Lofzang op Groene Wissels Lofzang op Groene Wissels
Lofzang op Groene Wissels Lofzang op Groene Wissels

Lofzang op Groene Wissels

Bob Gaster van Wandelsportmagazine belde mij: hij gaat een artikel schrijven over Groene Wissels. En omdat ik grote fan ben van deze wandelingen wilde hij weten wat ik er zo leuk aan vind.

Inderdaad, ik ben een van de vele enthousiaste wandelaars van Groene Wissels, wandelingen door heel Nederland waarvan er nu al ruim 600 beschreven staan op Wandelzoekpagina.nl. Dat enthousiasme steek ik niet onder stoelen of banken: ik heb er op Frankwandelt.nl ruim 100 beschreven. Wat zijn de troeven van de Groene Wissels?

Troef 1: meanderende paadjes

Ongetwijfeld een van de sterkste troeven van de Groene Wissels zijn de paadjes. Of je nou door de dichte bossen van de Veluwe loopt, of in de Castricumse duinen: altijd treden de Wissels buiten gebaande paden. En waar het maar kan laten ze asfalt links liggen.

Kruip-door-sluip-door

Je schiet onverwachte slingerweggetjes in, trekt via nauwelijks zichtbare sporen dwars over de heide, klimt een gammel hekje over en stapt door duister bos via overwoekerde kruip-door-sluip-door-paadjes.

Langs het Aalscholvermeer

Het knappe van de Wissels is dat ook als je in overbekend gebied komt, je altijd onbekende paadjes betreedt. De Waterleidingduinen bijvoorbeeld. Ik kom er al twintig jaar en dacht dat ik elk paadje daar wel een keer gelopen had. Maar nee hoor, dat heerlijke, meanderende paadje langs het Aalscholvermeer, dat kende ik nog niet.

 

Troef 2: ontdekkingsreis in eigen land

Op die manier bieden de Wissels kleine ontdekkingsreisjes in eigen land. Je gaat niet alleen maar wandelen, je gaat op avontuur en nieuwe horizonten openen zich.

Veluwse Woestijnen

Dat klinkt een tikkeltje overdreven. Je tijgert natuurlijk niet door de dichte regenwouden van het Braziliaanse Amazonegebied. En het geldt ook niet voor elke Wissel die ik liep. Maar er zijn erbij die je met besliste hand terra incognita binnenvoeren. Bijvoorbeeld de Groene Wissel Veluwse Woestijnen. Zonder pad struin je dwars door een immense zandvlakte waarbij je je moet oriënteren op een rij vliegendennen in de verte.

Talent voor hopeloos verdwalen

Daarbij loop je tegelijk één enorm risico: verdwalen. Leuk! Want wanneer verdwaal je nou nog in Nederland? En voor bangeriken: het komt altijd wel weer goed, hopeloos verdwalen kan alleen als je daar echt talent voor hebt.

 

Troef 3: routebeschrijvingen zijn Zen

Leuk aan de Wissels vind ik ook de beschrijvingen. Anders dan bijvoorbeeld de overbekende NS-wandelingen moet je het bij de Wissels stellen zonder markeringen in het landschap. Geen geruststellende roodwitte tekens op bomen of paaltjes, nee: je enige houvast is een redelijk primitief kaartje plus een gedetailleerde beschrijving.

Veilig paalwandelen

Dat maakt de wandelingen tegelijk lastiger te volgen dan de NS-wandelingen, maar ook een stuk spannender. Die beschrijvingen zijn doorgaans uitstekend. Soms is het echter ingewikkeld om de route te beschrijven, dan ligt verkeerd lopen op de loer. De beschrijvingen moet je dan ook nauwgezet volgen. Heb je daar geen trek ik, ga dan lekker veilig paalwandelen.

De zin van het leven

En loop je te piekeren of ben je in een ingewikkeld filosofisch gesprek verwikkeld met een medewandelaar over de zin van het leven, dan kun je er donder op zeggen: je verdwaalt. Ik heb het ook elders op mijn site geschreven: de Wissels dwingen je je aandacht erbij te houden, maar je wordt beloond met een leeg hoofd. Wissels zijn, kortom, een beetje Zen. De zin van het leven komt dan later wel.

 

Troef 4: Groene Wissels ontsluiten Nederland

Groene Wissels bestrijken het hele land. Ook delen waar je normaal gesproken niets te zoeken hebt.

Dorpjes waar je nooit van gehoord had

Opeens heb je reden om daar te zijn, loop je in een provincie waar je nooit bent geweest, kom je door bossen die je niet kende, zie je dorpjes waar je nog nooit van had gehoord. Kortom: Groene Wissels ontsluiten Nederland.

 

Troef 5: routemaker Bart van der Schagt

Toen ik voor het eerst ging Wisselen, dacht ik dat er achter de vele wandelingen een flink team schuilging van professionele routemakers. Maar steeds vaker kwam ik op de site van de Groene Wissels één enkele naam tegen: Bart van der Schagt.

Eenmansbedrijf

Wissels blijken een ‘eenmansbedrijf’ te zijn. En dan nog van iemand die het naast z’n gewone werk doet, uit pure liefhebberij.

Volhouden Bart!

Hoe Bart het voor elkaar krijgt weet ik niet, maar bijna elke week verschijnt er wel een nieuwe Wissel, compleet met beschrijving, kaartje en foto’s. Bart moet die dus van te voren uitdokteren, hij moet ze lopen en vervolgens nauwgezet beschrijven en in beeld brengen. Een flinke klus. Maar wij wandelaars zijn er blij mee. Volhouden hoor Bart!

 

Allermooiste Groene Wissels

Alle Groene Wissels zijn de moeite waard. Toch sprongen er voor mij 7 uit. Die krijgen van mij het predikaat: Frankwandelt-rating AAA+.

Mooiste Groene Wissels >>

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy