natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingSchiermonnikoog (veerdam)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Eindeloze stranden, schitterende duinen, een pittoresk dorpje en louterende rust. Wat wil je nog meer? Lekker wandelen natuurlijk. Vijf prachtige Groene Wissels lopen over dit kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. Voor de mooiste (die van 20 kilometer) moet je wel het vogelbroedseizoen mijden, want die gaat dwars door gebied waar dan onze gevleugelde vrienden heer en meester zijn.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland op Interhome.nl

Kraamkamer voor vogels

Te laat zag ik op de beschrijving van de Groene Wissel van 20 km (een van de favorieten van routier Bart van der Schagt) staan dat hij niet te lopen is tussen 15 april en 15 juli. Om een geweldige reden: het oostelijk kweldergebied is dan een kraamkamer van jewelste voor de vogels en het uitgestrekte gebied is dan voor hen. Leuk toch? Ik liep een alternatief (23 km) dat langs dit kweldergebied voert.

Schiermonnikoog: charmant dorpje

Heerlijk om door het charmante dorpje Schiermonnikoog te flaneren, op het terras van hotel-restaurant Bernsdorff neer te ploffen en al koffie leutend het mengelmoesje van eilandgasten en bewoners te aanschouwen. Ik voelde me gelijk op-en-top op vakantie, ook al was ik hier krap twee daagjes.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Oosterburen

Het dorp Schiermonnikoog bestond in de 17e eeuw uit meerdere gehuchten, met als grootste Westerburen. Doordat de zee langzaam de westkant van het eiland verzwolg, zagen de eilanders zich gedwongen naar het oosten te verkassen. En zo ontstond het huidige dorp, ook wel Oosterburen genoemd.

Familiebezit

Het eiland was lange tijd privé-bezit, en dat heeft z’n stempel gedrukt op het dorp. Zo gaf de familie Stachouwer, eigenaar in de 17e, 18e en deels 19e eeuw, het dorp zijn karakteristieke inrichting. De streken (straten) werden van west naar oost gebouwd, om de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Eilander huizen & walviskaken

In het dorp staan nog vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721. Ter herinnering aan de walvisvaart staan midden in het dorp bij de Willemshof twee gigantische kaken van een blauwe vinvis. Meegenomen door Klaas Visser (what’s in a name), eilander en kapitein van de Willem Barendsz. Leuk om even je camera op te mikken.

Strand & zee

Tijdens een aantal Groene Wissels maak je een lange wandeling over de stranden van Schier. En die zijn bijzonder. Is het strand van bijvoorbeeld Bergen aan Zee al behoorlijk uitgestrekt, dat valt in het niet bij dat van Schier, dat tot de breedste stranden van Europa behoort. Dat geeft tijdens het wandelen het gevoel van eindeloze ruimte.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Groene stranden

De zee nodigt uit tot een lekkere duik, maar die sla ik even over: het water is nog veel te koud in het voorjaar. Dus ik hou het maar bij wandelen. En dan zie je dat het strand van Schiermonnikoog nog iets opvallends heeft: het is aardig groen. De afgelopen jaren zijn er talloze kleine duintjes op het strand ontstaan die zijn begroeid met veel verschillende planten. Biestarwegras, helmgras, melkkruid, zelfs duindoorns zag ik.

Zeeraketten & kattenstaarten

Op zanderige plekken zijn zeemelkdistel en zeeraket niet zeldzaam. Zeeraket bloeit in de zomer met witte tot paarse bloemen die bij mooi weer naar violieren geuren. Op meer slikkige plekken valt de roodpaarse kattenstaart op. Inmiddels zijn op het strand zelfs al de eerste orchideeën gesignaleerd.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Strandpaviljoen De Merlijn

Op twee Wissels kom je langs strandpaviljoen De Marlijn. Lekkere plek om even wat te drinken en bij te komen. De bediening bestaat uit relaxte vogels. Hier en daar staan boeddha-beelden en de eigenaar-met-staartje-en-tattoo loopt rond met een dienblad en een big smile. Je kunt een koffietje drinken, maar ook uitgebreid exotisch eten en dan met een rond buikje de sjon in de sjee sjien sjakken. Maar dat doe ik niet, want ik moet dóór. Reláx man...

Duinen, wad & kwelder

Zoals we van de Groene Wissels gewend zijn, kiezen ze de kleine, rustige paadjes. In de duinen wemelt het ervan. Ik liep daar een paar uur zonder één enkele andere wandelaar tegen te komen.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Grazende konijnen

Die duinen schijnen steeds verder begroeid te raken door een gekke oorzaak: het aantal grazende konijnen neemt af. De zangvogels zijn er blij mee: struiken als meidoorn, duindoorn, vlier en braam bieden hen voedsel en beschutting. De bruine kiekendief cirkelt graag boven de rietmoerassen in de duinen, loerend op smakelijke muisjes.

Wadden

Verschillende Groene Wissel laten je uitgebreid kennismaken met het wad, de slik- en zandplaten ten zuiden van het eiland. Die Waddenzee is rijk aan voedsel voor garnalen, krabben en allerlei vissoorten. Ook zeehonden komen veel voor op het wad. Vooral bij laag water liggen ze lekker te bakken op de zandbanken. En de vele vogels eten met smaak van de overvloed aan wadpieren, schelpdieren, garnalen, krabben en vis.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Herberg Rijsenberg

Aanrader voor een verblijf van een paar dagen is absoluut Herberg Rijsenberg (bekijk op Trivago.nl). Ik denk zo ongeveer het leukste, rustigste, mooiste hotel van Schier. Het heeft meer de sfeer van een huis dan van een hotel. Geen overdadige luxe, wel goed verzorgd en een interieur met oog voor detail.

Weldadige rust

De historische villa ligt verscholen aan het eind van een romantisch klinkerpaadje. Als je dat paadje oploopt, overvalt je direct een weldadige rust. Het huis ziet er schitterend uit, met een grote tuin waar je lekker in de schaduw een boek kunt lezen. Of je kunt er zonnen op het terras in een luie ligstoel en net doen alsof het leven een lolletje is. Het hotel ligt aan de rand van het dorp, in 5 minuten loop je naar het centrum.

Groene Wissel Schiermonnikoog (nr. 431) | Kwelder, strand, bos & dorp

Eén van de oudste huizen

Rijsbergen is een van de oudste huizen op het eiland. Het is nauw verweven met de historie van Schiermonnikoog. De familie Stachouwer, die het eiland eeuwenlang bezat, bouwde Rijsbergen rond 1757 als hun nieuwe huis. Ze woonden er tot ze Schier in 1858 verkochten aan de Haagse jurist John Erick Banck. Deze heeft het eiland tot 1892 in bezit gehad. Tot 1945 waren Schier en Rijsbergen vervolgens eigendom van drie generaties van de Duitse adellijke familie Von Bernstorff.

School, jeugdherberg & hotel

Na de oorlog werd het eiland in beslag genomen door de bevrijders. Rijsbergen is daarna gebruikt als school en jeugdherberg. In die periode is het pand flink verwaarloosd. Sinds 1992 bestieren de huidige herbergiers Rijsbergen. Zij hebben de villa gemoderniseerd en er een eigentijds klein hotel van gemaakt met een geheel eigen sfeer.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: Wadden, rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>