Wandelvakantie Cantal | Trektocht over vulkanen

Wandeling in de Cantal over de GR 400

Met een diameter van 70 kilometer is de Cantal het grootste vulkanische bergmassief van Europa (wees niet bang: de laatste vulkaanuitbarsting was een paar miljoen jaar geleden). Via de GR 400 trek je er in ruime lussen dwars doorheen. Wát een schitterend gebied: zelfs half juli is het er zeer rustig, met overvloedige bloemenweiden, verscholen dorpjes, en een heerlijke keten van puys – bergen met een vulkanische oorsprong.

Plomb du Cantal

De Cantal ligt middenin het Centraal Massief in de Franse Auvergne en staat bekend als ‘Pays Vert’: een groen, agrarisch gebied. In het zuiden ligt de Dordogne, in het noorden de Limousin, beide toeristischer trekpleisters. De hoogste top is de Plomb du Cantal, met 1855 meter.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Over de vulkaan

Wandeling in de Cantal over de GR 400Het vulkanische bergmassief van de Cantal is een van de dunstbevolkte gebieden van Frankrijk. Misschien dat het in augustus overspoeld wordt door toeristen, maar ik trof er de eerste helft van juli louter rust en ruimte. Steden heb je er niet. Murat is met ruim 2000 zielen de grootste plaats.

GR 400

Door deze leegte van uitzonderlijke schoonheid loopt de GR 400 (Tour du Volcan Cantalien), een rondwandeling in de vorm van een octopus met brede tentakels. Telkens wandel je naar het puntje van zo’n tentakel, om daarna weer naar de romp terug te keren.

Hooggelegen puys

En elke dag stijg je naar hooggelegen ‘puys’ – bergen van vulkanische oorsprong – en daal je af naar de dorpjes die in de beboste dalen verscholen liggen. Zeer aangename wandelingen zijn het, met soms pittige klimmen, tot 1000 meter stijgen op een dag.

Kam van de berg

De meeste wandelingen voeren over kleine paadjes. Die paadjes lopen vaak kilometers langs de kam van een berg, waarbij je kunt genieten van de bloemenpracht (zo overvloedig heb ik het zelden gezien in Frankrijk) en de rijen bergtoppen die in de verte vervagen in de nevel. Dat alles omlijst door weldadige rust, alleen verstoord door gegons van bijen of door een koe die grazend haar bel luidt.

Water onder de vulkaan

Meren en stuwmeren, rivieren, beekjes, wilde bergbeken, vennen, overal in de Cantal is water. De rivieren de Dordogne, de Allier en de Lot worden er door gevoed. Voor mij was het vooral lekker om m’n moeie voeten in te verkoelen. Bijna alle campings op de GR 400 staan langs een snelstromend riviertje.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!