Texel op wieltjes | Mooiste skatetocht van Nederland

Skatetocht over waddeneiland Texel

Eens per jaar maak ik de prachtige lange skatetocht over Texel uit mijn onvolprezen skate-bijbel ‘Kroonroutes in-line’. Volgens samensteller en skater van het eerste uur Volkert Vos is dit de mooiste skateroute van Nederland. En ik geef ‘m gelijk. Waar anders vind je die weidse ruimte, die rust, die strakke asfaltpaden en die enorme afwisseling van bos, polder, duinen en zee? Antwoord: nergens, alleen op Texel.

Zonovergoten dag

Veel zit mee vandaag: het is een zonovergoten dag, graadje of 22, tophumeur. Alleen de wind, die zit fiks tegen. Als het in Nederland waait, dan wááááááit het op Texel. Vanaf startpunt ’t Horntje heb ik een straffe wind tegen tot ongeveer halverwege de route. Maar vandaag ben ik een positivo, want ik weet nu al: de tweede helft laat ik me terugblazen richting boot.

Wat is er zo leuk aan deze skatetocht?

De tocht

Skaten op Waddeneiland TexelJe start direct vanaf de boot in ’t Horntje. Van daaruit skate je een flink stuk langs de Pontweg – de hoofdweg van het eiland. Even doorploegen over wisselvallig asfalt, maar dan heb je wel direct het minste deel achter de kiezen. Vaak heb je op dat stuk bij goed weer (=oostenwind) ook en flinke portie tegenwind.

Gepolijste paden

Via Oudeschild rol je richting het dorpje De Waal dwars door de polder, een prachtstuk, met gepolijste betonpaden. Daarna is het nog even afzien door De Koog, waar je moet slalommen om geen dagjesmensen tussen je wieltjes te vermalen.

Het Geheim van Texel

Een paar kilometer verder begint mijn favoriete deel: over droomasfalt zoef je door rustige bossen en duinen aan de Noordzee-kant van het eiland. Dat bosgedeelte luistert naar de mysterieuze naam ‘Het Geheim’, wat zeker bijdraagt aan het skate-genot.

Kerktorentje van Den Hoorn

Toetje vormt een mooi stuk door open duingebied en langs het pittoreske Den Hoorn (werp even een blik op het ranke kerktorentje!) terug naar de boot.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!