Groene Wissel Drents-Friese Wold | Rondwandeling vanuit Appelscha

Groene Wissel Drents-Friese Wold vanuit AppelschaFriesland associeer ik met winderige meren en verkleumde elfstedenrijders, niet met uitgestrekte bossen. Maar waar de provincie tegen Drenthe aanschurkt, ligt het schitterende Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Behalve uitgestrekt en gevarieerd bos trakteert deze wandeling op heide, stuifzand en graslanden. Kuierje giet altyd oan.

 

Update: belangrijk!

Routemaker Bart van der Schagt schrijft op 8 november 2015 op Wandelzoekpagina.nl:

"Definitief afgesloten

Door het upgraden van een drukke provinciale weg (de N381) zijn/worden alle die weg kruisende bos- en fietspaden op termijn afgesloten voor wandelaars en fietsers. Omdat de alternatieve voet/fietstunnels te ver uit deze wandelroute (komen te) liggen ben ik helaas genoodzaakt deze Groene Wissel definitief af te sluiten. Vanuit Appelscha is natuurgebied Aekingerzand dus niet meer met OV bereikbaar. De topografische kaart en gps-track blijven op Wandelzoekpagina beschikbaar maar zullen niet meer worden onderhouden. Hou je van een beetje avontuurlijk puzzelwerk dan kun je deze wandelroute op basis van de topografische kaart en/of de gps-track nog prima lopen, want die N381 blijft wel (voorzichtig!) oversteekbaar. Reis je met de auto, dan is de Trage Tocht Aekingerzand van mijn collega wandelroutemaker Rob Wolfs een uitstekend alternatief om door het Aekingerzand te kunnen banjeren."

Hollandse luchten

Het weer zit niet mee, buiige regen en felle zon wisselen stuivertje. M’n paraplu hou ik in de aanslag, evenals m’n camera, want wát een Hollandse, pardon Fríese luchten geeft dit soort weer. Skitterond! (of is dat geen Fries?)

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel Drents-Friese Wold vanuit Appelscha

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingAppelscha

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Jammer dat de heide niet meer bloeit, anders was het met deze dreigende luchten helemaal een fascinerend schouwspel geweest. Maar ook uitgebloeid mag het Aeckingerzand er wezen. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af, waardoor er nogal wat dieren- en plantensoorten zijn.

Ziek schaap

Het houdt net op met zacht regenen. Een rukwind blaast striemende regen in m’n gezicht. Middenop het pad stopt een Landrover. Het raampje schuift open en een blozend hoofd buigt naar buiten. “Meneer, heeft u misschien een ziek schaap gezien?” Schaapsherder zijn gaat soms niet over rozen. Hoewel hij lekker droog zit en ik hier buiten moet wandelen. “Had je maar een vak moeten leren”, zou m’n oma zeggen.

Adembenemend licht

Even verderop krijg ik de kudde in het vizier, de schaapjes stoïcijns grazend, gezellig gewikkeld in warme wolletjes. Ik tijger door regen de uitzichttoren op. De wind zet alles op alles om me er weer af te blazen. Maar wát een uitzicht over het Aeckingerzand en het ven de Greenspoele! In de verte zie ik Appelscha, met een lange rosse baard van herfstbos. De zon wurmt zich lachend tussen donderwolken en zet het Friese land in adembenemend licht. Ahhhhh!


B&B Selatuinen in AppelschaMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: B&B Selatuinen in Appelscha.

B&B Selatuinen is schitterend gelegen in Appelscha, vlakbij Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zomers zijn er op zondagmiddagen concerten in een klein amfitheater in het bos. Krijgt van 35 gasten op Trivago.nl een 9,1: “Oase van rust. De plek is fantastisch, het ontbijt daar kunnen we alleen maar in overtreffende trap over praten: meer dan heerlijk. En de gastheer en gastvrouw zijn super-gastvrij.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!