Wetenschappers drukken ons in deze tijden van het coronavirus op het hart: blijf in beweging. Nu we in een intelligente lockdown zitten, veel sportscholen, zwembaden en sportclubs gesloten zijn, schiet de beweging erbij in. Juist nu het zo belangrijk is om in beweging te blijven. Wanda Catsman van Dewandeltrainer.nl geeft tips én online wandeltrainingen.
“Wandelen is een prima manier om matig intensief te bewegen, ook in tijden van corona”, stelt wandeltrainer Wanda Catsman. “Wist je dat wandelen goed is voor je hart en bloedvaten, en het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en mogelijk ook borst- en darmkanker verlaagt. Daarnaast houdt het je ook nog eens beter op een gezond gewicht.”
Wanda: “Wandel je 12,5 kilometer per week, zo’n 2,5 uur, dan biedt dat 20 procent minder sterftekans. Dat is dan wel stevig wandelen náást de gewone dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen.”
Onze dagelijkse activiteiten zijn volgens Wanda door corona drastisch verminderd. “En daar ligt een ander gevaar op de loer. Sociale onthouding kan leiden tot eenzaamheid en depressie. Ook daar kan wandelen helpen. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig wandelen zorgt dat mensen meer energie hebben, beter in hun vel zitten en minder last hebben van depressies.”
Redenen genoeg om de schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Maar houd wel de maatregelen in acht, waarschuwt Wanda. “Ga alleen op pad en houd 1,5 meter afstand. Zorg er dus voor dat je een wandelroute uitkiest die niet over smalle paden gaat, vermijd drukke gebieden en wandel op rustige tijdstippen. Vroeg in de ochtend, rond etenstijd en laat in de avond is het vaak een stuk rustiger op straat.”
Wil je een sportief element toevoegen aan je wandeling, maak er dan een wandeltraining van, tipt gecertificeerd wandeltrainer Wanda. “Je kunt een wandeling intensiever maken door bijvoorbeeld een intervaltraining te doen. Tijdens een intervaltraining wissel je een rustig wandeltempo af met een verhoogd wandeltempo. Dit heeft een groot effect op de hart- en longfunctie en de trainingsprikkel op de belaste spieren.”
Naast een trainingsschema ontvangen de deelnemers ook wandeltips en kunnen ze in de exclusieve online community hun wandelervaringen delen en vragen stellen. Heb je interesse in de online wandeltraining, kijk dan op Dewandeltrainer.nl.