Over de nulmeridiaan door Parijs | Wandelen met François Arago, Jan Dibbets & Philip Freriks

SNP-wandeling langs de nulmeridiaan van Parijs van François Arago, aan de hand van het kunstwerk van Jan Dibbets

Reisorganisatie SNP heeft een bijzondere stadswandeling door Parijs uitgezet. We liepen hem een paar jaar geleden. De tocht voert over een denkbeeldige lijn van zuid naar noord dwars door de stad, aan de hand van een boek van Philip Freriks. Een van de leukste manieren om Parijs te ontdekken.

135 bronzen plaatjes

Niet alleen de tocht is bijzonder, ook de wegwijzers zijn dat: je volgt 135 bronzen plaatjes die de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets ter ere van de Franse astronoom François Arago heeft aangebracht op de nulmeridiaan . Arago had uitgerekend dat deze dwars door Parijs loopt (inmiddels is de officiële nulmeridiaan die van Greenwich).

 • Leuke terrasjes waar gewone Parijzenaren een kop koffie dringenDe wandeling begint in het zuiden van Parijs op een universiteitsterrein, alwaar je flink moet zoeken naar het eerste bronzen plaatje. Dan vangt de speurtocht aan, langs bekende plekken, zoals het Palais du Luxembourg, het Oberservatoire en het Louvre.

  Onbekende plekken

  Leuker nog is dat je langs onbekende plekken komt die toch zeer de moeite waard zijn. Een gewoon marktje, een wijkje ver van het toerisme met terrasjes waar gewone Parijzenaars een kop koffie drinken, een standbeeld van Dalida.

 • SNP-wandeling langs de nulmeridiaan van Parijs van François Arago, aan de hand van het kunstwerk van Jan DibbetsDe 135 bronzen plaatjes van het kunstwerk liggen over een afstand van 12 km verzonken in het grijze asfalt, verstopt tussen het plaveisel, in stoepen en onder banken. Soms alweer verdwenen: gestolen of weggegooid bij werk aan de weg. We kwamen achter iets grappigs: in elk stuk asfalt is de datum van asfalteren gestanst. Wie weet waarom?

  Jan Dibbets

  Het kunstwerk is gemaakt door Jan Dibbets. Philip Freriks schreef een hommage aan dit project en zijn geliefde Parijs. Het leuke is dat je veel over Parijs te weten komt door de aanstekelijke manier waarop Freriks schrijft, met veel informatie en sappige weetjes, doorspekt met Freriksiaanse humor.

   

 • SNP-wandeling langs de nulmeridiaan van Parijs van François Arago, aan de hand van het kunstwerk van Jan DibbetsZo te zien gaat SNP nog steeds met hetzelfde hotel in zee als destijds. Wij waren er niet dolenthousiast over. Het is een nogal vreemd hotel: alle wanden en de plafonds van onze kamer bestonden uit spiegels.

  WC met spiegels

  Zelfs de badkamer en wc waren geheel bespiegeld. Apart, dat zeker, maar toch ook wel wat ongemakkelijk. Volgens SNP betreft het hier een "rustig gelegen, sfeervol hotelletje". Zo zie je maar weer: smaken kunnen verschillen.

 • SNP-wandeling langs de nulmeridiaan van Parijs van François Arago, aan de hand van het kunstwerk van Jan DibbetsDe SNP-wandeling kun je makkelijk in een dag doen, ze telt 12 kilometer. Veel beter is het om de tijd te nemen en de wandeling uit te spreiden over twee dagen. Lees van te voren het boek van Freriks, dat is geen straf want hij kan aanstekelijk schrijven.

  Meer informatie

  Meer informatie vind je op de website van SNP. Daar kun je ook eenvoudig je weekendje weg regelen.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!