Wandelvakantie GR4: Alpen, Gorges du Verdon en lavendelvelden

Wandelvakantie over de GR4 door Alpen, Gorges du Verdon & Provence

Hoge Alpen, de spectaculaire Gorges du Verdon en het betoverende paarsblauw van Provençaalse lavendelvelden. Op deze prachtige wandeltocht kom je het allemaal tegen. Ik wandelde van Entrevaux – een van de mooiste dorpjes van Frankrijk – naar het oude stadje Manosque. Ondanks een verstikkende ‘canicule’, met temperaturen tegen de 40 graden, genoot ik van de overweldigende natuur.

SNP: 8 wandelvakanties in de Alpen

Met SNP wandel je ontspannen door de schitterende Alpen. Je logeert in kleinschalige accommodaties, wandelt met gps-tracks en je bagage wordt vervoerd. SNP biedt 4 wandelreizen met een groep en 4 individuele wandelreizen. Bekijk ze allemaal!

GR4: van Atlantische Oceaan naar Alpen

De wandeltocht voert over de Franse GR4 – een langeafstandsroute (‘Grande Randonnée’) die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het uiterste westen naar het parfumstadje Grasse in de hoge Alpen in het oosten. Wandel je hem helemaal, dan heb je ruim 1000 kilometer in de benen. Ik liep in 8 wandeldagen zo’n 180 kilometer.

Mooiste wandelvakanties in de Alpen

Zoek je een schitterende wandelvakantie in de Alpen? Pittige tochten, maar wel met bagagevervoer? Bekijk dan de 10 allermooiste wandelvakanties in de Alpen.

Bekijk de Top 10 Wandelvakanties in de Alpen >>

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Train des Pignes

De Train des Pignes rijdt tussen Entrevaux en NiceIk had me enorm verheugd op de reis naar het startpunt Entrevaux: vanuit Nice rijdt namelijk het beroemde boemeltje ‘Train des Pignes’. Het treintje rijdt over de smalspoorweg van de Chemins de fer de Provence. Van de minikini’s aan de Côte d'Azur strompelt het omhoog, helemaal naar een kuuroord op een bevroren Alpentop.

Stille stadjes, imposante viaducten

En het is inderdaad een betoverende treinreis. Vanaf het mondaine Nice meandert het spoor langs de rivieren de Var en de Verdon door onherbergzaam gebied. Langs kleine stationnetjes in stille stadjes en over duizelingwekkend hoge boogbruggen. Door kilometerslange tunnels en rakelings langs rotswanden en ravijnen. Zo overbrugt het treintje in ruim drie uur een hoogteverschil van 1000 meter.

Chef de Gare

Ieder gehucht, zelfs een pretpark bij Nice en de golfbaan bij Digne-les-Bains, heeft zijn eigen halte. Dorpen met rond honderd inwoners hebben een serieus station, compleet met stationsgebouw uit het fin de siècle en een welhaast even oude Chef de Gare inclusief snor.

In de NPO-serie Rail Away werd de Train des Pignes uitgelicht. Leuk item om even te kijken!

Stoomtreintje met gerestaureerde wagons

Met spijt stapte ik in Entrevaux uit het boemeltje. Ik had graag blijven zitten tot het eindpunt in kuuroord Digne-les-Bains. Misschien moet ik er maar eens voor terug, en dan op een zondag tussen mei en oktober. Dan rijdt namelijk de Train des Pignes à Vapeur over een deel van het traject: een stoomtreintje met gerestaureerde wagons uit 1892.

Vallend rotsblok

Geheel ongevaarlijk is de reis overigens niet: op 8 februari 2014 knalde een treinstel tegen een vallend rotsblok tussen Annot en Saint Benoît. Twee doden en tien gewonden waren het gevolg.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: meerdaagse wandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!