natuurhuisje banner 750px

Wandeltocht over de Panoramique du Mercantour | GR 52A

Panoramique du Mercantour: wandeltocht over de GR 52A Een week lang trek ik over een Grande Randonnée met de prachtige naam Panoramique du Mercantour. En panoramische vergezichten krijg ik, op dit hooggelegen wandelpad waar de pieken van de Mercantour overgaan in mediterrane streken met olijfbomen en wijngaarden.

Zware tocht

Een zware tocht is het wel: dagelijks klim je zomaar een kilometer, om vervolgens die kilometer weer net zo hard af te dalen. De supermooie dorpjes die je aandoet, liggen meestal diep verscholen in het dal, en daarna stijg je weer tot grote hoogten.

Niet boven de 2000 meter

De GR 52A loopt net buiten de grenzen van Nationaal Park Mercantour, onderdeel van de Alpen, met pieken boven de 3000 meter (hoogste berg is de Cime du Gélas, 3143 meter). Die hoogte haal ik bij lange na niet, mijn neus steek ik niet boven de 2000 meter op deze wandelweek.

Panoramique du Mercantour: prachtige natuur langs de GR 52A GR 5: het Pieterpad van Frankrijk

Misschien is het daardoor zo rustig op deze GR? Te weinig hoge toppen en daardoor te weinig status? Het is in ieder geval veel rustiger dan op de hoofdroute door dit gebied: de GR 5, die wél dwars door de Mercantour loopt. Dat is zeg maar het Pieterpad van Frankrijk, heel populair en druk belopen.

Overwoekerde paden

Maar hier op de GR 52A loop ik gerust een hele dag zonder een mens tegen te komen. Je merkt het ook aan de paden: sommige zijn echt overwoekerd door varens, brem en rozenstruiken. Nog nooit zoveel schrammen op m'n benen gehad.

Diepe rust

Naar dit soort diepe rust ben ik altijd op zoek. Want wat is er mooier dan een goed gesprek te voeren met de bomen, met de wind, met de rotsen, met de vlinders, met de bloemen? Nadeel is wel dat als er iets gebeurt – een duizendpoot licht je pootje – je gerust een dag of wat in een greppel kunt liggen creperen. Bereik met je mobieltje kun je in de bergen meestal op je buik schrijven.

Maar laten we positief blijven. En dat zijn we, het is hier gewoon te mooi om stil te staan bij wat er mis kan gaan.

Zes toptips voor vakanties in Frankrijk

1
SNP: wandelvakanties in Frankrijk

SNP: wandelvakanties in Frankrijk

SNP Natuurreizen is dé specialist op het gebied van actieve en duurzame natuurreizen. Ontdek hun aanbod van heerlijke wandelvakanties in Frankrijk.

2
Kras: actieve vakanties in Frankrijk

Kras: actieve vakanties in Frankrijk

Kras organiseert tal van actieve vakanties in Frankrijk. Betrouwbare reisorganisatie: 90 jaar ervaring en 300.000 vakantiegangers per jaar. Kras krijgt van z'n reizigers een 8,2!

3
Aktiva Tours: wandelen en fietsen in Frankrijk

Aktiva Tours: wandelen en fietsen in Frankrijk

Aktiva Tours is een van de grootste Nederlandse aanbieders van fiets- en wandelreizen. Specialist in reizen voor singles. Bekijk het aanbod voor Frankrijk!

4
Pharos: actieve autovakanties in Frankrijk

Pharos: actieve autovakanties in Frankrijk

Pharos Reizen is dé reisorganisatie voor een geslaagde autovakantie in Frankrijk. Zeer ruim aanbod van wandel- en fietsvakanties. Pharos is onderdeel van ANWB.

5
Luxe vakantiehuizen in Frankrijk van Francecomfort.com

Luxe vakantiehuizen in Frankrijk

Zoek je comfortabele vakantiehuizen in de mooiste delen van Frankrijk? Kijk dan eens op FranceComfort. Vooral in Midden- en Zuid-Frankrijk bieden ze unieke vakantiehuizen. Voor weekendjes weg, zomervakantie, wintersport. Hoge klanttevredenheid!

6
Luxe vakantiehuizen op Franse-villa.com

Luxe vakantiehuizen in Zuid-Frankrijk

Zoek je echt een luxueus vakantiehuis in Zuid-Frankrijk? Franse-villa.com is erin gespecialiseerd. Vooral in de regio’s Lot en Dordogne hebben ze een breed aanbod aan prachtige, authentieke landhuizen met privé-zwembad. Persoonlijke service!

Tags: Alpen, wandelvakanties, 100-150 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>