Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen
Boek een actieve vakantie op Snp.nl

Prijs voor omgekeerde schaatstocht

Schaatsen in Waterland rond Ransdorp, Durgerdam, Holysloot en ZuiderwoudeVrijdag 10 februari, prachtige dag om met m’n trouwe Fiat Puntootje uit ’96 naar Waterland af te reizen en de schaatsen onder te binden. Parkeren doe ik natuurlijk in de berm, op de Nieuwe Gouw vlakbij Ransdorp. Prima plek om te vertrekken voor een tocht waarmee ik – voor het eerst van m’n leven – een mooie schaatsprijs zal binnenslepen.

Ongekende drukte

Met korte slagen gaat het aanvankelijk, want het ijs is hier bar en boos, met scheuren zo breed als de hel en plekken zo zacht als boter. Al snel is het ongekend druk op het ijs. Mensen met serieuze gezichten die serieus doorschaatsen. Wat is hier aan het handje?

Toertocht Waterland

Dan zie ik op een bordje de reden: ‘Toertocht Waterland’. Ik baal een beetje. Had, net als vorige week, het liefst het ijs een beetje voor mezelf gehad. En verdraaid, ik rij precies tegen het schaatsverkeer in. Behalve scheuren moet ik nu ook tegenliggers ontwijken. Die zijn zo bezig met hun ‘Toertocht Waterland’ dat ze de omgeving een beetje uit het oog verliezen.

Het vreemde van een toertocht, en bijvoorbeeld ook van hardloopwedstrijden als de marathon, is dat deelnemers iets verbetens over zich krijgen. Het is niet meer gewoon een lekker stukkie schaatsen of hardlopen, nee: we doen mee aan een Wedstrijd en aan het eind verzilveren we ons Welverdiende Vaantje.

Mooie brede banen

Schaatsen in Waterland rond Ransdorp, Durgerdam, Holysloot en ZuiderwoudeBij de koek-en-zopie van Holysloot is het schaatssfeertje weer even terug. Met z'n allen nuttigen we gezellig een bekertje choco met een boterhammetje erbij. En we lachen smakelijk om een oudere man die op z'n sleetje Schaatsen in Waterland: een oudere man op z'n sleetje voorbijkomt en met Nordic Walking-stokken een aardig gangetje weet te bereiken.

Verder gaat het richting Zuiderwoude. Windje in de rug over een mooie brede baan. Hier is het heerlijk schaatsen, ondanks de drukke stroom tegenliggers.

Keihard en gitzwart ijs

Na Zuiderwoude, over een smalle sloot, is het weer laveren tussen tegemoetkomende toerschaatsers. Dan ga ik van de route af: een geweldig stuk snoeihard en gitzwart ijs, helemaal voor mij alleen. Geen mens te bekennen. Het enige geluid is het regelmatige applaus van m'n klapschaatsen, als voorbode van de prijs die mij ten deel zal vallen.

Hier is het ijs zo donker dat het lijkt alsof ik over water schaats. Eng gewoon, ik verwacht elk moment door het ijs te zakken. En wat doe ik dan, hier in m’n eentje?

Prachtige schaatsprijs!

Bij Holysloot voeg ik mij in mijn omgekeerde privé-schaatstocht. Flink afzien weer: fikse scheuren, fikse tegenwind, drommen tegenliggers. Maar bij m’n auto aangekomen wacht me een grote verrassing: De Prijs.

Hulde aan stadsdeel Amsterdam Noord: wat een service! De ambtenaren zijn speciaal voor mij langsgekomen en hebben De Prijs – een mooi geel vaantje – achter m’n ruitenwisser geschoven. Natuurlijk, het was een omgekeerde schaatstocht, daar hoort ook een omgekeerde prijs bij. Maar ik ben er zo blij mee, dat ik hem boven m’n bed heb gehangen. Klik hier om de prijs te zien. Omgekeerde prijs voor een omgekeerde schaatstocht door Waterland

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>