden dan het aardig landhuis uit 1735 dat je aantreft, toch is het aangenaam wandelen over het landgoed in Engelse landschapsstijl. Je passeert een beekje en volgt slingerende paden en kaarsrechte lanen met oude beuken en wintereiken.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Twaalf rijksmonumenten

Op het landgoed tref je liefst twaalf rijksmonumenten: van een oud koetshuis tot een ijskelder, van een bakhuis tot een boerderij. Een oud landgoed is het, want het werd al in de 13de eeuw genoemd. Ongetwijfeld was het toen lekker rustig gelegen. Nu ligt het pal naast snelweg A12. Die ga je al snel onderdoor, waarna nog veel meer prachtige bossen je opwachten.

Kleine, modderige paadjes

De snelweg-blues houdt je nog een tijdje gezelschap, maar verdwijnt allengs naar de achtergrond. De ANWB-route kiest de kleine paadjes door de bossen, en soms is het zoeken tussen het struikgewas waar je precies moet afslaan. Heeft het flink geregend, dan kan het erg modderig zijn. Hoge waterdichte schoenen zijn dan geen luxe.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Bloemrijke akkers & Celtic fields

Langs de bosrand loop je over een smal paadje, met zicht over weids grasland. De boer is zo aardig geweest de grasranden flink in te zaaien met een rijk bloemenmengsel. Vriendelijk voor de vlinders en bijen, en voor ons wandelaars een vrolijk gezicht. Verderop kijk je uit over stokoude celtic fields. Hierop verbouwden boeren hun granen vóór onze jaartelling. De contouren van die akkers zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Langs de Paradijsbeek

Dan pak je een boomwortelstruikelpaadje langs een watertje met een schitterende naam: de Paradijsbeek. Die wordt gevoed door beken met namen die nog meer tot de verbeelding spreken: de Eerste, Tweede en Derde Quadenoordse sprengen. Ze zouden niet misstaan in een roman van Tolkien.

Betoverend traject

Een betoverend traject is het, al loop je hier geen hobbits tegen het lijf. Het aarden paadje wordt omzoomd door eeuwenoude eiken en beuken en in de diepte stroomt het mini-Paradijsbeekje. Diverse soorten spechten hoor ik bomen bekloppen. Jagende ijsvogels kun je hier ook spotten, en zelfs de ringslang.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Molenbeek

Het paadje biedt fraaie doorkijkjes op het beekdal, met hobbelig grasland waar paden vredig grazen. De wandeling stapt nu over op de Molenbeek, zoals zoveel beekjes in deze contreien een door de mens gegraven sprengenbeek.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Watermolens & papierindustrie

In de 16e en 17e eeuw ontdekten bewoners dat je in de Veluwse heuvels het grondwater kon aanboren en in een gegraven sloot kon leiden. Ze gebruikten het voor drinkwater, maar ook als krachtbron om watermolens, maalderijen en oliepersen aan te drijven, en voor de papierindustrie.

Afrikaanse beelden

Die beek volg je een flink eind. Je passeert een tuin met Afrikaanse beelden en uitspanning ‘Bij Bassie’, komt langs een monumentale boerderij, krijgt een hele reeks aan prachtige vergezichten en wandelt kilometers door stille oude bossen.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Wijngaard Wageningse Berg

Die bossen eindigen bij iets bijzonders: wijngaard Wageningse Berg. Hier vind je volgens de ANWB ‘het mekka van de biologische wijn’. Mekka is een groot woord, maar leuk is het zeker, want het is een wijngaard die vol in bedrijf is. Al hangen de druiven er dit jaar een beetje zielig bij. Speelt de koude zomer van 2021 de druiven parten?

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Mooie wijnen te koop

Toch houden ze het hier aardig vol: de wijngaard ligt hier al ruim twintig jaar. Helemaal zonder pesticiden of kunstmest leveren ze hier jaar in jaar uit mooie biologische wijnen met een EKO-keurmerk. Vrijwilligers zetten zich in om de wijngaard te behouden. De wijnen zijn te koop via de webwinkel en bij wijnwinkels in de omgeving.

Kwekerij & Pluktuin Bloemrijk

Na de wijngaardproeverij wandel je over de Wageningse Eng, waar ze al eeuwen landbouw bedrijven. Tegenwoordig vind je hier een mengelmoesje van volkstuintjes, akkertjes en sportverenigingen. Kwekerij & Pluktuin Bloemrijk zorgt voor een vrolijk gevoel. Hier telen ze zomerbloemen in de open lucht, ook al volledig verantwoord: in de volle grond, zonder gas, bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Je kunt hier zelf je bloemen plukken, of gewoon genieten van de kleurenpracht.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Koek is op, wandeling niet

Dan is de koek van deze wandeling helemaal op. Wat geen probleem zou zijn als Kasteel Hoekelum nu weer in zicht zou zijn. Helaas is dat niet het geval. Want als je eenmaal voet op het asfalt hebt gezet, blijft die voet ook op het asfalt. Het ene weggetje gaat over in het andere, de ene luxe villawijk na de andere laat je zien hoe je óók zou kunnen wonen.

Zes kilometer asfalt

En dat gaat een kilometer of zes zo door, tot je weer de snelweg onderdoor gaat op weg naar het kasteel. Jammer. Gelukkig zijn er in dit gebied veel mooie(re) wandelingen. Je vindt ze in het kadertje hieronder.

ANWB-wandeling Bennekom | Mekka van de biologische wijn

Nol in ‘t Bos

Overigens vergeet de ANWB een top-uitspanning te vermelden waar je pal langskomt: café-restaurant Nol in ‘t Bos. Hier kun je de lekkerste appeltaart in de wijde omtrek krijgen. De Oranjes wisten dit al: de koninklijke familie was hier regelmatig te gast.

 

Mooiste natuurhuisjes van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
anwb wandeling bennekom-10
anwb wandeling bennekom-11
anwb wandeling bennekom-12
anwb wandeling bennekom-13
anwb wandeling bennekom-14
anwb wandeling bennekom-15
anwb wandeling bennekom-16
anwb wandeling bennekom-17
anwb wandeling bennekom-18
anwb wandeling bennekom-19
anwb wandeling bennekom-20
anwb wandeling bennekom-21
anwb wandeling bennekom-22
anwb wandeling bennekom-23
anwb wandeling bennekom-24
anwb wandeling bennekom-25
anwb wandeling bennekom-26
anwb wandeling bennekom-27
anwb wandeling bennekom-28
anwb wandeling bennekom-29
anwb wandeling bennekom-30
anwb wandeling bennekom-31
anwb wandeling bennekom-32
anwb wandeling bennekom-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy