De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

Groene Wissel Friese Wouden | Mandeveld & Bakkeveensterduinen

Groene Wissel-wandeling vanuit Bakkeveen door het Mandeveld Wandelen in Friesland, op de een of andere manier kwam het er weinig van. Friesland was in mijn ogen een provincie om te zeilen of te schaatsen. Voor wandelingen is het te saai, te rechttoe rechtaan, kortom: ongeschikt. Twee Groene Wissels overtuigden me van het tegendeel: de wandelingen vanuit Bakkeveen. De eerste voert door natuurgebied Het Mandeveld en de Bakkeveensterduinen.

Andere Wissel vanuit Bakkeveen

De andere Groene Wissel die ik liep vanuit Bakkeveen is gevarieerder en mooier. Dus als je er één moet kiezen, zou ik die doen. Ik liep beide Wissels op 1 dag: op de teller stond 28 kilometer.

Vlooienmarkt in Bakkeveen

Op weg naar het startpunt bij café Brink belandde ik met de auto in een immense verkeersstroom die op weg was naar de vlooienmarkt. Ik werd het geïmproviseerde parkeerterrein opgezogen: een enorm weiland waar honderden auto’s stonden en rondreden op zoek naar een plekje. Zie daar maar weer eens af te komen. Afijn, een uur laten kon ik eindelijk op pad. De vlooienmeute liet ik achter me en al snel wandelde ik in ongekende rust door mooi bos.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel-wandeling vanuit Bakkeveen door het Mandeveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBakkeveen

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Bakkeveen, stel je er niet te veel van voor. Doorsnee huizen langs de kaarsrechte Drachtster Compagnonvaart. Café De Brink heeft ongetwijfeld ooit aan een brink gelegen, nu is het een onoverzichtelijk verkeersknooppunt dat aast op blikschade. Nee, van het dorp moet deze wandeling het niet hebben, van de omringende natuur des te meer.

It Mandefjilt: zand & heide

Enorme troef van Bakkeveen is natuurlijk de ligging, middenin de prachtige en uitgestrekte Friese Wouden. Die Friese Wouden, dat zijn niet alleen maar bossen. Het natuurgebied is zeer gevarieerd. Deze route gaat vooral door en langs de uitgestrekte heidevelden en de oogverblindende zandvlaktes van It Mandefjilt (het Mandeveld), dat onderdeel is van de Friese Wouden.

IJstijden & pingoruïnes

Zoals zoveel van dit soort prachtige natuurgebieden is ook It Mandefjilt gevormd in ijstijden. Twee ijstijden geleden dropten gletsjers hier een flink pakket leem en keien. De laatste ijstijd, 35.000 jaar geleden, blies er een dikke laag zand overheen en stuwde de grond omhoog tot heuvels. Toen het ijs smolt, storten die heuveltjes in, en ontstonden poelen of dobben, die ook wel pingoruïnes worden genoemd. De wandeling voert langs een paar mooie, spiegelgladde meertjes.

Jagers & boeren

Het gebied werd al vroeg bewoond, in de prehistorie. Zo’n 15.000 jaar geleden waren dat vooral jagers, 5.000 jaar later ploegden de eerste boeren hier hun akkers.

 

Holle wegen

Let als je over de heidevelden loopt vooral ook op de holle wegen: het zijn overblijfselen uit vroeger eeuwen, toen hier met vracht beladen karren diepe sporen trokken in het zand. De wind maakte de wegen nog holler, het zijn bijna ravijnen geworden. Tot halverwege de 19de eeuw bleven deze wegen in gebruik.

Heide bloeit vanaf half augustus

Jammer dat de heide niet in bloei stond. Maak deze wandeling als het even kan na half augustus, dan kleurt de heide hier paars. Struikheide, dopheide en kraaiheide zorgen voor oogstrelende kleuren. De combinatie met bos en dobben maakt dit gebied ook tot een eldorado voor planten en dieren. De hermelijn is hier gesignaleerd, evenals de adder. Ik zag een ree schichtig wegschieten in het bos. En de eerste verse libellen zweefden begin mei alweer boven het water.

Schaapskudde

Op de terugtocht werd ik tot mijn vreugde flink opgehouden door een schaapskudde die het holle pad overstak. Dat ging met veel bombarie en geblaat van schapen-pappa’s en -mamma’s tegen hun kroost. Heerlijk gezicht, al die hollende bolletjes wol. En is het je al eens opgevallen hoe menselijk schapen blaten? Je kunt ze bijna verstaan: “Schiet nou op Jantje! Sta niet naar die kerel te staren, straks stopt hij je in een stoofpotje.” Zou ik nóóit doen natuurlijk.


Hotel Bitter en Zoet in VeenhuizenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen.

Hotel Bitter en Zoet is gevestigd in een oud ziekenhuis in het prachtige Veenhuizen. Rust, ruimte, heerlijk eten en het warme welkom staan garant voor een plezierig verblijf. Krijgt van 404 gasten op Trivago.nl een 8,8: “Leuke accommodatie, authentiek gerestaureerd. Zeer goede keuken! Kan wat mij concurreren met een sterrenrestaurant.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!