Katharen-wandelroute | Wandeltocht over de Chemin des Bonshommes | GR107

Wandelvakantie GR107 over de Chemin des Bonshommes

De Katharen trokken 800 jaar geleden over de Pyreneeën, op de vlucht voor vervolging. Van Frankrijk naar Spanje, een barre tocht, ruim 200 kilometer lang. Ik volg de middeleeuwse monniken onder veel gunstiger omstandigheden: zo vrij als een vogel. Flink bikkelen is het soms op de Katharen-wandelroute, maar wat is de natuur hier mooi! En buiten het seizoen is het super rustig wandelen. Af en toe stuit ik op een dagjesmens, een afgepeigerde hardloper, een voortploegende boer. Verder ontmoet ik alleen alpenmarmotten (wauw), lammergieren (wauw wauw), en bloemen, heel veel bloemen. Heerlijk.

SNP: wandelen of fietsen in Katharenland?

SNP biedt prachtige actieve vakanties in het land van de Katharen. Al fietsend of wandelend ontdek je de mystiek van de Katharen. En wandel je intussen door het wonderschone berglandschap van de Pyreneeën. Bekijk alle mogelijkheden!

Van Foix naar Berga

Het traject van de GR107 loopt van het Franse Foix (leuk stadje) naar het Spaanse Berga (nog leuker stadje). Het hoogste punt – de Portella Blanca (2517 meter) – ligt ongeveer halverwege, middenin de Pyreneeën. Laat ik nou uitgerekend op dat allerhoogste punt... onder barre omstandigheden... het pad kwijtraken... ¡Ay ay caramba!

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

De tocht

Wandelvakantie GR107 over de Chemin des BonshommesDe GR107, ‘le Chemin des Bonshommes’, volgt de vluchtroute van de Katharen voor de katholieke inquisitie in de 13de eeuw. Het langeafstandspad loopt dwars door de Pyreneeën. Ruim 200 kilometer historie en natuurschoon, lang genoeg om een wandelvakantie mee te vullen.

Wandelen met Johan

Even iets leuks vertellen: ik heb bijzonder veel gehad aan het blog van ene Johan, een Vlaming van rond de 60 die met een loeizware rugzak (23 kilo) deze GR een paar jaar geleden voltooide en daar uitgebreid verslag van deed op zijn blog. Terloops geeft hij waardevolle tips over campings, restaurants, logeeradresjes en nog veel meer. Met de prints in m’n achterzak heb ik me twee weken kostelijk vermaakt. Eigenlijk heb al die tijd niet in mijn uppie gewandeld, maar samen met Johan. Zover wil ik wel gaan.

Leuke uitdrukkingen

Johan heeft ook een hele verzameling leuke Vlaamse uitdrukkingen. Om er een paar te noemen:

 • “Ik teken de stapdagen voor de komende tijd uit”
 • “Bij aankomst in Comus beloon ik mezelf met een frisse pint op het terras van Le Silence du Midi”
 • “In het dorp sla ik nog een babbel met een oud vrouwtje (92 jaar)”
 • “Nog voor de Jasse de Balaguès moet ik even forfait geven en gun ik me een kwartiertje platte rust”
 • “Het menu voor vanavond: lekkere soep, varkenscotelet met linzen, kaas, platte kaas met honing: meer moet dat niet zijn."
 • “De klim richting Col de Balaguès valt behoorlijk zwaar uit, ik heb precies geen goede benen”
 • “De laatste loodjes wegen terug zwaar, maar ik kom toch tegen 13.30 u aan”

Enfin, terug naar m'n eigen stapdagen.

Rustig opbouwen

Heel handig van deze route: je duikt niet direct het hooggebergte in, maar je bouwt het langzaam op. De eerste etappes gaan door middelgebergte, zo ongeveer rond 1000 meter. Niet dat dat niet zweten is, want ook in het begin klim en daal je meestal zo’n 800 meter per dag (toch bijna drie Eiffeltorens op en af...). Maar dat is andere koek dan de 1300 meter klimmen en dalen over steile rotspaadjes een paar stapdagen verder.

Uitstekend gemarkeerd

De route is over het algemeen uitstekend gemarkeerd, zowel in Frankrijk als in Spanje. In veel wandelverslagen staat dat je in Spanje regelmatig tekens mist (ook mijn wandelvriend Johan rept daarvan), maar waarschijnlijk is de route de laatste jaren enthousiast bijgewerkt. Toch was ik blij met mijn GPS van Garmin, die me verschillende keren uit de brand hielp of behoedde voor kilometers verkeerd lopen. Ik zal nog eens mijn Garmin 62st bespreken, waar ik inmiddels een haat-liefdeverhouding mee heb opgebouwd...

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Tags: meerdaagse wandelingen, Pyreneeën

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!