Korte rondwandeling door Nationaal Park Alde Feanen. De vertaling van de Friese naam geeft een beeld van het terrein: oude venen. Je wandelt door laagveenmoeras met plassen, petgaten, trilvenen, rietlanden en moerasbossen. Vogelkijkhutten bieden een doorkijkje op het forse vogelbestand: ruim 100 soorten broeden hier. Het mooiste traject gaat over modderige paden, maar je krijgt ook (rustig) asfalt onder je voeten.
We starten in het dorpje Earnewâld (Eernewoude voor niet-Friezen) dat rijk bedeeld is met parkeerplaatsen: veel (water)recreanten weten dit gebied te vinden. En ook wandelaars, want we hebben de Alde Feanen bepaald niet voor onszelf vandaag. Misschien kun je voor deze tocht beter een andere dag kiezen dan eerste paasdag, zoals wij doen.
Neem je zo’n rustige dag, dan kun je ree of roerdomp spotten, twee diersoorten waar de Roots-wandelgids ons op attendeert. De kans dat je een ree ziet is volgens de gids groot, want er leven 200 exemplaren in de Alde Feanen. Voor de roerdomp moet je veel meer geluk hebben, aldus Roots. Althans, om hem te zien: camouflagepak en paalhouding maken hem vrijwel onzichtbaar tussen het riet. Horen is een stuk makkelijker: het oemp-oemp hoor je van kilometers ver.
Wij horen vooral ontelbaar veel ganzen, wandelend over een smal fietspad tussen Ringfaert en Lange Seatten, twee watertjes die ons een tijdlang begeleiden. Eind maart bloeit er al heel wat langs de waterkanten, we spotten dotterbloem, speenkruid, raapzaad en heel veel moeraszegge. In Alde Feanen komen meer dan 500 soorten hogere planten voor.
We slaan af, de Hooiweg op. Helaas over een asfaltweggetje, maar de weidse uitzichten maken veel goed. We kijken uit over rietvelden en natte graslanden die uitstekende broedgebieden zijn voor weidevogels. Kieviten verraden hun nesten met wilde capriolen en duikvluchten. Grauwe en Canadese ganzen foerageren op het gras.
Onverharde paadjes nemen het stokje over. Ze kronkelen langs de veenplassen en petgaten waar dit gebied bekend om is. Sommige stukken zijn flink modderig, maar over de ergste modder hebben ze houtsnippers gestrooid, dus het blijft goed te doen. Een vogelkijkhut lonkt, met fraai zicht over een grote veenplas.
De Roots-gids vertelt over het speciale Ooievaarsbuitenstation It Eibertshiem (Fries voor: ooievaarswoonplaats) dat ze hier in 1980 hebben opgericht om het aantal broedparen op te krikken. Rond 1965 was de ooievaar bijna uit Nederland verdwenen, maar inmiddels gaat het goed met deze sierlijke vogels: Nederland telde in 2023 liefst 1600 broedparen. Wij kunnen dat bevestigen: zoveel ooievaars hebben we nog nooit bij elkaar gezien.
Verderop klimmen we een uitzichttoren op. Zeker de moeite waard, want je overziet het complete nationale park. De Alde Feanen wordt als een van de mooiste moerasgebieden van Noordwest-Europa beschouwd. Dat het waterrijk is, zie je goed vanaf de toren. Al dat visrijke water heeft ook de otter gelokt. Dankzij zijn zwemvliezen en gestroomlijnde lichaam jaagt hij razendsnel achter vis aan die hij detecteert met zijn gevoelige snorharen.
Het open gebied is gelardeerd met bossen, zo zagen we net vanaf de uitkijktoren. Inmiddels gaan onze stappen over een slingerend pad door een van die moerasbossen. Zwarte els, zachte berk en schietwilg staan met hun voeten in het water, maar dat zijn deze boomsoorten gewend.
De laatste kilometer gaat langs een wat drukkere weg, waar je ook nog het Skûtsjemuseum kunt bezoeken. En als je bij het beginpunt van het rondje bent aanbeland, serveert de Roots-gids nog een heen-en-weertje van zo’n vier kilometer naar een vogelkijkhut bij de Jan Durkspolder. Voor vogelaars een absolute aanrader, want hier zijn zeldzame soorten waargenomen, zoals steltkluut, grote grijze snip, grauwe franjepoot en witvleugelstern. Maar het paasdiner lonkt en bovendien is ons vannacht een uur afgepakt, dus dat vogelkijktochtje houden we tegoed.
Meer info over deze vogelkijkhut >>
Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 31 maart 2024 (eerste paasdag). In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. Mijn gps-track beslaat het rondje van ongeveer 9 kilometer. Wil je de langere route lopen, inclusief heen-en-weertje naar de Jan Durkspolder, pak dan de gps-track van Routeyou.
Deze wandelgids met 21 rondwandelingen nodigt uit om alle parken te bezoeken, van het ruige waddeneiland Schiermonnikoog tot het bosrijke De Meinweg in Limburg. De mooie gids heeft ruim aandacht voor alle natuurschoon én de iconische dieren en planten die je onderweg tegenkomt.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.