Mooiste wandel- en fietsgebieden in Frankrijk Mooiste wandel- en fietsgebieden in Frankrijk

Mooiste wandel- en fietsgebieden in Frankrijk

Mooiste wandel- en fietsgebieden in Frankrijk Mooiste wandel- en fietsgebieden in Frankrijk

Mooiste wandel- en fietsgebieden in Frankrijk

Frankrijk is uitermate geschikt voor een actieve vakantie. Lekker wandelen of fietsen en tegelijk vakantie vieren. Wat zijn de allermooiste wandel- en fietsgebieden van Frankrijk? Frankwandelt zet zijn favoriete Franse streken voor je op een rij.

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Alpen & Mont BlancOverweldigende natuur & Franse levenswijze

Waarom is Frankrijk nog steeds zo populair bij vakantievierend Nederland? Vanwege de overweldigende natuur en de zeer diverse landschappen natuurlijk. De overdadige zon en niet te vergeten de savoir vivre, de aangename Franse levenswijze. Ook als je actief wilt zijn tijdens je vakantie zijn er mogelijkheden te over. Wandelen natuurlijk, of fietsen. Klimmen kun je ook, of skiën. Aan jou de keus.

Actieve & comfortabele vakanties

Je kunt natuurlijk je eigen weg zoeken voor een heerlijke Franse vakantie. Lekker met je rugzak op pad. Of je fietstassen vol en gáán. Doe ik vaak. Wil je meer comfort? Dan staan hieronder tips voor betrouwbare organisaties die jouw vakantie tot een topervaring maken. Kost wat geld, maar je krijgt er ook een bijzondere vakantie voor terug. Ook dat doe ik vaak.

De 12 allermooiste streken in Frankrijk

Hieronder staan de 12 allermooiste gebieden voor actieve vakanties in Frankrijk. Het lijstje is natuurlijk subjectief. Toch durf ik te stellen dat je in al deze gebieden heerlijk aan je wandel- en fietstrekken komt.

1. Alpen & Mont Blanc (op 1 na hoogste!)

Deze uitgestrekte bergstreek in Oost Frankrijk heeft voor bergsportliefhebbers alles te bieden wat hun hartje begeert. Wandelen en klimmen kun je er geweldig. En ook op de fiets kom je aan je trekken als je de uitdagingen van de bergen zoekt.

Om nooit te vergeten

Zelf ben ik vaak in de Alpen geweest, altijd om te hiken. En elke keer was mijn wandelvakantie er eentje om nooit te vergeten. De Mont Blanc is uiteraard de bekendste bergketen van de Alpen, met 4809 meter tevens de 1 na hoogste berg van Europa. Door de hele Alpen, van noord naar zuid, loopt de beroemde GR5 (Grande Randonnée of langeafstandspad). Frankwandelt-rating: 95/100.

TIP: 15 mooiste wandelreizen in de Alpen >>

 

2. Ardèche: geknipt voor wandelaars & fietsers

Wandelen en fietsen: de Ardèche in Zuid-Frankrijk is ervoor geschapen. Dank Goeie God, toen u de Gorges de l’Ardèche creëerde. De gelijknamige rivier heeft hier een enorm diepe kloof uitgeslepen.

Loodrechte rotswanden

Dat staat garant voor woeste natuur waar het goed wandelen is. De rivier slingert vanaf de Auvergne meer dan 30 kilometer tussen loodrechte kalkstenen rotswanden en mondt uit in de Rhône. In de Ardèche kun je ook bijzonder goed fietsen. Frankwandelt-rating: 90/100.

TIP: fietsen over spoorwegtracés >>

 

3. Auvergne: wandelen over vulkanen

De Auvergne is één grote natuurregio met gevarieerde en verbazingwekkend mooie landschappen. Je vindt er oude vulkanische massieven. Water stroomt hier in overvloed, met bijzondere fauna en flora als gevolg.

Santiago de Compostella

De Auvergne telt twee natuurparken, waarin die biodiversiteit wordt beschermd. Natuurlijk genieten dus, tijdens je wandeling of fietstocht. Dwars door de Auvergne loopt ook de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Deze passeert tal van historische dorpen en steden met prachtige kerken en kathedralen. Frankwandelt-rating: 85/100.

TIP: wandelvakantie door de Cantal >>

 

4. Bourgogne: charmant landschap & fijne wijnen

De Bourgogne in Midden-Frankrijk is vooral beroemd als wijnstreek. Veel vakantiegangers laten deze prachtige, heuvelachtige en bosrijke streek links liggen onderweg naar zuidelijker oorden. Jammer, want als je hier íets goed kunt, dan is het wel wandelen en fietsen.

Charmant landschap

En dan 's avonds met je moeie voeten neerstrijken in romantische dorpjes. Genietend van een goed glas wijn en een heerlijke maaltijd op een lommerrijk terrasje. De Bourgogne ademt nog volop de landelijke rust van weleer en het landschap is bijzonder charmant. De Morvan is het bekendste natuurgebied hier, met 4000 kilometer wandel- en fietsroutes. Frankwandelt-rating: 80/100.

TIP: 3 wandel- en fietstochten >>

 

5. Bretagne: grillige kustlijn van 1000 km

n Bretagne in Noordwest Frankrijk vind je schitterende natuur die onvergelijkbaar is met de rest van Frankrijk. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk de grillige kustlijn van liefst 1000 km lang en lekker.

Relaxte vakanties

Een gevarieerd landschap ligt daar op je te wachten, met rotsachtige schiereilanden, authentieke vissersdorpjes, zandstenen kliffen die loodrecht uit de Atlantische Oceaan oprijzen en stoere vuurtorens die woeste golven trotseren. Als je visliefhebber bent, ben je extra in het voordeel, want die staat vaak op het lokale menu. De hele kustlijn leent zich bij uitstek voor relaxte wandel- of fietsvakanties. Frankwandelt-rating: 80/100.

TIP: 3 wandel- en fietsvakanties in Bretagne >>

 

6. Cantal: grootste natuurpark van Frankrijk

De Cantal is één van de departementen van de regio Auvergne. Ik noem hem apart, omdat dit gebied m'n hart heeft gestolen. Ben er twee keer op wandelvakantie geweest over de GR400: in hoogzomer en in de sneeuw. Geweldige streek voor een actieve vakantie!

Grootste natuurpark van Frankrijk

De Cantal heeft het grootste natuurpark van Frankrijk: de ruim 395.000 hectare van het Parc Naturel Regional des Vulcans D'Auvergne. Genoeg ruimte om helemaal los te gaan met vakantie vieren. Natuurlijk is de Cantal ook bekend om het heerlijke Cantalkaasje. Je proeft daarin het malse gras en de bloemen in de bergweiden waar je overdag overheen bent getrokken. Frankwandelt-rating: 90/100.

TIP: wandelvakantie langs oude vulkanen en thermen >>

 

7. Cevennen: ongerepte natuur & Gorges du Tarn

Ooit ben ik in de voetsporen van de bekende Schotse schrijver Robert Louis Stevenson van Noord naar Zuid door de Cevennen getrokken. Stevenson had in 1897 gezelschap van zijn koppige ezel Modestine, die z'n bagage sjouwde. Ik van m'n koppige meissie, wier bagage ik sjouwde. Verder ben ik geen ezel.

Overweldigende Gorges du Tarn

Het landschap is sindsdien niet veel veranderd. Ongerepte natuur in een prachtig desolaat berglandschap met hier en daar een middeleeuws dorpje. De natuur is zeer gevarieerd. Je vindt er uitgestrekte wouden, maar ook oneindige graslanden waar grote grazers de lakens uitdelen. Bekendste plek: de overweldigende Gorges du Tarn. Ik zou er zo weer naar terug willen! Frankwandelt-rating: 87/100. Onderstaande wandelvakantie scoort liefst 90/100 bij reizigers!

TIP: wandelvakantie in de Cevennen >>

 

8. Corsica: wandelen & duiken

And now for something completely different (in goed Frans): Corsica, het Franse eiland in de Middellandse Zee. Het eiland heeft zo'n wonderschone natuur dat het als koosnaam heeft gekregen 'île de beauté'. Zalige stranden, grillige spierwitte kliffen, hoge bergen en diepe valleien.

1.000 km langs glashelder water

Het is eigenlijk gewoon een berg die oprijst uit zee. Ideaal voor actieve (berg)vakanties. Voor wandelaars is de GR20 een must: het bekende langeafstandspad dat als een van de zwaarste van Frankrijk geldt (ik heb hem net gedaan, poeh wat zwaar!). Net als Bretagne heeft Corsica een geweldig lange kustlijn: 1.000 km langs glashelder water. Ook voor wie wil duiken is het hier een waar paradijs. Frankwandelt-rating: 87/100.

TIP: 7 wandelvakanties op Corsica >>

 

9. Dordogne: ideale mix met snelle riviertjes

De Dordogne is een van de meest geliefde streken van vakantiegangers, en daarom druk in het hoogseizoen. Die liefde is niet voor niets: voor velen is het een ideale bestemming door de mix van natuur, cultuur en historie, de gastronomie en de vele campings.

Middeleeuwse stadjes & snelstromende riviertjes

Middeleeuwse stadjes als Bergerac en Perigueux, authentieke Franse dorpjes, imposante kastelen, prehistorische grotten en spelonken maken van de Dordogne een gevarieerd vakantiegebied. Ook voor wandelaars en fietsers is hier veel te beleven, vooral als je buiten het seizoen gaat. Weet ik uit ervaring. En voor wie wil kajakken en kanoën zijn er snelstromende riviertjes in overvloed. Frankwandelt-rating: 82/100.

TIP: ontspannen wandelvakantie in de Périgord >>


TIP: fietsvakantie langs hotels in Lot en Dordogne >>

 

10. Drôme: paarse lavendelvelden & ruige bergen

n de zalige Drôme ben ik zowel met de rugzak op pad geweest als met reisorganisatie SNP. Heerlijke herinneringen in beide gevallen. Het is goed te merken dat deze door de natuur gezegende streek zowel een alpien als mediterraan karakter heeft.

Stoer hiken & relaxt wandelen

Een land rijk aan contrasten dus. En dus kun je er fantastisch stoer hiken. En tegelijk relaxt wandelen en fietsen door zacht glooiende lavendelvelden, eeuwenoude olijfboomgaarden en dromerige dorpjes. Heerlijke geuren van kruiden en citrusfruit begeleiden je tijdens je vakantie. 'Drôme' klinkt lieflijk, maar de natuur is soms bijzonder ruig, zoals in het Nationale Park de Vercors. Frankwandelt-rating: 86/100.

TIP: wandelen door bergen & Provence >>

 

11. Provence: lieflijke wijngaarden & Mont Ventoux

Het is niet verwonderlijk dat veel kunstenaars en schilders inspiratie hebben opgedaan in de Provence. Deze streek is bijzonder schilderachtig, met het typisch Provençaals kleurenpalet van gouden zonlicht, paarse lavendelvelden en staalblauwe luchten.

Lieflijk glooiende wijngaarden

In de zomer vaak te heet om actief te zijn. Buiten het seizoen heerlijk rustige en eigenlijk veel mooier. Net als de Drôme heeft de Provence twee gezichten: lieflijk glooiende wijngaarden bespikkeld met eeuwenoude dorpjes én stoere bergen als de Mont Ventoux die zich niet zomaar laten bedwingen. Je kunt hier zoveel kanten op qua vakantie. Wat dacht je van een wijnwandelreis, een fietsvakantie door het land van Van Gogh of een nostalgische rondreis in een lelijk eendje? Frankwandelt-rating: 88/100.

TIP: deze 3 vakanties vind je bij SNP >>

 

12. Pyreneeën: hoge toppen & bergmarmotten

Hoe stoer en actief ben jij? Trek je met je zware rugzak van oost naar west door de Franse Pyreneeën over de GR10? Vroeger vond ik dat leuk. Nu kies ik liever voor iets comfortabeler vakanties. Wel supermooi wandelen in spectaculair berglandschap, maar ik laat graag anderen sjouwen met m'n bagage.

Paradijs voor wandelaars

Afijn, we hebben het hier over een van de mooiste bergstreken van Europa. Een waar paradijs voor wandelaars. Maar ook voor wie bijzondere vogels en dieren als de bergmarmot wil spotten. En zijn de indrukwekkende toppen te hoog gegrepen? Je kunt ook fantastisch vakantie vieren in het zeer rustige, groene berggebied aan de voet van de Pyreneeën. Frankwandelt-rating: 86/100.

TIP: 10 Pyreneeën-reizen in Frankrijk en Spanje >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy