Wandeltocht over de Panoramique du Mercantour | GR 52A

Panoramique du Mercantour: wandeltocht over de GR 52A Een week lang trek ik over een Grande Randonnée met de prachtige naam Panoramique du Mercantour. En panoramische vergezichten krijg ik, op dit hooggelegen wandelpad waar de pieken van de Mercantour overgaan in mediterrane streken met olijfbomen en wijngaarden.

Zware tocht

Een zware tocht is het wel: dagelijks klim je zomaar een kilometer, om vervolgens die kilometer weer net zo hard af te dalen. De supermooie dorpjes die je aandoet, liggen meestal diep verscholen in het dal, en daarna stijg je weer tot grote hoogten.

Niet boven de 2000 meter

De GR 52A loopt net buiten de grenzen van Nationaal Park Mercantour, onderdeel van de Alpen, met pieken boven de 3000 meter (hoogste berg is de Cime du Gélas, 3143 meter). Die hoogte haal ik bij lange na niet, mijn neus steek ik niet boven de 2000 meter op deze wandelweek.

Panoramique du Mercantour: prachtige natuur langs de GR 52A GR 5: het Pieterpad van Frankrijk

Misschien is het daardoor zo rustig op deze GR? Te weinig hoge toppen en daardoor te weinig status? Het is in ieder geval veel rustiger dan op de hoofdroute door dit gebied: de GR 5, die wél dwars door de Mercantour loopt. Dat is zeg maar het Pieterpad van Frankrijk, heel populair en druk belopen.

Overwoekerde paden

Maar hier op de GR 52A loop ik gerust een hele dag zonder een mens tegen te komen. Je merkt het ook aan de paden: sommige zijn echt overwoekerd door varens, brem en rozenstruiken. Nog nooit zoveel schrammen op m'n benen gehad.

Diepe rust

Naar dit soort diepe rust ben ik altijd op zoek. Want wat is er mooier dan een goed gesprek te voeren met de bomen, met de wind, met de rotsen, met de vlinders, met de bloemen? Nadeel is wel dat als er iets gebeurt – een duizendpoot licht je pootje – je gerust een dag of wat in een greppel kunt liggen creperen. Bereik met je mobieltje kun je in de bergen meestal op je buik schrijven.

Maar laten we positief blijven. En dat zijn we, het is hier gewoon te mooi om stil te staan bij wat er mis kan gaan.

Tags: Alpen, wandelvakanties, 100-150 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!