Op weg naar de Malerweg Op weg naar de Malerweg
Op weg naar de Malerweg Op weg naar de Malerweg

Op weg naar de Malerweg

Bijna net zo leuk als een lange wandeltocht zelf is het voorbereiden van die tocht. Eind volgende week vertrek ik voor ruim een week wandelen in Oost-Duitsland. Ik ga de beroemde Malerweg in de regio Sächsische Schweiz lopen.

Verlegen schilders

Als ik de 18de eeuwse schrijver Wilh. Leberecht Götzinger mag geloven was het destijds een gebied dat landschapschilders zwaar in verlegenheid bracht. Er waren hier stomweg zo ongelofelijk veel prachtige composities mogelijk, dat ze niet wisten waar te beginnen. Gelukkig hoef ik niet te schilderen. Ik mag gewoon al wandelend volop genieten. En af en toe zal ik ongetwijfeld m’n ritsratsklik ter hand nemen voor een – in mijn ogen – unieke compositie.

Ruige ravijnen en grootse tafelbergen

Die tot de verbeelding sprekende Malerweg werd in juni 2006 nieuw leven ingeblazen. Al twee eeuwen lang kunnen reizigers geen genoeg krijgen van de overvloed aan bizarre rotspartijen, ruige ravijnen en grootse tafelbergen met adembenemende uitzichten. In de voetsporen van de eerste avonturiers volgden beroemde schilders uit de Romantiek, zoals Caspar David Friedrich, Carl Gustav Carus en Ludwig Richter. Iedereen liep een en dezelfde route, die later onder de naam 'Malerweg' beroemd werd.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Wandeljunk

Heerlijk om me te oriënteren op zo’n tocht. Ik struin de Amsterdamse kaartenhandel Pied à Terre op de Overtoom af – sowieso een plek waar je je als wandeljunk ongegeneerd aan je verslaving kunt overgeven. En ik jaag op het internet naar informatie en beelden, meer meer méér.

Piet Smulders

Dan kom je de meest leuke wandelverslagen en sites tegen. Nuttige bron van informatie is altijd de site van collega-wandelaar Piet Smulders die er een sport in ziet om medewandelaars zo volledig mogelijk bij te praten over inmiddels zo’n honderd wandelingen. Goede kaartjes, praktische tips en een eigen classificatiesysteem. Erg handig, bedankt Piet.

Schitterende foto’s

Een must voor Malerweglopers is de Duitse site www.saechsische-schweiz.de, die ook in het Nederlands vertaald is. Volledige informatie over alle etappes en overnachtingsmogelijkheden, met handige doorverwijzingen naar sites van hotels en pensions. Ze geven aan waar je kunt kamperen, en welke bezienswaardigheden je vooral niet mag missen. Schitterende foto’s.

Toptrails Deutschland

Ik verkneukel me dan tegelijk over de typisch Duitse gewoonte om alles van Prijzen en Predicaten te voorzien. De bekende ‘Toptrails Deutschland’ zijn daar een voorbeeld van. Deze Malerweg kreeg in 2007 maar liefst twee onderscheidingen. Door de jury van het Duitse wandeltijdschrift 'Wandermagazin' werd de route tot 'Schönster Wanderweg Deutschlands' uitverkoren. Van de wandelaars zelf kreeg hij het predicaat 'Beliebtester Wanderweg Deutschlands'.
Dat woord ‘Beliebtester’, daar kan ik met genoegen een tijdje naar kijken. Waarbij er een zacht en zoet gevoel in m’n buik opborrelt en m’n ogen licht vochtig worden. Een soort verliefdheid, zeg maar.

Al twee avonden nu ga ik volledig op in een fantasiewereld rondom de Malerweg. Het wordt tijd om mijn rugzak te voorschijn te halen en ook echt op pad te gaan, in de werkelijke wereld. Ik hou jullie op de hoogte!

Update: ik heb de Malerweg gelopen!

De Malerweg heb ik inmiddels gelopen. Inderdaad is het (misschien wel) de mooiste wandeling van Duitsland. Ik hou een slag om de arm, want ik ken natuurlijk lang niet alle wandelroutes van ons buurland.

Mijn verslag van de Malerweg >>

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy