Wat is het verschil tussen paddenstoelen, zwammen en schimmels? Wat is het verschil tussen paddenstoelen, zwammen en schimmels?
Wat is het verschil tussen paddenstoelen, zwammen en schimmels? Wat is het verschil tussen paddenstoelen, zwammen en schimmels?

Wat is het verschil tussen paddenstoelen, zwammen en schimmels?

Wandelend in de duinen bij Castricum vonden we enorm veel paddenstoelen op ons pad. Heksenkringen zagen we ook. En op bomen zaten zwammen, zeiden we stellig tegen elkaar. Toen begon er iets te gisten: wat is een zwam eigenlijk? En een paddenstoel? En wat is het verschil tussen paddenstoelen en zwammen?

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Zwammen op internet

Op internet is het een gedoe om daarachter te komen. Een klip en klaar antwoord vind je niet. Veel websites zwammen enorm uit hun nek over dit onderwerp. Ja, dat is een flauw grapje. Afijn, hieronder het antwoord.

Zwammen & schimmels

Zwammen en schimmels zijn synoniemen: een zwam is een schimmel en een schimmel is een zwam. De wetenschappelijke naam van beide is Fungi. Het zijn organismen die uit cellen met een celkern, mitochondriën, celwand en een cytoskelet bestaan.

Tot de schimmels (= zwammen) behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen maar ook eencellige organismen zoals gisten.

Paddenstoel = vruchtlichaam

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Net als bij een ijsberg bevindt het grootste deel zich buiten het zicht. Bij de paddenstoel schuilt dus een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds; alleen de vrucht steekt z’n koppie boven het maaiveld.

Paddenstoel = zwam

Dus een paddenstoel is een zwam (=schimmel), maar een zwam is niet per se een paddenstoel. Are you still with me?

Vliegenzwam

Maar een vliegenzwam dan?, hoor ik je denken. Dat is toch een zwam? Ja, die héét zwam, en dat is verwarrend. Maar ook een vliegenzwam is enkel en alleen het vruchtlichaam van een zwam. Het is dus een echte onvervalste paddenstoel.

Elfenbankjes

En elfenbankjes, Frank?, hoor ik je weer denken. Die lijken helemaal niet op paddenstoelen, toch? Nee, ze lijken niet op het beeld dat JIJ van paddenstoelen hebt. Toch zijn het gewoon paddenstoelen, oftewel: het vruchtlichaam van een zwam. Ze groeien bijvoorbeeld op dood hout, en onder de oppervlakte van dat hout zit de zwam.

Paddenstoelenkenners: mycologen

Biologen die niets anders doen dan de hele dag paddenstoelen, schimmels/zwammen bestuderen heten mycologen.

‘Leuk’ weetje

Nog even iets dat je misschien liever niet had geweten: sommige zwammen ruiken naar sperma. Ik vertel het omdat ik liever niet in m’n eentje met dit soort kennis rondloop. Sorry.

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy