Groeten van Frank Groeten van Frank
Groeten van Frank Groeten van Frank

Groeten van Frank

Als wandelaar kom je voortdurend medewandelaars tegen. Waar ik met enige regelmaat mee worstel: groet je elkaar of niet? In dit blogje vijf ongeschreven wandelcodes. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Aanvullingen zijn welkom.

1. Weinig wandelaars: vaker groeten

In een gebied met weinig medewandelaars ontkom je er bijna niet aan de schaarse soortgenoten die je tegenkomt te groeten. En andersom: hoe meer wandelaars je tegenkomt,  hoe kleiner de groetnoodzaak. Waar precies het 'tipping point' ligt, is niet te zeggen. Misschien een goed onderwerp voor een dissertatie?

2. Groeten bij inhalen?

Andere wandelaars inhalen is vaak gedoe. Zeker in een gebied waar je ver kunt kijken, zie je al lang van te voren dat je iemand gaat inhalen. Omdat het tempoverschil meestal klein is, kan dat heel lang duren. Dat kan het wandelgenot flink dempen. Is het de lichte irritatie die daardoor ontstaat, dat inhalers elkaar minder groeten? Of speelt het ontbrekende oogcontact een rol? Sowieso neemt de inhaler het groetinitiatief, niet de ingehaalde.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

3. Alleenlopers en gezelschapslopers

Als je alleen loopt (wat ik vaak doe), dan groet je in ieder geval andere alleenlopers. Kom je gezelschappen tegen van twee of meer personen, wacht dan even af of ze jou groeten. Soms hebben gezelschapslopers het niet zo op alleenlopers.

4. Hardlopers: een apart soort

Hardlopers  zijn een ander slag mensen. Het gaat hier niet gewoon om wandelaars die er een wat hoger tempo op na houden. Onderling wisselen hardlopers veelvuldig groeten uit. Maar het groeten van wandelaars is niet gewoon. Hoe fanatieker de hardloper (herkenbaar aan tempo en kleding), hoe minder noodzaak om een groet uit te wisselen.

Overigens geldt ongeveer hetzelfde voor: mountainbikers, vogelaars, hondenbezitters, potloodventers.

5. Hoe groet je?

Er zijn nogal wat manieren om te groeten. Ik zet er een paar op een rij:

  • Hoi/Ha/Hé: veelgebruikt
  • Goedemorgen/middag: formeler, vaker gebezigd door oudere wandelaars
  • Knikje: 'groet light', gehanteerd door onervaren, arrogante, norse of onzekere wandelaars
  • Vast nog veel meer varianten, aanvullingen welkom...

Lees alle reacties die er kwamen nadat ik dit blogje op Nujij.nl had gezet.

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy