Stadswandeling Parijs: over de nulmeridiaan van François Arago Stadswandeling Parijs: over de nulmeridiaan van François Arago
Frankrijk – stadswandeling – 12km

Stadswandeling Parijs: over de nulmeridiaan van François Arago

Stadswandeling Parijs: over de nulmeridiaan van François Arago Stadswandeling Parijs: over de nulmeridiaan van François Arago
Frankrijk – stadswandeling – 12km

Stadswandeling Parijs: over de nulmeridiaan van François Arago

Reisorganisatie SNP had een bijzondere stadswandeling door Parijs uitgezet. We liepen hem jaren geleden. De tocht voert over een denkbeeldige lijn van zuid naar noord dwars door de stad, aan de hand van een boek van Philip Freriks. Een van de leukste manieren om Parijs te ontdekken. Helaas heeft SNP hem niet meer in de collectie.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Culturele wandeling
  • Leuke manier om Parijs te ontdekken
  • Langs bekende en onbekende plekken
  • Fraaie gids van Philip Freriks
  • Wandelreis SNP bestaat niet meer ;(
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl
Stadswandeling Parijs over de nulmeridiaan van François Arago

 

Update: niet meer in SNP-assortiment

SNP Natuurreizen biedt deze wandeling helaas niet meer aan. Je kunt hem natuurlijk wel op eigen gelegenheid maken. Gebruik hiervoor het boekje ‘De Meridiaan Van Parijs’ van Philip Freriks, te koop bij Bol.com.

Dit boekje op Bol.com >>

Alle SNP-reizen in Frankrijk >>

135 bronzen plaatjes

Niet alleen de tocht is bijzonder, ook de wegwijzers zijn dat: je volgt 135 bronzen plaatjes die de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets ter ere van de Franse astronoom François Arago heeft aangebracht op de nulmeridiaan. Arago had uitgerekend dat deze dwars door Parijs loopt (inmiddels is de officiële nulmeridiaan die van Greenwich).

Wat is de nulmeridiaan?

Een meridiaan is in de aardrijkskunde een halve cirkel op het aardoppervlak tussen noord- en zuidpool. De meridiaan die door Greenwich in Engeland loopt, staat bekend als de 'meridiaan van Greenwich' of 'nulmeridiaan'.

Geschiedenis van de nulmeridiaan

Voor navigatie en communicatie is het wenselijk om één meridiaan af te spreken die geldt als nul-graden-meridiaan; andere meridianen kun je dan ten opzichte van deze 'nulmeridiaan' uitzetten. De keuze van de nulmeridiaan is arbitrair. Parijs, Rome, Kopenhagen, Jeruzalem en Sint Petersburg zijn allemaal kandidaat geweest als 'nulmeridiaan-stad'. In 1884 is Greenwich op de Internationale Meridiaanconferentie gekozen als plaats waar de nulmeridiaan doorheen loopt.

Stadswandeling Parijs over de nulmeridiaan van François Arago

De wandeling

De wandeling begint in het zuiden van Parijs op een universiteitsterrein, alwaar je flink moet zoeken naar het eerste bronzen plaatje. Dan vangt de speurtocht aan, langs bekende plekken, zoals het Palais du Luxembourg, het Oberservatoire en het Louvre.

Onbekende plekken

Leuker nog is dat je langs onbekende plekken komt die toch zeer de moeite waard zijn. Een gewoon marktje, een wijkje ver van het toerisme met terrasjes waar gewone Parijzenaars een kop koffie drinken, een standbeeld van Dalida.

Stadswandeling Parijs over de nulmeridiaan van François Arago

Kunstwerk: 135 bronzen plaatjes

De 135 bronzen plaatjes van het kunstwerk liggen over een afstand van 12 km verzonken in het grijze asfalt, verstopt tussen het plaveisel, in stoepen en onder banken. Soms alweer verdwenen: gestolen of weggegooid bij werk aan de weg. We kwamen achter iets grappigs: in elk stuk asfalt is de datum van asfalteren gestanst. Wie weet waarom?

Jan Dibbets

Het kunstwerk is gemaakt door Jan Dibbets. Philip Freriks schreef een hommage aan dit project en zijn geliefde Parijs. Het leuke is dat je veel over Parijs te weten komt door de aanstekelijke manier waarop Freriks schrijft, met veel informatie en sappige weetjes, doorspekt met Freriksiaanse humor.

Stadswandeling Parijs over de nulmeridiaan van François Arago

Praktisch

De SNP-wandeling kun je makkelijk in een dag doen, ze telt 12 kilometer. Veel beter is het om de tijd te nemen en de wandeling uit te spreiden over twee dagen. Lees van te voren het boek van Freriks, dat is geen straf want hij kan aanstekelijk schrijven.

Meer informatie

Zoals gezegd: SNP Natuurreizen biedt deze wandeling niet meer aan. Je kunt hem natuurlijk wel op eigen gelegenheid maken met het boekje ‘De Meridiaan Van Parijs’ van Philip Freriks, te koop bij Bol.com.

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 

Foto's van deze wandeling

stadswandeling parijs arago-10
stadswandeling parijs arago-11
stadswandeling parijs arago-12
stadswandeling parijs arago-13
stadswandeling parijs arago-14
stadswandeling parijs arago-15
stadswandeling parijs arago-16
stadswandeling parijs arago-17
stadswandeling parijs arago-18
stadswandeling parijs arago-19
stadswandeling parijs arago-20
stadswandeling parijs arago-21
stadswandeling parijs arago-22
stadswandeling parijs arago-23
stadswandeling parijs arago-24
stadswandeling parijs arago-25
stadswandeling parijs arago-26
stadswandeling parijs arago-27
stadswandeling parijs arago-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy