Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4 Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4
Friesland – Groene Wissel – 12km

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4 Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4
Friesland – Groene Wissel – 12km

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Fryslân Boppe! Op één dag liep ik twee Groene Wissels vanuit het dorpje Bakkeveen, in het hart van de Friese Wouden. Deze tocht voert over het schitterende landgoed De Slotplaats en over de Duurswouderheide. Uitgestrekte bossen, spannende verscholen paadjes, weidse heide en een gebied met pingoruïnes uit de ijstijd. Zwaar aangeraden voor wie denkt dat Friesland alleen uit meren bestaat.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Fraai landgoed en landhuis
  • Zeldzame zonnewijzer uit 1750
  • Heidevelden en spannende paadjes
  • Pingoruïnes uit de ijstijd
  • Theehuis De Slotplaats
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Dorpscafé & Theehuis

‘s Ochtends had ik al een Groene Wissel verorberd, dus nu vond ik het tijd voor koffie met appeltaart bij dorpscafé De Brink. Niets ten nadele van deze uitspanning (al was de appeltaart niet om over naar huis te schrijven), maar je doet er veel beter aan even verderop naar theehuis De Slotplaats te lopen, tevens bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Schitterend landhuis, met een pracht van een terras en binnen een knisperende open haard.

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Zonnewijzer uit 1750

Theehuis De Slotplaats is in 1818 gebouwd als boerderij. Let even op de ingewikkelde zonnewijzer die ervoor staat. Die stamt uit 1750 en hij is zeldzaam: er zijn maar 6 exemplaren in Nederland. Vanaf het theehuis liep vroeger een ‘zichtas’ naar de Martinitoren in Groningen.

Scones & clotted cream

M’n traktatie had ik al gehad bij dorpscafé De Brink, maar ik liet m’n oog even vallen op de kaart van De Slotplaats: koffie met muffins, scones met marmelade en clotted cream. Een spijtig boertje, afkomstig van de matige appeltaart van café De Brink, ontsnapte me.

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Verscholen bospaadjes & spiegelende vennen

In de loop der eeuwen zal er niet veel veranderd zijn in de rustieke bossen van Landgoed De Slotplaats. De Groene Wissel voert je over statige beuken- en eikenlanen en leuke verscholen bospaadjes waar je geen kip tegenkomt. Via houten bruggetjes ga je wat spiegelgladde vennen over die de toch al prachtige wolkenluchten verdubbelen.

Razende mountainbiker

De wandeling gaat verder over een heerlijk slingerend fietspad, op de grens van bos en uitgestrekt weideland, waar paarden zich tegoed doen aan de bloemen die hun naam dragen. Pas wel op, ik werd bijna omver gekegeld door een razende mountainbiker die vooral oog had voor z’n snelheidsmeter.

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Freulevijver van Lycklama à Nijeholt

Verderop ga je het statige Oude Bosch in, dat rond 1880 is aangeplant door de toenmalige eigenaar: de familie Lycklama à Nijeholt. Hier bereik je iets heel bijzonders: de Freulevijver, met een groen prieeltje waar je een groot risico loopt in een romantische stemming te belanden. Mooie plek om je boterhammetje te eten.

Theekoepel & botenhuis

Die Freulevijver heeft een aardige geschiedenis. Hij is ontstaan na een dijkdoorbraak van het nabijgelegen Koningsdiep. Jonkvrouw E.E.R. Lycklama à Nijeholt liet dit ‘wiel’ rond 1890 vergroten. Langs de oever werden een theekoepel en een botenhuis gebouwd, zodat je er kon picknicken en varen. Sindsdien is de vijver bij de plaatselijke bevolking bekend als Freulevijver. Het prieeltje staat op de plaats van de vroegere theekoepel. In en rond de vijver wemelt het van de libellen, en de vijver is een ware kraamkamer voor kikkers.

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Duurswouderheide

Na al die intieme bossen en je tête-a- tête met de romantische freule opent het landschap zich abrupt. Opeens loop je over de immense Duurswouderheide, die begraasd wordt door een kudde heideschapen. Verderop kun je een heuvel met uitzichtspunt opklimmen en dat kan ik je aanbevelen. Vanaf dat punt heb je mooi uitzicht op de heide en een hele verzameling vennetjes.

Pingoruïnes & ringslangen

Die vennetjes heten officieel pingoruïnes. Ze zijn ontstaan in de laatste ijstijd. De grond was toen permanent bevroren. Het ijs stuwde de grond op. Toen het water smolt stortte de boel in, en er ontstonden vrijwel ronde meertjes. Mooi gezicht, en ze geven het landschap diepte en kleur. Het gebied rond de meertjes is ontoegankelijk. Het is er enorm zompig. Voor adders, ringslangen, heikikkers en levendbarende hagedissen is dit de hemel op aarde.

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Kerkje van Duurswoude

Verderop kom je nog langs het historische kerkje van Duurswoude dat in 1250 is gebouwd in Romaanse stijl. Het gebouw laat nu een ratjetoe aan stijlen zien, omdat er in de loop der eeuwen nogal wat aan vertimmerd is. In de 15de eeuw werd het deels herbouwd, de steunberen en de geveltoren stammen uit de 18de eeuw. De Duitse bezetters gingen ervandoor met de klok, die in 1952 werd vervangen door een exemplaar uit Epe. Ook nu weer stond het kerkje in de steigers. Kijk even naar het snoeperige predikanthuisje uit 1759 en de windwijzer, die de vorm van een paard heeft. Zie je niet vaak.

Sterrenschans

Dan duik je op het laatste stuk van deze zeer gevarieerde wandeling het bos weer in. Hier komt je langs een ‘sterrenschans’ bij een mooi bosmeertje. Zo’n sterrenschans – een aarden wal in de vorm van een ster – werd meestal aangelegd ter verdediging tegen vijandelijke troepen. Dit exemplaar, uit de 17-de eeuw, is waarschijnlijk alleen voor de sier aangelegd.

Groene Wissel Bakkeveen (nr. 523) | Friese Wouden, route 4

Kwakzalvers & struikrovers

De prachtige beukenlaan erachter is ook bijzonder: eeuwenlang was die laan onderdeel van de belangrijke handelsweg Groningen – Stavoren. Boeren, handelslieden, kwakzalvers én struikrovers gebruikten de dijk. De sprookjesachtige beuken moeten heel wat gezien hebben. Voor de zekerheid versnelde ik m’n pas.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in mei 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Friesland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Friesland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de verrassende wandelprovincie Friesland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel bakkeveen04-10
groene wissel bakkeveen04-11
groene wissel bakkeveen04-12
groene wissel bakkeveen04-13
groene wissel bakkeveen04-14
groene wissel bakkeveen04-15
groene wissel bakkeveen04-16
groene wissel bakkeveen04-17
groene wissel bakkeveen04-18
groene wissel bakkeveen04-19
groene wissel bakkeveen04-20
groene wissel bakkeveen04-21
groene wissel bakkeveen04-22
groene wissel bakkeveen04-23
groene wissel bakkeveen04-24
groene wissel bakkeveen04-25
groene wissel bakkeveen04-26
groene wissel bakkeveen04-27
groene wissel bakkeveen04-28
groene wissel bakkeveen04-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy