De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold

Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingAppelscha (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Friesland associeer ik met winderige meren en verkleumde elfstedenrijders, niet met uitgestrekte bossen. Maar waar de provincie tegen Drenthe aanschurkt, ligt het schitterende Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Behalve uitgestrekt en gevarieerd bos trakteert deze wandeling op heide, stuifzand en graslanden. Kuierje giet altyd oan.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

Hollandse luchten

Het weer zit niet mee, buiige regen en felle zon wisselen stuivertje. M’n paraplu hou ik in de aanslag, evenals m’n camera, want wát een Hollandse, pardon Fríese luchten geeft dit soort weer. Skitterond! (of is dat geen Fries?)

Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold

Aeckingerzand

Jammer dat de heide niet meer bloeit, anders was het met deze dreigende luchten helemaal een fascinerend schouwspel geweest. Maar ook uitgebloeid mag het Aeckingerzand er wezen. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af, waardoor er nogal wat dieren- en plantensoorten zijn.

Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold

Ziek schaap

Het houdt net op met zacht regenen. Een rukwind blaast striemende regen in m’n gezicht. Middenop het pad stopt een Landrover. Het raampje schuift open en een blozend hoofd buigt naar buiten. “Meneer, heeft u misschien een ziek schaap gezien?” Schaapsherder zijn gaat soms niet over rozen. Hoewel hij lekker droog zit en ik hier buiten moet wandelen. “Had je maar een vak moeten leren”, zou m’n oma zeggen.

Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold Groene Wissel Appelscha (nr. 377) | Drents-Friese Wold

Adembenemend licht

Even verderop krijg ik de kudde in het vizier, de schaapjes stoïcijns grazend, gezellig gewikkeld in warme wolletjes. Ik tijger door regen de uitzichttoren op. De wind zet alles op alles om me er weer af te blazen. Maar wát een uitzicht over het Aeckingerzand en het ven de Greenspoele! In de verte zie ik Appelscha, met een lange rosse baard van herfstbos. De zon wurmt zich lachend tussen donderwolken en zet het Friese land in adembenemend licht. Ahhhhh!

Provinciewandelgids Friesland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Friesland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de verrassende wandelprovincie Friesland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>