Schaatstocht door Waterland

Schaatsen in WaterlandEn toen werd het toch nog winter en konden mijn buurman Gerrit en ik opeens schaatsen! Deze prachtige zaterdagmiddag hebben we het ijs soms bijna voor onszelf in Waterland. Waarom is het zo rustig? Is het de (horror)sneeuw van gister? Zijn het de berichten over de vele mensen die door het ijs zijn gezakt? Vandaag is het ideaal schaatsweer: volop zon, weinig wind, paar graden vorst. De sneeuw geeft extra cachet aan het toch al betoverende landschap.

Mooiste schaatsplek ter wereld

Sssttt, niet doorvertellen, maar Waterland is misschien wel de mooiste plek ter wereld voor schaatstochten. Het landschap is natuurlijk onovertroffen in schoonheid. Tel daarbij op de vele ondiepe meertjes die snel dichtvriezen en door brede sloten en vaarten verbonden zijn, en je kunt de tocht van je leven rijden.

Wat is er zo leuk aan deze schaatstocht?

De schaatstocht

Schaatsen in Waterland: mooiste schaatsgebied ter wereldHet is even zoeken naar een geschikte opstapplek. Er zijn zo weinig mensen op de schaats, dat we vrezen voor beroerd ijs. Hier en daar krabbelen kinderen op schoongeboende sloten. Maar dat is natuurlijk niet wat we zoeken: als échte kerels willen buurman Gerrit en ik natuurlijk een échte tocht maken. Vlakbij Durgerdam betreden we op hoop van zegen het ijs.
Richting Holysloot is het ijs soms bar slecht door de sneeuw. Doordat je bobbels en scheuren in het ijs niet ziet, stijgt het valrisico tot grote hoogten.
Via brede sloten en een paar meertjes schaatsen we richting Zuiderwoude. Op sommige stukken hebben ze geveegd met een minitractortje met een schuif ervoor. Puik werk: je ziet tenminste waar je schaatst.
Vanaf Zuiderwoude kunnen we via lange, lege vaarten en een paar grote meren weer richting Holysloot komen. Daar gaan we terug zoals we gekomen zijn. Tevreden maar met lamme poten van het werkijs.

Bekijk mijn foto's van deze schaatstocht

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk Gerrits filmpje van deze schaatstocht

Uitgeschaatst? Bekijk dan de foto's van Gerrit, onder andere prachtige foto's van een ijsbreker, kruiend ijs en zwanen op het ijs.

 

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!