Groeten van Frank (3) Groeten van Frank (3)
Groeten van Frank (3) Groeten van Frank (3)

Groeten van Frank (3)

Laatst op de prachtige maar populaire Malerweg in Duitsland viel het me weer op: als je een meerdaagse wandelroute loopt, kom je sommige wandelaars keer op keer tegen. De vraag is dan: moet je elkaar telkens groeten? Vijf tactieken.

1. De vermijdingstactiek: elkaar zoveel mogelijk ontlopen

Dit lijkt een effectieve tactiek als je tegen het groeten opziet. Want als je elkaar niet tegenkomt, hoef je elkaar ook niet te groeten. Simpel. Probleem opgelost. En we vermijden elkaar nog lang en gelukkig.

Valkuil

De domste tactiek, alleen vol te houden door je voortdurend in onmogelijke bochten te draaien. Voor je het weet:

  • ga je terrassen mijden waar medewandelaars (mogelijk) zitten of (eventueel) kunnen gaan zitten
  • ga je ’s ochtends een paar uur eerder of later op pad om ze niet tegen te komen of extremer: geef je ze een voorsprong door een rustdag in te plannen die je eigenlijk niet wilt
  • pas je je wandeltempo dusdanig aan dat je de hele dag op veilige afstand achter je te vermijden medewandelaars blijft lopen (waarbij je ook moet rusten als zij rusten, pauzeren als zij pauzeren, eten als zij eten, en poepen als zij poepen)
  • blijf je langer in het hotel op de wc zitten omdat je in de toiletruimte een medewandelaar vermoedt die z’n haar staat te kammen.

Soms zie je wandelaars die voortdurend schichtig om zich heen kijken. Waarschijnlijk praktiseren ze deze tactiek.

 

2. De negeertactiek: doen alsof je elkaar niet ziet

Soms pas ik die toe: je komt elkaar voor de tiende keer tegen, maar kijkt telkens stoïcijns een andere kant op. Bijvoorbeeld naar een razend interessante koolmees, mus, houtduif of in ieder geval: een zeldzame vogel die je niet wilt missen.

Effectieve tactiek als het je stomweg te veel energie kost om elke keer weer te groeten en een verkrampt lachje uit te wisselen.

Valkuil

Als je niet oppast vinden medewandelaars je een chagrijn. Of arrogant. Of een combinatie van beide. Deze tactiek is misschien wel de beste tactiek voor wie dat worst zal wezen.

 

3. De samenzweringstactiek: wetende blikken uitwisselen

Beide partijen vinden het ongemakkelijk om elke keer een groet te moeten uitwisselen, maar ze weten dat en laten dat elkaar op slinkse wijze weten. Door iets in hun lach, het uitwisselen van een wetende blik, een hulpeloos gebaar gecombineerd met een scheve grijns, een relativerende opmerking, een kwinkslag.

Dit is echt een mooie, verfijnde tactiek die de nodige creativiteit vergt. Want op hoeveel verschillende manieren kun je elkaar laten weten dat je ‘het’ van elkaar weet?

Valkuil

It takes two to tango. Werkt dus alleen als je medewandelaars treft die op de hoogte zijn van deze tactiek, er enige aanleg voor hebben en ervoor in zijn om ‘m toe te passen. Gewoon een keertje uitproberen. Lukt het niet dan kun je altijd nog op tactiek 4 overstappen.

 

4. De humortactiek: de lol ervan inzien

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Waarom zo zwaar? Het is toch gewoon lachen geblazen om elkaar in alle situaties, tot aan de wc in het hotel aan toe, tegen te komen? We komen niet meer bij! Werkt effectief tegen alle groetzorgen en -angsten.

Valkuil

Pas op bij deze tactiek. Levensgevaarlijk als je eigenlijk helemaal niet vrolijk bent. Verkeerd toegepast doe je dan misschien overdag vrolijk, maar moet je ’s avonds naar de antidepressiva grijpen om deze tactiek te kunnen blijven bolwerken.

 

5. De overdrijvingstactiek: elkaar juist zoveel mogelijk groeten

Beproefde tactiek afkomstig uit de psychologie. Psychologen gebruiken deze tactiek bijvoorbeeld om cliënten hun angsten te laten overwinnen. Hoogtevrezers sturen ze bijvoorbeeld juist een berg op. En als je als een berg opziet tegen spreken in het openbaar, dwingen ze je om dat juist wel te doen.

Die lijn volgend ga je dus juist je medewandelaars zo vaak mogelijk groeten. Essentieel is dat je aanvankelijk doet alsof je dat ook graag wilt. Als het goed uitpakt, ga je er zelf in geloven en gaat het groeten je moeiteloos af. Zeg dan maar dag met je handje tegen je groetprobleem.

Valkuil

Je loopt het risico dat je medesoortgenoten enorm het land aan je krijgen. Wandelaars die deze tactiek toepassen zijn echt een crime als je zelf juist de vermijdings- of negeertactiek aan het gebruiken bent. Probeer gevoelig te blijven voor vermijders en negeerders, anders liggen moord- en doodslag op de loer (of overdrijf ik nu een tikje?).

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy