Wandelvakantie in de Franse Limousin | Wandeltocht door weidse bergen

Wandeltocht in de Franse Limousin

De Limousin, beroemd om z’n sappige koeien, herbergt een prachtig gevarieerd wandelgebied. Het grote toerisme laat deze bergachtige regio links liggen. Misschien juist daardoor is ze zeer de moeite waard voor wandelaars die mooi landschap én rust zoeken. We lopen een van de vijftig dagtochten uit het gidsje ‘La Creuse à pied’. Een tocht over boerenland doorsneden door beekjes en gelardeerd met oude bossen.

Etre et Avoir

De route van 16 kilometer gaat door een landschap met dorpjes die weggeplukt lijken uit Etre et Avoir. Klopt ook wel, het dorp uit deze heerlijke documentaire ligt zo’n 100 kilometer oostelijker.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Weids landschap

Wandeltocht in de Franse LimousinOnze wandeling start in Chatelus-le-Marcheix (367 inwoners). Het lijkt een anoniem boerengehucht, maar schrijver Pierre Michon werd er geboren. Die is beroemd in Frankrijk vanwege zijn boek ‘Roemloze levens’, over het arme boerenleven in deze streek. Geldt, vooral door z’n fonkelende, rauwe stijl, als een hedendaagse klassieker. Wou ik maar even gezegd hebben voor we aan de wandel gaan.

Limousin-koeien

We lopen door weids en bergachtig landschap, met toppen rond 800 meter. Dat betekent af en toe een klimmetje, maar echt zwaar wordt het nooit. De route voert door boerenland bespikkeld met Limousin-koeien. Begin maart hebben ze al kalfjes geworpen die nog staan na te trillen van hun bevalling.

Besmeurde overall

Wat opvalt is de ‘onopgesmuktheid’ van het landschap. Land zonder franje. Zou het een man zijn, dan zou je zeggen: een echte vent met ballen. En was het een vrouw, dan zeker eentje wars van make-up en in een besmeurde overall.

Raymond Depardon

De bossen zijn niet aangeharkt, bomen staan afgestorven en wel te wachten tot een windvlaag ze omver blaast. Het land doet niet z’n best in de smaak te vallen, en valt daardoor des te meer in mijn smaak. Deed me denken aan de prachtige maar rauwe documentaires over het bijna verdwenen Franse boerenleven van Raymond Depardon (gaat dat zien!).

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!