Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp
Friesland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp
Friesland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Eindeloze stranden, schitterende duinen, een pittoresk dorpje en louterende rust. Wat wil je nog meer? Lekker wandelen natuurlijk. Vijf prachtige Groene Wissels lopen over dit kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. Voor de mooiste (die van 20 kilometer) moet je wel het vogelbroedseizoen mijden, want die gaat dwars door gebied waar dan onze gevleugelde vrienden heer en meester zijn.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Breed strand
  • Uitgestrekt duingebied
  • Pittoresk dorpje
  • Lekker strandpaviljoen onderweg
  • Wadden & kwelders
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kraamkamer voor vogels

Te laat zag ik op de beschrijving van de Groene Wissel van 20 km (een van de favorieten van routier Bart van der Schagt) staan dat hij niet te lopen is tussen 15 april en 15 juli. Om een geweldige reden: het oostelijk kweldergebied is dan een kraamkamer van jewelste voor de vogels en het uitgestrekte gebied is dan voor hen. Leuk toch? Ik liep een alternatief (23 km) dat langs dit kweldergebied voert.

Schiermonnikoog: charmant dorpje

Heerlijk om door het charmante dorpje Schiermonnikoog te flaneren, op het terras van hotel-restaurant Bernsdorff neer te ploffen en al koffie leutend het mengelmoesje van eilandgasten en bewoners te aanschouwen. Ik voelde me gelijk op-en-top op vakantie, ook al was ik hier krap twee daagjes.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Oosterburen

Het dorp Schiermonnikoog bestond in de 17e eeuw uit meerdere gehuchten, met als grootste Westerburen. Doordat de zee langzaam de westkant van het eiland verzwolg, zagen de eilanders zich gedwongen naar het oosten te verkassen. En zo ontstond het huidige dorp, ook wel Oosterburen genoemd.

Familiebezit

Het eiland was lange tijd privé-bezit, en dat heeft z’n stempel gedrukt op het dorp. Zo gaf de familie Stachouwer, eigenaar in de 17e, 18e en deels 19e eeuw, het dorp zijn karakteristieke inrichting. De streken (straten) werden van west naar oost gebouwd, om de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Eilander huizen & walviskaken

In het dorp staan nog vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721. Ter herinnering aan de walvisvaart staan midden in het dorp bij de Willemshof twee gigantische kaken van een blauwe vinvis. Meegenomen door Klaas Visser (what’s in a name), eilander en kapitein van de Willem Barendsz. Leuk om even je camera op te mikken.

Strand & zee

Tijdens een aantal Groene Wissels maak je een lange wandeling over de stranden van Schier. En die zijn bijzonder. Is het strand van bijvoorbeeld Bergen aan Zee al behoorlijk uitgestrekt, dat valt in het niet bij dat van Schier, dat tot de breedste stranden van Europa behoort. Dat geeft tijdens het wandelen het gevoel van eindeloze ruimte.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Groene stranden

De zee nodigt uit tot een lekkere duik, maar die sla ik even over: het water is nog veel te koud in het voorjaar. Dus ik hou het maar bij wandelen. En dan zie je dat het strand van Schiermonnikoog nog iets opvallends heeft: het is aardig groen. De afgelopen jaren zijn er talloze kleine duintjes op het strand ontstaan die zijn begroeid met veel verschillende planten. Biestarwegras, helmgras, melkkruid, zelfs duindoorns zag ik.

Zeeraketten & kattenstaarten

Op zanderige plekken zijn zeemelkdistel en zeeraket niet zeldzaam. Zeeraket bloeit in de zomer met witte tot paarse bloemen die bij mooi weer naar violieren geuren. Op meer slikkige plekken valt de roodpaarse kattenstaart op. Inmiddels zijn op het strand zelfs al de eerste orchideeën gesignaleerd.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Strandpaviljoen De Merlijn

Op twee Wissels kom je langs strandpaviljoen De Marlijn. Lekkere plek om even wat te drinken en bij te komen. De bediening bestaat uit relaxte vogels. Hier en daar staan boeddha-beelden en de eigenaar-met-staartje-en-tattoo loopt rond met een dienblad en een big smile. Je kunt een koffietje drinken, maar ook uitgebreid exotisch eten en dan met een rond buikje de sjon in de sjee sjien sjakken. Maar dat doe ik niet, want ik moet dóór. Reláx man...

Duinen, wad & kwelder

Zoals we van de Groene Wissels gewend zijn, kiezen ze de kleine, rustige paadjes. In de duinen wemelt het ervan. Ik liep daar een paar uur zonder één enkele andere wandelaar tegen te komen.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Grazende konijnen

Die duinen schijnen steeds verder begroeid te raken door een gekke oorzaak: het aantal grazende konijnen neemt af. De zangvogels zijn er blij mee: struiken als meidoorn, duindoorn, vlier en braam bieden hen voedsel en beschutting. De bruine kiekendief cirkelt graag boven de rietmoerassen in de duinen, loerend op smakelijke muisjes.

Wadden

Verschillende Groene Wissel laten je uitgebreid kennismaken met het wad, de slik- en zandplaten ten zuiden van het eiland. Die Waddenzee is rijk aan voedsel voor garnalen, krabben en allerlei vissoorten. Ook zeehonden komen veel voor op het wad. Vooral bij laag water liggen ze lekker te bakken op de zandbanken. En de vele vogels eten met smaak van de overvloed aan wadpieren, schelpdieren, garnalen, krabben en vis.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Leuk hotelletje op Schier

Aanrader voor een verblijf van een paar dagen is het charmante hotel De4dames (bekijk op Booking.com). Misschien wel het sympathiekste hotel van Schier. Wil je meer luxe? Boek dan een verblijf in Hotel Graaf Bernstorff midden in het dorp (bekijk op Booking.com).

Weldadige rust

De historische villa ligt verscholen aan het eind van een romantisch klinkerpaadje. Als je dat paadje oploopt, overvalt je direct een weldadige rust. Het huis ziet er schitterend uit, met een grote tuin waar je lekker in de schaduw een boek kunt lezen. Of je kunt er zonnen op het terras in een luie ligstoel en net doen alsof het leven een lolletje is. Het hotel ligt aan de rand van het dorp, in 5 minuten loop je naar het centrum.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Eén van de oudste huizen

Rijsbergen is een van de oudste huizen op het eiland. Het is nauw verweven met de historie van Schiermonnikoog. De familie Stachouwer, die het eiland eeuwenlang bezat, bouwde Rijsbergen rond 1757 als hun nieuwe huis. Ze woonden er tot ze Schier in 1858 verkochten aan de Haagse jurist John Erick Banck. Deze heeft het eiland tot 1892 in bezit gehad. Tot 1945 waren Schier en Rijsbergen vervolgens eigendom van drie generaties van de Duitse adellijke familie Von Bernstorff.

School, jeugdherberg & hotel

Na de oorlog werd het eiland in beslag genomen door de bevrijders. Rijsbergen is daarna gebruikt als school en jeugdherberg. In die periode is het pand flink verwaarloosd. Sinds 1992 bestieren de huidige herbergiers Rijsbergen. Zij hebben de villa gemoderniseerd en er een eigentijds klein hotel van gemaakt met een geheel eigen sfeer.

 

Provinciewandelgids Waddeneilanden

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Waddeneilanden van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen op de Wadden, inclusief het Duitse Waddeneiland Borkum. Verschillende afstanden, puur natuur, voor elk wat wils!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groene wissel wandeling schiermonnikoog-10
groene wissel wandeling schiermonnikoog-11
groene wissel wandeling schiermonnikoog-12
groene wissel wandeling schiermonnikoog-13
groene wissel wandeling schiermonnikoog-14
groene wissel wandeling schiermonnikoog-15
groene wissel wandeling schiermonnikoog-16
groene wissel wandeling schiermonnikoog-17
groene wissel wandeling schiermonnikoog-18
groene wissel wandeling schiermonnikoog-19
groene wissel wandeling schiermonnikoog-20
groene wissel wandeling schiermonnikoog-21
groene wissel wandeling schiermonnikoog-22
groene wissel wandeling schiermonnikoog-23
groene wissel wandeling schiermonnikoog-24
groene wissel wandeling schiermonnikoog-25
groene wissel wandeling schiermonnikoog-26
groene wissel wandeling schiermonnikoog-27
groene wissel wandeling schiermonnikoog-28
groene wissel wandeling schiermonnikoog-29
groene wissel wandeling schiermonnikoog-30
groene wissel wandeling schiermonnikoog-31
groene wissel wandeling schiermonnikoog-32
groene wissel wandeling schiermonnikoog-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy